Sunday, April 9, 2017

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ ΣΥΝΟΔΙΚΑ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ



ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ ΣΥΝΟΔΙΚΑ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
======

Διαβάσαμε, στο ιστολόγιο “Κατάνυξις”, το ακόλουθο σχόλιο του κ. Τηλέμαχου Ντουμάνη, στην ανάρτηση Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, Ποιά θα είναι η Ιερά Συνοδος που θα καταδικάσει τον Οικουμενισμό”:

“π. Νικόλαε, μου κάνει εντύπωση η σύγκριση που κάνετε της εποχής του αγ. Μαξίμου με την σημερινή κατάσταση. Σας θυμίζω ότι ο μονοθελητισμός και ιδιαίτερα η "Έκθεσις" του αυτοκράτορος Ηράκλειου(με συντάκτη τον μονοθελήτη πατριάρχη Σέργιο), είχαν καταδικαστεί από τον αγ. Μάξιμο και τον Αγ. Μαρτίνο πάπα Ρώμης, στην σύνοδο του Λατερανού τον Οκτώβριο του 649. Επίσης στην ΣΤ' Οικουμενική Σύνοδο πήραν μέρος συνολικά 174 επίσκοποι.(στην 18η τελευταία συνεδρία), πολλοί από τους οποίους ήταν ζώντες και σύγχρονοι του αγ. Μαξίμου. Τα πατριαρχεία της εποχής που "κατεδίκασαν" τις θέσεις του αγ. Μαξίμου, το έκαναν στην Διαρκή Ιερά Σύνοδό τους και όχι στην Ιεραρχία τους. Νομίζω αυτό μας θυμίζει και εξηγεί πολλά. Υπήρχαν πολλοί ορθόδοξοι αρχιερείς τότε που δεν είχαν δεχθεί τις αποφάσεις της Δ.Ι.Σ. της τοπικής Εκκλησίας τους για αυτό και στην ΣΤ' Οικουμενική, αποδέχθησαν όλοι τις θέσεις του αγ. Μαξίμου και ορθοτόμησαν τον Λόγο της Αληθείας. Σήμερα υπάρχουν αρχιερείς που δεν έχουν δεχθεί (εγγράφως) την σύνοδο της Κρήτης; Είναι διατεθειμένοι να πάρουν την ευθύνη της καταδίκης και πιθανότατα ενός σχίσματος;”

Πολύ ορθές οι παρατηρήσεις του σχολιογράφου όσον αφορά τα γεγονότα της αποτείχισης του Αγίου Μάξιμου του Ομολογητή. Πολλοί επικαλούνται τον Άγιο για να υποστηρίξουν ότι έμεινε μόνος μονώτατος στον αγώνα εναντίον της αίρεσης του Μονοθελητισμού. Αυτό κάθε άλλο παρά αληθές είναι. Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων με Πατριάρχη τον Άγιο Σωφρόνιο και το τότε ορθόδοξο Πατριαρχείο της πρεσβυτέρας Ρώμης ήταν ακλόνητοι πύργοι Ορθοδοξίας που δεν αποδέχτηκαν την αίρεση του Μονοθελητισμού. Ο δε Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής σαφέστατα αναφέρει ότι βρισκόταν σε κοινωνία με τον τότε ορθόδοξο Πάπα της Ρώμης. Άρα ανακριβώς επικαλούνται διάφοροι τον Άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή για να δικαιολογήσουν το γεγονός ότι προχώρησαν σε ακοινωνησία με όλη την Εκκλησία, δηλαδή σε σχίσμα.

Όσον αφορά, όμως, τα ερωτήματα του σχολιογράφου αν υπάρχουν σήμερα αρχιερείς που δεν έχουν δεχθεί εγγράφως την Σύνοδο της Κρήτης η απάντηση είναι ότι υπάρχουν, όχι απλώς αρχιερείς, αλλά σύνοδοι Oρθοδόξων Εκκλησιών (της Βουλγαρίας και της Γεωργίας), που απέρριψαν την Σύνοδο της Κρήτης επειδή είναι οικουμενιστική Σύνοδος.

Παράλληλα υπάρχουν και δύο άλλες Εκκλησίες (της Αντιόχειας και της Ρωσσίας), οι οποίες αρνήθηκαν να παραστούν στη Σύνοδο της Κρήτης. Αρνήθηκαν, επίσης, να επικυρώσουν τις αποφάσεις της. Δυστυχώς, όμως, για λόγους διαδικασίας και λειτουργίας και όχι ουσίας, επειδή δηλαδή, είναι οικουμενιστική Σύνοδος. Οι επίσκοποι, μάλιστα, αυτών των τεσσάρων Εκκλησιών υπερβαίνουν τα δύο τρίτα των επισκόπων της Ορθοδοξίας και αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% των ανά την υφήλιο ορθόδοξων πιστών.

Άρα ΟΥΔΕΙΣ λόγος υπάρχει για να είμαστε απαισιόδοξοι. Υπάρχουν ΟΛΕΣ οι προυποθέσεις για να εξαναγκαστούν οι οικουμενιστές να αναθεωρήσουν, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, τις κακόδοξες αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης.

No comments:

Post a Comment