Wednesday, June 10, 2015

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΟΛΟΜΟΥΤΣ - ΜΠΡΝΟ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ



Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΟΛΟΜΟΥΤΣ - ΜΠΡΝΟ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στη Romfea.gr την ακόλουθη επιστολή:

"Ημείς, ο επίσκοπος της επισκοπής Olomouc-Brno της Ορθοδόξου εκκλησίας της Δημοκρατίας της Τσεχίας και της Σλοβακικής Δημοκρατίας, όντες εξοργισμένοι από το περιεχόμενο των βίντεο που δημοσιεύτηκαν στις 5 Ιουνίου 2015 και ελήφθησαν κατά τη διάρκεια συνέλευσης των κληρικών της επαρχίας Olomouc-Brno, όταν ο κανονικός ηγέτης απεπέμφθη σε συνέλευση που έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο Πρέσοφ Ραστισλάβ και τον κ. Ιωακείμ πρώην Αρχιεπίσκοπο Hodonin, αισθανόμαστε το ποιμαντικό καθήκον να εκφράσουμε συλλογικά την άποψή μας και την συμπεριφορά μας που καλύπτεται από τους λόγους του Κυρίου και Σωτήρα μας «...έστω δε ο λόγος υμών ναι ναι, ου ου...» (Ματθ. 5,37).

Σε αυτά τα βίντεο ακούγονται πολλές φήμες που απευθύνονται στο αδελφικό ελληνικό έθνος, προσβολές και συκοφαντικές επιθέσεις εναντίον της Μητρός μας Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εναντίον της Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ καθώς επίσης και εναντίον άλλων εκκλησιών και ανθρώπων. Υπήρξαν κατηγορίες εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου για φασισμό, αίρεση, διαφθορά και προσπάθεια να καταχραστεί χρήματα από τις Τσέχικες αποζημιώσεις καθώς και πολλές αλλες προσβολές. Ομοίως ακούσθηκαν και ανορθόδοξες ερμηνείες του Ευαγγελίου. Θεωρούμε ανορθόδοξες και ασυγχώρητες όλες αυτές τις δηλώσεις καθώς και το συνολικό πνεύμα σκέψης και συμπεριφοράς των επισκόπων Ραστισλάβ και Ιωακείμ τα οποία περιέχονται στα βίντεο.

Δεν συμφωνούμε καθόλου με αυτές τις ψευδείς δηλώσεις που έγιναν από τους επισκόπους Ραστισλάβ και Ιωακείμ. Αυτές οι εκφράσεις μας προσβάλλουν υπέρμετρα και διατηρούμε εντόνως απόσταση από αυτές. Πιστεύουμε επίσης οτι σύντομα αυτοι οι επίσκοποι θα έλθουν σε ειλικρινή μετάνοια, και οι δύο δημόσια αλλά και προσωπικά, ενώπιον όλων των ανθρώπων τους οποίους άμεσα ή έμμεσα συκοφάντησαν, επιτέθηκαν και προσέβαλλαν.”

Είναι τόσον εύγλωττη η επιστολή του Τοποτηρητή της Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας Συμεών ώστε παρέλκει ο λεπτομερής σχολιασμός της. Τα δύο βίντεο αποδεικνύουν δύο πράγματα: 
1.) Ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ραστισλάβ εκστομίζει ύβρεις και συκοφαντίες εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, και, 
2.) Ότι αγνοεί πλήρως το κανονικό δίκαιο και την Εκκλησιαστική Ιστορία. Μόνον ότι λέγει ότι το Άγιον Όρος είναι η μητέρα όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών φτάνει για να αντιληφθεί κάποιος την παχυλή αμάθεια που τον χαρακτηρίζει. 

Άλλο μας απασχολεί! Ποιος διοχέτευσε στη “Ρομφαία” τα βίντεο; Έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζουμε για να αντιληφθούμε ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί. 
α.) Είναι κάποιος που δουλεύει υπέρ των συμφερόντων του Πατριαρχείου Ρωσίας;
β.) Δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Αρχιεπίσκοπο Ραστισλάβ ή από το περιβάλλον του για να αναμοχλεύσουν το θέμα πριν την Πανορθόδοξη Σύνοδο;
γ.) Μήπως στάληκε για δημοσίευση από ιερέα που πρόσκειται στον Τοποτηρητή Ολόμουτς Συμεών για να δρομολογήσει λύση του προβλήματος της Εκκλησίας του;

Θα παρακαλέσουμε θερμά τον κ. Πολυγένη -ιδιοκτήτη της “Ρομφαίας”- να αποκαλύψει ποιος του έστειλε τα βίντεο γιατί μόνον τότε θα αντιληφθούμε ποια παιγνίδια παίζονται.

Όσο για τα σχόλια των δύο σχετικών αναρτήσεων είναι ανάξια προσοχής αφού στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι γραμμένα από το ίδιο αργυρώνητο χέρι που παίζει σε διάφορα ταμπλώ και που στέλλει συστηματικά δεκάδες σχόλια με διάφορα ψευδώνυμα σε πολλές αναρτήσεις. 

No comments:

Post a Comment