Tuesday, November 3, 2015

ΚΛΗΡΙΚΟΙ, ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗ ΚΑΙ …ΓΟΥΩΛ ΣΤΡΗΤ



ΚΛΗΡΙΚΟΙ, ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗ ΚΑΙ …ΓΟΥΩΛ ΣΤΡΗΤ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Ένας ιερέας της αρχιεπισκοπής Αμερικής τράβηξε την προσοχή της εφημεριδας Wall Street Journal και του περιοδικού Forbes. Πρόκειται για τον π. Εμμανουήλ Λέμερσον, από την Αριζόνα, ο οποίος υπηρετεί στην ενορία του Αγίου Γεωργίου, στην πόλη Κην του Νιού Χάμσαϊαρ. 

Γιατί η προσοχή της ονομαστής ανά το παγκόσμιον εφημερίδας στράφηκε στον ιερέα αυτό; Μήπως για λόγους πνευματικούς; Μπά! Η εφημερίδα αυτή διαβάζεται ανελλιπώς από αυτούς που λατρεύουν το Μαμμωνά, αυτούς που έχουν σα μοναδικό σκοπό της ζωής να αυγατίσουν τα κέρδη τους. 

Ο ιερέας αυτός, που είναι μόλις 39 ετών, είναι απλούστατα ένας πετυχημένος επενδυτής κι η εταιρεία του, που φέρει το όνομα “Amvonas Hedge Funds”, εξασφαλίζει πολλά κέρδη στους πελάτες της. Όπως αναφέρει η είδηση, ο ιερέας αυτός ζει σε σπίτι των 7000 τ. ποδών κι η πρεσβυτέρα του κυκλοφορεί με υπερπολυτελές αμάξι. 

Τι να σχολιάσει κανείς; Θλίψις και οδύνη καταλαμβάνει όποιον ασχοληθεί με το θέμα. Αν ο άνθρωπος αυτός ήθελε να ασχοληθεί με τις μπίζνες γιατί χειροτονήθηκε; Δεν μπορούσε να είναι ενας συνηθισμένος επενδυτής; Ήταν ανάγκη να σκανδαλίζει τον κόσμο;  

Δεν άκουσε ο ευλογημένος ότι ο αρχηγός της σωτηρίας μας Χριστός «ουκ είχε πού την κεφαλήν κλίνη»; Αν ο ίδιος δεν το καταλαμβαίνει, διότι περί αυτού πρόκειται, δεν έχει προϊστάμενο αρχιερέα; Δεν μπορεί κάποιος αρμόδιος, επιτέλους, να του πει ότι είναι καιρός να επιλέξει ποιον θα υπηρετεί. Ή παπάς,παπάς, ή ζευγάς, ζευγάς, λέει κι παροιμία. 

Εκτός από τον οικουμενισμό το πιο καίριο κι επίκαιρο πρόβλημα της Εκκλησίας είναι η άνευ όρων και ορίων εκκοσμίκευση. Τι είναι εκκοσμίκευση; Να γίνει η Εκκλησία κόσμος. Να βάλει τόσο πολύ νερό στο κρασί της, που να είναι τελικά χρωματιστό νεράκι.

No comments:

Post a Comment