Saturday, February 22, 2020

ΤΑ ΚΟΛΠΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ


ΤΑ ΚΟΛΠΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

=====

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, εξυπηρετώντας την Μόσχα- τον περασμένο Νοέμβριο συναντήθηκε εκεί με τον πρόεδρο Πούτιν και τον Πατριάρχη Κύριλλο – περιπίπτει συνεχώς σε επιεικώς ατυχείς αντικανονικές ενέργειες για να εξασφαλίσει την εύνοια της Ρωσίας, η οποία του «χαϊδεύει» τα αυτιά ότι τα Ιεροσόλυμα είναι υπεράνω της Κωνσταντινούπολης. 

Και εξηγούμαι: 

Α) Μετά την συνάντηση στη Μόσχα και με υπόδειξη Κύριλλου-Πούτιν, προσκάλεσε τους Προκαθημένους των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών σε «αδελφική συγκέντρωση αγάπης» στο Αμμάν της Ιορδανίας για να συζητήσουν, με αφορμή την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας, «διά την διατήρησιν της μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών Ευχαριστιακής Ενότητος». 

Β) Έστειλε επιστολή για πρώτη φορά στην αγγλική γλώσσα στον Οικουμενικό Πατριάρχη και στους Προκαθημένους, που είναι Έλληνες. 

Γ) Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε έκπληξη για την αλληλογραφία στην αγγλική και κάλεσε τον κ. Θεόφιλο να ανακαλέσει την αντικανονική αυτή πρωτοβουλία, «που υπηρετεί ξένους σκοπούς και υπονομεύει τον Οικουμενικό Θρόνο». 

Δ) Ωστόσο, ο κ. Θεόφιλος, πιστός στην Μόσχα, απέστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες μας στους Προκαθημένους νέα επιστολή, επίσης στην αγγλική, με την οποία ορίζει ως χρόνο της «αδελφικής συγκέντρωσης αγάπης» το διάστημα από 25 μέχρι 27 Φεβρουαρίου. (ΣΗΜ: Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ δεν απάντησε στις επιστολές. Περιορίστηκε μόνο σε μια δήλωση την Πρωτοχρονιά, με την οποία αποδοκίμασε την πρωτοβουλία του Ιεροσολύμων. Οι περισσότεροι Προκαθήμενοι των άλλων Εκκλησιών έδωσαν αρνητική απάντηση). 

Ε) Αγνοώντας όλα αυτά, ο κ. Θεόφιλος για να ρίξει «στάχτη στα μάτια», όπως λέει ο λαός, έστειλε το περασμένο Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου, αντιπροσωπεία του στο Φανάρι. 

Σημειώνεται ότι ο κ. Θεόφιλος συλλειτούργησε, στις 21 Νοεμβρίου 2019 στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος στη Μόσχα, με τον Μόσχας Κύριλλο, ο οποίος δεν μνημονεύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Αλεξανδρείας και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών. 

Η Αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων έγινε δεκτή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Στη συνάντηση παρέστησαν τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, η οποία μόλις είχε ολοκληρώσει τις τακτικές συνεδρίες της για τον μήνα Φεβρουάριο, καθώς και ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, Διευθυντής του εν Αθήναις Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

Στο δελτίο αναφέρεται ότι «οι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων ενημέρωσαν τον Παναγιώτατο και τους Συνοδικούς Ιεράρχες για την πρωτοβουλία του Μακ. Πατριάρχου τους να συγκαλέσει συνάντηση των Ορθοδόξων Προκαθημένων στο Αμμάν, θέμα, επί του οποίου διεξήχθη μακρά συνομιλία. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επανέλαβε εντόνως την ήδη γνωστή θέση του επί της αναρμοδίου αυτής πρωτοβουλίας της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, της οποίας οι εκπρόσωποι μετέφεραν τις απόψεις της και έδωσαν εξηγήσεις». 

ΠΗΓΗ:

Ιστολόγιο "Φως Φαναρίου"

No comments:

Post a Comment