Saturday, April 3, 2010

Η ΑΔΙΟΡΙΣΤΙΑ ΤΩΝ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ





Η ΑΔΙΟΡΙΣΤΙΑ ΤΩΝ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ


============

"Η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τον αριθμό εισακτέων στις πανεπιστημιακές σχολές και επομένως και στα Τμήματα των δύο Θεολογικών Σχολών της πατρίδας μας επανέφερε στο προσκήνιο το πρόβλημα της αδιοριστίας των θεολόγων. Μια μικρή μόνο αναφορά στους αριθμούς είναι αρκετή για να δείξει το μέγεθος του προβλήματος.
Σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση οι θέσεις των εισακτέων στις δύο Θεολογικές Σχολές για το ερχόμενο έτος 2010-2011 είναι συνολικά 1180. Κατά την περσινή σχολική χρονιά (2009-2010) διορίστηκαν συνολικά 73 θεολόγοι (3 από 30μηνο, 15 από 24μηνο, 22 από Ενιαίο Πίνακα και 33 από το ΑΣΕΠ).1180 εισακτέοι κατ’ έτος για 73 διορισμούς θεολόγων!.....
Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και γιγαντώνεται με την παρέλευση των ετών οπότε μεγαλώνει ο αριθμός των αδιόριστων θεολόγων. Η αιτία του προβλήματος είναι κυρίως η μείωση των ωρών του μαθήματος των Θρησκευτικών στα ελληνικά σχολεία αλλά και η άρνηση μέχρι στιγμής του Υπουργείου Παιδείας να διορίσει θεολόγους στα δημοτικά σχολεία. Πρώτη διεκδίκηση του κλάδου των θεολόγων πρέπει να είναι η αύξηση των ωρών του μαθήματος από 1 σε 2 στη Γ’ τάξη Γενικού Λυκείου αλλά και η αύξηση των ωρών στα ΕΠΑΛ (2 ώρες αντί 1 στην Α΄ και Β΄ τάξη και εισαγωγή του μαθήματος και στη Γ΄ τάξη). Αλλά και η διεκδίκηση διορισμού των θεολόγων στα Δημοτικά σχολεία δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί αφού είναι στόχος που στηρίζεται και νομικά καθώς οι περισσότερες Παιδαγωγικές Σχολές δεν διδάσκουν στους δασκάλους μάθημα Θρησκευτικών.
Ας μην ξεχνούν δε οι αδιόριστοι θεολόγοι ότι 40 από τα μέλη του ΚΑΙΡΟΥ το Μάιο του 2009 με κείμενο τους (κείμενο 44 θεολόγων) διατύπωσαν θέσεις ενάντια στην αύξηση των ωρών του μαθήματος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ενάντια στο διορισμό θεολόγων στα δημοτικά σχολεία! Έγραφαν τότε οι 44 θεολόγοι (οι 40 από αυτούς είναι μέλη του ΚΑΙΡΟΥ): «Ως προς τις ώρες διδασκαλίας του ΘΜ στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση….θεωρούμε πως οι ώρες διδασκαλίας του ΘΜ στο ελληνικό σχολείο είναι αρκετές» «Ως προς το αίτημα όμως του διορισμού των θεολόγων στην Πρωτοβάθμια, εκτιμούμε ότι τινάζει στον αέρα τη βασική ψυχοπαιδαγωγική προϋπόθεση της διδασκαλίας των παιδιών αυτής της ηλικίας από έναν δάσκαλο». Και συνέχιζαν ακόμη πιο προκλητικά «Όπως και να’ χει δεν μπορεί η αντιμετώπιση της αδιοριστίας των θεολόγων να τίθεται ως κριτήριο για την αναβάθμιση του ΘΜ. Κι αυτό δε σημαίνει ότι δε σεβόμαστε και δε συμπαραστεκόμαστε τους αδιόριστους και άνεργους θεολόγους». Υπενθυμίσαμε αυτά τα τελευταία για να γνωρίζουν οι αδιόριστοι συνάδελφοι θεολόγοι ποιες είναι οι θέσεις των θεολόγων του ΚΑΙΡΟΥ και για τα ζητήματα αυτά ώστε να μην παραπλανόνται και προσχωρούν σε ομάδες που υποσκάπτουν τον ίδιο τον κλάδο των θεολόγων".

Πηγή: "Θρησκευτικα"

No comments:

Post a Comment