Monday, November 23, 2015

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΠΕΡΓΑΜΟΥ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ (Α΄)



ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΠΕΡΓΑΜΟΥ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ 
(Α΄)

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Στην ομιλία του κατά τη βράβευσή του στο Μόναχο, ο Σεβ. Περγάμου κ. Ιωάννης (Ζηζιούλας) είπε πλείστα όσα άξια σχολιασμού. Παρόντες ήσαν μεταξύ άλλων ο καρδινάλιος Κωχ, αλλά και ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Καλαντζής και ο Διευθυντής της Θεολογικής Ακαδημίας του Βόλου. 

Ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιότατος: Η Βίβλος και οι Πατέρες της αδιαιρέτου Εκκλησίας θα πρέπει να αποτελούν το έδαφος επάνω στο οποίο Ανατολή και Δύση δύνανται να αποκαταστήσουν την ενότητά τους. Εμείς απλώς ρωτάμε τον θεολογικό βραχίονα του Οικουμενικού Θρόνου:
Από πότε, Σεβασμιότατε, η Εκκλησία είναι διαιρεμένη; Μέχρι το 1054 ήταν αδιαίρετη και από τότε μέχρι τώρα είναι διαιρεμένη; Στα 1054 ο αιρετικός Παπισμός αποσχίσθηκε από την Μίαν, Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν και τράβηξε τον κακοτράχαλο δρόμο του. Η Εκκλησία ΔΕΝ διαιρέθηκε, όσο κι αν το νομίζετε τόσον υμείς όσον και ο Σεβ. Μεσσηνίας.

Παρατήρηση δεύτερη. Για ποιο λόγο περιφρονήτε τόσο πολύ τους Πατέρες της β΄μετά Χριστόν χιλιετηρίδος; Δεν σας γιομίζουν το μάτι; Η μήπως διότι έχουν σιγυρίσει δεόντως και καθηκόντως τον Παπισμό; Υπενθυμίζω απλώς, από τους Πατέρες αυτούς, τον εν Αγίοις μητροπολίτην Θεσσαλονίκης Γρηγόριον τον Παλαμά, τον αγιώτατον Μάρκον Εφέσου τον Ευγενικόν  και τον Άγιον του αιώνος μας Νεκτάριον Πενταπόλεως τον θαυματουργόν. Τέλος θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στον Όσιο Ιουστίνο του Τσέλιε, τον νέον Ομολογητήν. 

Μια τελευταία παρατήρηση: Η Εκκλησία δεν καθορίζεται γεωγραφικά, αλλά εν Χριστώ. Οι Ουνίτες της Συρίας βρίσκονται στην Ανατολή αλλά ΔΕΝ ανήκουν στην Εκκλησία. Είναι αιρετικοί. Από την άλλη οι Ινδιάνοι Μάγιας της Γουατεμάλας, που εγκατέλειψαν τελευταία τον κακόδοξο Παπισμό κι επέστρεψαν στην Εκκλησία, ανήκουν στη Δύση αλλά ΕΙΝΑΙ ταυτόχρονα μέλη της Εκκλησίας του Χριστού.

No comments:

Post a Comment