Saturday, April 1, 2017

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ, ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ, ΑΡΙΘΜΟΣ 111



ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
_______

Ορθόδοξη Μαρτυρία, Έκδοση Παγκυπρίου Συλλόγου Ορθοδόξου Παραδόσεως “Οι Φίλοι του Αγίου Όρους”, Αριθμός 111, Χειμώνας 2017, σσ. 112.

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ακόμη ένα τεύχος του περιοδικού “Ορθόδοξη Μαρτυρία” με πλούσια ύλη και εκτενές αφιέρωμα 63 σελίδων που αναφέρεται σε “ονομαστές εκκλησίες της Ορθοδοξίας”.

Ως πρόλογος του περιοδικού δημοσιεύεται το Αναστάσιμο Μήνυμα του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου του Αγίου Όρους, όπως είναι κατά κανόνα η πρακτική του περιοδικού. Για δεκαετίες το περιοδικό δημοσίευε ως πρόλογο κείμενο του Ομολογητή Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου, Αρχιμανδρίτη Γεώργιου (Καψάνη). 

Το περιοδικό “Ορθόδοξη Μαρτυρία” είχε εν πολλοίς ως πρότυπο την ετήσια έκδοση της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου του Αγίου Όρους “Όσιος Γρηγόριος” και ο π. Γεώργιος Καψάνης υπήρξε -ιδιαίτερα μετά την κοίμηση του Γέροντα Επιφάνιου Θεοδωρόπουλου η μορφή που ενέπνεε -περισσότερο από κάθε άλλο- τη συντακτική επιτροπή του περιοδικού.

Γι’ αυτό διατηρείται μέχρι σήμερα η πρακτική να προλογίζει τα τεύχη του περιοδικού “Ορθόδοξη Μαρτυρία” το Μήνυμα του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου με επίκαιρο εορτολογικό περιεχόμενο. Καταρχήν του π. Γεωργίου και τώρα του άξιου διάδοχου του Αρχιμανδρίτη Χριστοφόρου, που έλκει μάλιστα την καταγωγή του από την ιδιαίτερή μας πατρίδα.

Το πλούσιο αφιέρωμα, που αναφέρεται σε ονομαστές εκκλησίες της Ορθοδοξίας ανά την οικουμένη, προλογίζει με εμπεριστατωμένο κατατοπιστικό πρόλογο ο κ. Συμεών Πηγαδουλιώτης. Περιλαμβάνει 19 άρθρα που αναφέρονται σε ονομαστούς ναούς της Ορθοδοξίας σε έξι Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Οι συνεργάτες του περιοδικού μας έδωσαν τη χαρά να διαβάσουμε πολλά άρθρα για εκκλησίες που κατέστησαν πανορθόδοξα προσκυνήματα στο διάβα των αιώνων.

Εκτός από το εκτενές αφιέρωμα, το τεύχος περιλαμβάνει άρθρο του κ. Τσελεγγίδη για την Σύνοδο της Κρήτης, άρθρο του κ. Ν. Ζία για τον Όσιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη, άρθρο του μοναχού Δομέτιου για τον Ιωαννίκιο Διονυσιάτη ως αγιογράφο, Εκκλησιαστικές ειδήσεις και Βιβλιοπαρουσιάσεις που γράφει ο κ. Ανδρέας Κυριακού, Γενικός Γραμματέας του Παγκυπρίου Συλλόγου Ορθοδόξου Παραδόσεως “Οι φίλοι του Αγίου Όρους” και αρχισυντάκτης του περιοδικού “Ορθόδοξη Μαρτυρία,” στους πολλούς κόπους, την επιμέλεια και την φροντίδα του οποίου οφείλουμε την έκδοση του περιοδικού για τόσες δεκαετίες.

Ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει το περιοδικό στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.orthodoximartyria.com/periodiko/111_Winter_2017.pdf

No comments:

Post a Comment