Sunday, May 3, 2015

ΒΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝ ΣΕΡΒΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΝ



ΒΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝ ΣΕΡΒΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΝ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
======

Τα γεγονότα, όπως τα έχει αναρτήσει το ιστολόγιο www.eparhija-prizen.org έχουν ως εξής: «την Κυριακή των Μυροφόρων 26 Απριλίου, ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Ράσκας, Πριζρένης καί Μετοχίων κ.κ. Αρτέμιος χειροτόνησε τον αρχιμανδρίτη Νικόλαο, ηγούμενο της Μονής Τσέρνα Ρέκα, χωρεπίσκοπο Σταροράτσκι και Λοζνίτσκι». 

Θλιβερά, όντως τα νέα αυτά, που πικραίνουν αφάνταστα τον κάθε πιστό διότι όταν υποφέρει ένα μέλος όλο το σώμα πονά, ενώ -ως εικός- χαροποιούν αφάνταστα τους Οικουμενιστές. Τα πιο πάνω αποδεικνύουν ότι το σχίσμα, που, ως μη όφειλε, υφίσταται στο Πατριαρχείο της Σερβίας από το 2010, μετά την καθαίρεση του μητροπολίτου Ράσκας, Πριζρένης και Μετοχίων  Αρτεμίου (Ραντοσάβλιεβιτς) δυστυχώς δεν λέει να επουλωθεί. 

Τουναντίον βαθαίνει, με απρόβλεπτες συνέπειες για την χειμαζομένη Σερβία, που έχει από τη μια τη χαίνουσα πληγή του Κοσσυφοπεδίου και από την άλλη το σχίσμα των Σκοπιανών. Παρόντες ήσαν 500 οπαδοί του Σεβασμιωτάτου Αρτεμίου και δεκάδες ιερείς που τον ακολουθούν. 

Το ερώτημα που προκύπτει είναι πόσοι αρχιερείς παρέστησαν στην εν λόγω ιεροτελεστία. Η απάντηση είναι ότι ήταν παρών ΜΟΝΟ ο καθαιρεμένος Σεβ. Αρτέμιος Ραντοσάβλιεβιτς. Αυτό μαρτυρούν, εκτός από το κείμενο που έχει αναρτηθεί, και δεκάδες έγχρωμες φωτογραφίες του ανωτέρω ιστολογίου. 

Ο πολιός και λίαν σεβαστός, στον γράφοντα, Σέρβος ιερωμένος, ως ευπαίδευτος Θεολόγος, εγκρατής της Θεολογίας και μελετητής -όχι τυχαίος- των πατερικών κειμένων, γνωρίζει ότι οι Ιεροί Κανόνες λένε, σαφώς και απεριφράστως, ότι η χειροτονία επισκόπου γίνεται από τρεις επισκόπους και φυσικά από αρχιερείς που δεν είναι καθαιρεμένοι. 

Άρα η παρούσα ανάβαση στον επισκοπικό θρόνο του π. Νικολάου δεν είναι έγκυρη, ούτε ισχύει καθ’ οιονδήποτε τρόπον. 

Καιρός να ενσκύψουν οι επίσκοποι της εν Σερβία Εκκλησίας στο παρόν πρόβλημα που τείνει, όπως δείχνουν τα πράγματα, να διαιωνισθεί. Είναι κρίμα τόσες χιλιάδες άνθρωποι, αδελφοί μας Ορθόδοξοι, να αποξενωθούν από την Εκκλησία. 

Απευθύνουμε θερμή έκκληση προς τους, γνωστούς σε μας προσωπικά, σεβασμιωτάτους μητροπολίτες Μαυροβουνίου Αμφιλόχιο  (Ράντοβιτς), Μπάτσκας Ειρηναίο (Μπούλοβιτς), όπως και στον εφησυχάζοντα για λόγους υγείας επίσκοπο Αθανάσιο (Γιέφτιτς) να μη μείνουν άπραγοι αλλά να φέρουν άμεσα το θέμα στην σύνοδο του Πατριαρχείου Σερβίας με στόχο να βρουν, μαζί με τον εν Χριστώ αδελφό τους Σεβ. Αρτέμιο (Ραντοσάβλιεβιτς) κατά Θεόν λύση στο υφιστάμενο ζήτημα, που ταλανίζει, ως μη όφειλε, εδώ και χρόνια την εν Σερβία Εκκλησία. Μακάρι, με τις ευχές και ικεσίες  του εν Αγίοις Πατρός ημών Ιουστίνου, του νέου Ομολογητού, η μέρα αυτή να μην είναι μακριά.

No comments:

Post a Comment