Saturday, February 22, 2020

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΑΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΑΜΜΑΝ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΑΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΑΜΜΑΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Επιτέλους! 

Η Εκκλησία της Αντιοχείας έλαβε την ορθή απόφαση για το συνέδριο της ανομίας του Αμμάν.

Ανακοίνωσε αρμοδίως ότι δεν θα συμμετάσχει στο Συνέδριο. 

Το ίδιο έπραξαν τα παραδοσιακά Πατριαρχεία Βουλγαρίας και Γεωργίας και βεβαίως το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, η Εκκλησία της Κύπρου, η Εκκλησία της Ελλάδος και η Εκκλησία της Αλβανίας. 

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας αποφάσισε να μη συμμετάσχει αυτοπροσώπως, αλλά να στείλει αντιπροσώπους διότι δεν θέλει να προσδώσει στο συνέδριο του Αμμάν το κύρος Σύναξης Προκαθημένων. Ταυτόχρονα δήλωσε ότι είναι καταρχήν υπέρ της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Στο μεταξύ ο ιθύνων νους του Συνεδρίου της ανομίας, τουτέστιν ο Σεβ. Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, αναγκάστηκε να υιοθετήσει την θέση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων “ότι δεν πρόκειται για κάποια επίσημη σύναξη Προκαθημένων, αλλά για μια αδελφική συνάντηση εν αγάπη και ότι κάθε Πατριάρχης μπορεί να προσκαλέσει άλλους επικεφαλής Εκκλησιών για παρόμοια συνάντηση και ειλικρινή αδελφική συζήτηση”.

Προφανώς δεν είναι αυτές οι ντιρεκτίβες που δόθηκαν στην Μόσχα στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων από τον Πατριάρχη Κύριλλο και τον Πρόεδρο Πούτιν, αλλά τώρα την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενος ο Σεβ. Βολοκολάμσκ, μιλά, αντί για "Σύναξη Προκαθημένων", για "αδελφική συνάντηση" που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί "επίσημη" Σύναξη των Προκαθήμενων.!!!

Μετά την απόσυρση του Πατριαρχείου Αντιοχείας από το Συνέδριο του Αμμάν, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος οφείλει να ενεργήσει φρόνιμα και υπεύθυνα. 

Οφείλει να ακυρώσει την πρόσκληση προς όλους τους Προκαθημένους, αν μη τι άλλο, λόγω της απροθυμίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών να συμμετάσχουν στο Συνέδριο της ανομίας του Αμμάν.

Θα διευκολύνει έτσι και τις ελάχιστες Εκκλησίες των οποίων οι Προκαθήμενοι εξέφρασαν την πρόθεση να συμμετάσχουν στο Συνέδριο.

Η όλη εξέλιξη των πραγμάτων ελπίζουμε να έχει συνετίσει και το χαλιφάτο των Εξαρχείων που ξιφουλκούσε υπέρ του δήθεν δικαιώματος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων να συγκαλεί Πανορθόδοξες Συνόδους μόνον και μόνον για να δώσει διέξοδο στο αβυσσαλέο φονικό μίσος του προς τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Τι λέγει τώρα, ο σεπτός Γέρων που ο Ιεροσολύμων αρνείται ότι συγκάλεσε Σύναξη Προκαθημένων και ο Σεβ. Βολοκολάμσκ υιοθετεί την θέση του Ιεροσολύμων;

Το ίδιο ερώτημα πρέπει να απασχολήσει το Διευθυντήριο της προώθησης Πανορθόδοξου Σχίσματος της Θεσσαλονίκης το οποίο άκριτα υιοθέτησε την αντικανονική και αναρμόδια σύγκληση Σύναξης Προκαθημένων από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

Πόσους Οικουμενικούς Πατριάρχες έχει, επιτέλους, η Ορθοδοξία;

Με αφορμή το Ουκρανικό η Μόσχα βρήκε την αφορμή να θέσει θέμα Διπτύχων και πρωτοκαθεδρίας στην Ορθοδοξία και ο σεβαστός Γέρων των Εξαρχείων και το Διευθυντήριο της Θεσσαλονίκης τσίμπησαν το δόλωμα στο αγκίστρι της Μόσχας, μόνον και μόνον για να δώσουν ισχύ στο εκτεταμένο κλίμα υστερίας που καλλιέργησαν με αφορμή το Ουκρανικό.

2 comments:

  1. Εάν κύριε Τελεβαντο επρόκειτο να συμμετάσχουν καμμιά 10αρια εκκλησίες θα μας λέγατε με πομπώδεις τίτλους για ράπισμα προς το οικουμενικό πατριαρχείο, για την ισχύ της ρωσικής εκκλησίας που ο οικουμενικός Πατριάρχης υποτίμησε, ότι το οικουμενικό πατριαρχείο είναι απομονωμένο κλπ κλπ. Τώρα τι γίνεται; Είναι απλά Σάββατο; Για τις ξεγυρισμενες σφαλιάρες προς τη Μόσχα ακόμη και από παραδοσιακούς δορυφόρους της, για την παταγωδη αποτυχία της σε ό,τι και αν απεργάζεται και την εν γένει στρατηγική της ούτε ένα σχόλιο; Για το ότι ο "βασιλιάς" είναι γυμνός, για τις απανωτές ήττες του διδύμου Κυρίλλου και Ιλαρίωνα ούτε κιχ.

    ReplyDelete
  2. Και όχι, πλέον δεν θέλουμε να ακυρώσει τίποτε ο Ιεροσολύμων. Να γίνει κανονικά ώστε να ξεφτιλιστουν οι 3 και ο κούκος που θα πάνε και να μην βγουν από τη δύσκολη θέση. Εκτός αν αρχίσουν και προφασιζονται "λόγους υγείας" για να μην συμμετάσχουν στο φιάσκο όσοι εκτέθηκαν.

    ReplyDelete