Wednesday, November 25, 2015

Ο ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ ΣΤΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ



Ο ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ ΣΤΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Ο Αλβανός πρωθυπουργός κ. Έντι Ράμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριαρχή κ.κ. Βαρθολομαίο στις 20 τρέχοντος στη Βασιλεύουσα. Στη συνομιλία που ακολούθησε, τέθηκαν τρία θέματα: α) οι διαθρηκειακοί διάλογοι, β) ο ρόλος της παιδείας στην αντιμετώπιση του φονταμενταλισμού και της τρομοκρατίας και γ) η θέση των μειονοτήτων στη σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία, με ειδικότερη αναφορά στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας και τον Προκαθήμενό της. 

Τα σχόλιό μου αφορά το τρίτο σημείο  της πατριαρχικής συνομιλίας με τον υψηλό της φιλοξενούμενο. Περιορίζεται σε ένα μόνο έρωτημα: Άραγε ο Παναγιώτατος έθεσε το θέμα της βάρβαρης και με τη σφραγίδα της ατόφιας αρβανίτικης πονηριάς, κατεδάφισης, στις 4 τα ξημερώματα της 24ης του παρελθόντος Αυγούστου, της ορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου, στο χωριό Δρυμάδες της μαρτυρικής Βορείου Ηπείρου; Εδώ θα ήθελα τον Αρβανίτη πρωθυπουργό να δείξει τις αληθινές του προθέσεις. 

Εξάλλου, όταν διοργάνωσε, με πρωτοβουλία των Παπικών στα Τίρανα (πριν λίγους μήνες) τη Διαθρησκειακή το θέμα ήταν: Η ειρήνη είναι πάντα δυνατή. Θρησκείες και Πολιτισμοί σε διάλογο. Λόγια του αέρα, άσκοπες κουβέντες χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα, οι διασκέψεις πάσης φύσεως για τους Αρβανίτες. Εδώ και τόσους μήνες η εκκκλησία είναι ένας θλιβερός σωρός ερειπίων. Καταλαβαίνουν οι Αρβανίτες από ανθρώπινα δικαιώματα και μειονοτικά δικαιώματα ή από διεθνείς συμφωνίες; 

Με την ευκαιρία οφείλω να επαινέσω, χωρίς κρατούμενα, την πρωτοβουλία του Παναγιώτατου να θέσει, κατά την πρόσφατη του επίσκεψη στη Βουλγαρία, το θέμα της λεηλασίας, κατά το 1917, των εκκλησιαστικών κειμηλίων της Μονής Εικοσιφοινίσσης κι άλλων Μονών της ανατολικής Μακεδονίας, από το βουλγαρικό στρατό και μάλιστα στον Πρόεδρο της χώρας. 

No comments:

Post a Comment