Monday, May 4, 2015

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε σε αξιόλογο άρθρο του κ. Γ. Παπαθανασόπουλου που επιγράφεται “Οι Έλληνες απομακρύνονται από την Εκκλησία”:

“Μέσα σε δέκα χρόνια μειώθηκαν στο ένα τρίτο εκείνοι που εκκλησιάζονται κάθε Κυριακή, ενώ υπερπενταπλασιάσθηκαν όσοι δεν πηγαίνουν ποτέ στην Εκκλησία:
- Το 2006 το 22,7% πήγαινε κάθε Κυριακή στην Εκκλησία, το 24,6% έως τρεις φορές τον μήνα και το 6,9% ποτέ.
- Το 2015 το ποσοστό όσων πηγαίνουν κάθε Κυριακή στην Εκκλησία περιορίζεται στο 6,7%, στο 10% όσων πηγαίνουν έως τρεις φορές, ενώ το ποσοστό όσων δεν πηγαίνουν ποτέ στην Εκκλησία έφτασε το 36,7%.
Άλλες παράμετροι που δείχνουν την τάση της κοινωνίας του 2015 να απομακρυνθεί από τη διδασκαλία και τους Κανόνες της Εκκλησίας είναι και αι ακόλουθοι:
- Οριακά πλέον τάσσεται υπέρ της διατηρήσεως των θρησκευτικών συμβόλων στους δημόσιους χώρους: Το 51,3% είπε «ναι» και «μάλλον ναι» και το 45,4% «όχι» και «μάλλον όχι».
- Το 2006 το 36,7% τάχθηκε υπέρ του να διδάσκεται το Ορθόδοξο δόγμα στα θρησκευτικά του σχολείου, ενώ το 2015 τάσσεται μόνο το 13,8%, δηλαδή υποτριπλασιάστηκε.
- Οριακά πλέον - το 50,5% -  τάσσεται κατά του γάμου των ατόμων του ιδίου φύλου. Όμως το 65,6% τάσσεται υπέρ της άποψης ότι «η ομοφυλοφιλία είναι ένας τρόπος ζωής που πρέπει να γίνει αποδεκτός από την κοινωνία».
- Το 82,3% τάσσεται υπέρ του πολιτικού γάμου.
- Το 73% υπέρ της καύσης των νεκρών.  Και
- Το 78,4% υπέρ του να πληρώνει η Εκκλησία τους μισθούς των ιερέων Της.
- Το 74,5% τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού Κράτους Εκκλησίας.”

Το άρθρο του κ. Παπαθανασόπουλου βασίζεται σε έρευνα της εταιρείας «Κάπα Research Α.Ε.» για την θρησκευτικότητα των Ελλήνων που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Το Βήμα”.

Οι δείκτες της έρευνας είναι εξαιρετικά ανησυχητικοί σε όλους τους τομείς και πρέπει να θορυβήσουν δημιουργικά την ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και όλους τους χριστιανούς κληρικούς, μοναχούς και λαικούς οργανωμένα σύνολα και μεμονωμένα άτομα.

Ο θρησκευτικός αποχρωματισμός των Ελλήνων προχωρεί με ραγδαιότατους ρυθμούς ενώ παράλληλα η μαζική μετανάστευση αλλοιώνει δημογραφικά και θρησκευτικά την πατρίδα μας.

Εύκολες λύσεις ποτέ δεν υπάρχουν για πνευματικά θέματα αλλά η μετάνοια -δηλαδή η αλλαγή τρόπου σκέψης και ζωής- των ανθρώπων που θρησκεύουν συνιστά πάντοτε το πιο αποτελεσματικό μέτρο αντιμετώπισης όλων των προβλημάτων που ανακύπτουν.

Συνοψίζουμε τα αποτελέσματα της έρευνας: Το 2006 περίπου οι μισοί Έλληνες πήγαιναν κάθε Κυριακή ή και έως 3 φορές τον μήνα στην Εκκλησία την Κυριακή, ενώ τώρα το ποσοστό αυτό περιορίστηκε στο 17%.

Τα 3/4 των Ελλήνων τάσσονται υπέρ του διαχωρισμού Εκκλησίας και Πολιτείας και υπέρ της καύσης των νεκρών, ενώ τα 4/5 των Ελλήνων θέλουν η Εκκλησία να πληρώνει μόνη της τους μισθούς των ιερέων της.

Μόνον το 14% θέλει να διδάσκεται το ορθόδοξο δόγμα στα σχολεία σε σχέση με το 37% στην αντίστοιχη έρευνα του 2006.

Αν αυτοί οι αριθμοί δεν ανησυχήσουν την Ιεραρχία, αλλά και κάθε χριστιανό, δεν ξέρω τι υπάρχει που θα μας κάνει να ανησυχήσουμε.

Η έρευνα δεν κάλυψε το διάλογο της Ορθοδοξίας με τα άλλα χριστιανικά δόγματα και τις άλλες θρησκείες. Αν είναι να κρίνει κανείς όμως από τις απαντήσεις στα υπόλοιπα θέματα δύσκολα μπορεί να πιστέψει ότι θα είχαμε απαντήσεις που επιτρέπουν οποιανδήποτε αισιοδοξία.

No comments:

Post a Comment