Monday, April 3, 2017

‘’ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΗ ΜΕ ΝΟΗΜΑ’’, ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΕΦΡΑΙΜ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ, ΑΠΟ ΤΟ ‘’ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ’’


‘’ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΗ ΜΕ ΝΟΗΜΑ’’, ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΕΦΡΑΙΜ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ, ΑΠΟ ΤΟ ‘’ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ’’

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
=====

Σκοπός του κειμένου αυτού δεν είναι να μειώσει το όλο το έργο των διαχειριστών στο ‘’Βήμα Ορθοδοξίας’’, αλλά να εκφρασθεί ο προβληματισμός για την αποφυγή έστω και ακροθιγώς των αφορόντων την επίσκεψη Ηγουμένου Εφραίμ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Οι λόγοι της μονομέρειας φυσικά μας προβληματίζουν. Ομολογούμε ότι εκ των προτέρων περιμέναμε την αποφυγή αναφοράς στα αφορώντα κατά την επίσκεψη αυτή από το ‘’Βήμα Ορθοδοξίας’’. Η επίσκεψη του Ηγουμένου Εφραίμ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν έτυχε ούτε ακροθιγώς σχολιασμού από το ‘’Βήμα Ορθοδοξίας’’.

Ενώ το ‘’Βήμα Ορθοδοξίας’’, πρόβαλε με ‘’ειδικό’’ τρόπο, τα σχετικά με την επίσκεψη του κ. Κ. Δαντίλη και του κ. Λ. Μαρκούδη, οι οποίοι είναι στελέχη της  Μητρόπολης Πειραιώς, ο οποίοι επέδωσαν και ένα δώρο (ψηφιδωτή παράσταση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου) εκ μέρους του Μητροπολίτη Πειραιώς στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τα 25 χρόνια της Πατριαρχίας του, με σχολιαστικό τίτλο «Επίσκεψη με νόημα στελεχών της Ι. Μ. Πειραιώς στον Οικουμενικό Πατριάρχη» (29 Μαρτίου 2017) και με τη σημείωση, «Η συνάντηση αυτή έχει ιδιαίτερη αξία καθώς το τελευταίο διάστημα και με αφορμή την Πανορθόδοξη Σύνοδο τόσο ο Μητροπολίτης Πειραιώς, όσο και το αρμόδιο γραφείο της Μητρόπολης είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους για τη Σύνοδο της Κρήτης’’, καμιά αναφορά στο ότι ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, στην πρόσφατη επίσκεψή του στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, υποστήριξε με θέρμη τη Σύνοδο της Κρήτης. Γιατί αυτή η αποφυγή σχολιασμού;

Ενώ με ειδικά καυστικό τρόπο πρόβαλε ότι “Μια ιδιαίτερη επίσκεψη δέχθηκε χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Φανάρι’’, των δύο στελεχών της Μητρόπολης Πειραιώς, χωρίς καν να αναφερθεί αν έγινε έστω και ακροθιγώς αναφορά στη Σύνοδο της Κρήτης και ο ομολογιακός ζήλος των διαχειριστών στο ‘’Βήμα Ορθοδοξίας’’ ανακάλυψε τα σημαινόμενα της επίσκεψης αναφορικά με αυτή, για τα όσα εκτενώς ανέφερε ο Ηγούμενος Εφραίμ ανέφερε για τη Σύνοδο της Κρήτης, ούτε ακροθιγώς δεν αναφέρθηκαν στο‘ ’Βήμα Ορθοδοξίας’’. Και δεν ομιλούμε για οποιοδήποτε διαδικτυακό ιστότοπο, αλλά εκείνο που τόσο συχνά προβάλλει τις επισκέψεις του Ηγουμένου Εφραίμ στις διάφορες Μητροπόλεις.

Επίσης δεν έγινε κανένας σχολιασμός γι’ αυτό που συνέβηκε κατά την πρόσφατη ομιλία του Γέροντα Εφραίμ της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, στην Κόρινθο (20 Μαρτίου 2017), όπου ακροατής αναφέρθηκε στη Σύνοδο της Κρήτης, στο σχετικό κείμενο όπου οι αιρετικές κοινότητες και ομάδες καλούνται ‘’ετερόδοξες εκκλησίες’’. Ο Γέροντας Εφραίμ για το τόσο σοβαρό θέμα της Συνόδου της Κρήτης, που τόσο προβλημάτισε το πλήρωμα της Εκκλησίας, απάντησε  με επιμονή ότι: «Εις την Κρήτην έγινε η επισήμανση εις την Πίστιν εις την Μίαν Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν». Η απάντηση του Ηγουμένου Εφραίμ δεν αποδίδει επακριβώς τα αναφερόμενα στο σχετικό κείμενο της Συνόδου της Κρήτης. Θα έπρεπε να λάβει αφορμή ο Ηγούμενος Εφραίμ, να τοποθετηθεί για το τόσο σοβαρό θέμα που συνετάραξε την Ορθόδοξη Εκκλησία. Καμιά αναφορά και στην επιμονή αυτή του Ηγουμένου Εφραίμ, από το ‘’Βήμα Ορθοδοξίας’’. 

Δεν υπήρξε ισόρροπη σχολιαστική αναφορά από το ‘’Βήμα Ορθοδοξίας’’. Η μονομέρεια, την οποία εκ των προτέρων αναμέναμε, μας λυπεί και μας προβληματίζει.

Σημείωση: Το κείμενο αφορά αποκλειστικά την αποφυγή σχολιασμών, από το ‘’Βήμα Ορθοδοξίας’’ για τη στήριξη  Συνόδου της Κρήτης από τον Ηγούμενο Εφραίμ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

No comments:

Post a Comment