Sunday, May 10, 2015

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΤΩΝ ΣΛΑΒΙΚΩΝ ΛΑΩΝ ΜΕΘΟΔΙΟΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΛΛΟΣ


ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΤΩΝ ΣΛΑΒΙΚΩΝ ΛΑΩΝ ΜΕΘΟΔΙΟΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΛΛΟΣ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Η Θεσσαλονίκη, εκτός από τον μεγαλομάρτυρα Άγιο Δημήτριο το μυροβλύτη, έχει να καυχάται εν Κυρίω και δυό άλλους μεταγενέστερους Αγίους οικουμενικών διαστάσεων. Το Μεθόδιο και τον Κύριλλο, ιεραποστόλους, που γιορτάζουν στις 11 Μαΐου. 

Βρισκόμαστε στον Θ΄ αιώνα. Η Εκκλησία έχει βγει δυναμωμένη από την πολυχρόνια διαμάχη της με τους αιρετικούς εικονομάχους. Στα 815 και στα 827 αντίστοιχα, γεννιούνται στη Νύμφη του Θερμαϊκού οι Μιχαήλ και Κωνσταντίνος γιοί του δρουγγάριου Λέοντος. Ο πρώτος ακολουθεί το στρατιωτικό επάγγελμα και γίνεται  διοικητής στον Ανω Στρυμόνα, όπου κατοικούσαν Σέρβοι και Βούλγαροι, των οποίων μαθαίνει τη γλώσσα. Ο δεύτερος σπουδάζει φιλοσοφία στη Μαγναύρα και γίνεται αργότερα Καθηγητής σ΄αυτήν. 

Στα 862 φτάνει στη Βασιλεύουσα πρεσβεία του βασιλιά της Μεγάλης Μοραβίας Ρόστισλαβ. Αυτός θέλει ν’ ασπασθεί τη χριστιανική πίστη με το λαό του, αλλά δεν επιθυμεί να χάσει την ανεξαρτησία του, που επιβουλεύονται οι Γερμανοί γείτονές του. Ζητά ιεραποστόλους και ο Αυτοκράτορας, μαζί με τον πατριάρχη Φώτιο το Μέγα, στέλλουν τον Κωνσταντίνο και το Μιχαήλ, που γίνεται μοναχός με τον όνομα Μεθόδιος. 

Ο Κωνσταντίνος ετοιμάζει ειδικό αλφάβητο για τους Σλάβους, το λεγόμενο γλαγολιτικό και τον επόμενο χρόνο φτάνουν στην πρωτεύουσα της χώρας, τη σημερινή Μπρατισλάβα. Εκεί δουλεύουν ασταμάτητα μεταφράζοντας στη σλαβική γλώσσα τα λειτουργικά βιβλία και γράφοντας σ’ αυτήν πρωτότυπα έργα. Γύρω τους σχηματίζεται πυρήνας με δεκάδες Σλάβους μαθητές. Ο βασιλιάς βαπτίζεται μαζί με το λαό του. Ο Κωνσταντίνος αρρωσταίνει και παίρνει το μοναχικό  όνομα Κύριλλος. Μετά το θάνατο του στις 4.2.869 ο αδελφός του χειροτονείται αρχιεπίσκοπος Σιρμίου κι επιστρέφει στη Μ. Μοραβία. Όμως ο βασιλιάς Ρόστισλαβ δολοφονείται, την εξουσία την παίρνει ο ανεψιός του που έχει προσεταιριστεί τους Γερμανούς κι ο Μεθόδιος φυλακίζεται στο Μέλανα Δρυμό στη Γερμανία. Αποφυλακίζεται μετά από δυόμισυ χρόνια, αλλά τα πράγματα είναι πολύ άσχημα κι οι μαθητές του διώχνονται από τη χώρα. Τελικά καταλήγουν στη Βουλγαρία,όπου μαθαίνουν το βουλγαρικό λαό το κυριλλικό αλφάβητο. 

Τι θα ήταν η Ευρώπη χωρίς τους δύο Θεσσαλονικείς αδελφούς; Ποιός μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα η μεν Ανατολική Ευρώπη ως τα Ρωσσικά σύνορα να ήταν υπό την επιδραση του Παπισμού κι η σημερινή Ρωσία έρμαιο στα χέρια του Μωαμεθανισμού; 

Απευθύνουμε έκκληση στις Σλαβικές Ορθόδοξες Εκκλησίες να κρατήσουν την παράδοση των Αγίων ισαποστόλων Μεθοδίου και Κυρίλλου και την εν Βουλγαρία Εκκλησία να πρωτοστατήσει στην υπεράσπιση της Ορθοδοξίας στην Πανορθόδοξο Σύνοδο. Περιμένουμε πολλά από τη Βουλγαρική Εκκλησία σήμερα, που ο λίβας του οικουμενισμού πνέει απειλητικά.

No comments:

Post a Comment