Wednesday, May 13, 2015

ΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΟΡΦΟΥ, ΔΕΝ ΑΠΟΣΥΡΟΥΝ ΤΑ ΑΤΟΠΑ ΚΑΙ ΑΣΤΟΧΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΒΑΛΛΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ;


ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΟΡΦΟΥ, ΔΕΝ ΑΠΟΣΥΡΟΥΝ ΤΑ ΑΤΟΠΑ ΚΑΙ ΑΣΤΟΧΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΒΑΛΛΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ; 

(Έτσι καθιστούν την ιστοσελίδα αυτή συγκριτικά, ως την Εκκλησιαστική ιστοσελίδα με τα περισσότερα άτοπα και άστοχα)

Του θεολόγου κ. Β. Χαραλάμπους
=====

Σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξη που δημοσιεύεται στην Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου και τιτλοφορείται «Μητροπολίτης Μόρφου: Πλησιάζει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος» και αφορά τη συνέντευξη που δόθηκε στον δημοσιογράφο Θανάση Αθανασίου (ανάρτηση και στην ιστοσελίδα Sigmalive 12/10/2014), αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Το άλλο είναι να μη δεχτούμε τα φάρμακα που μας προτείνουν» και στην ερώτηση του δημοσιογράφου «Και πως γιατρευόμαστε;» ανέφερε «Άρα εμείς πρέπει να έχομε αντιπρόταση σε επίπεδο φαρμακευτικό. Και υπάρχει αντιπρόταση, η ολιστική ιατρική, την οποία όμως την πολεμούν».

Ενώ γίνεται αναφορά στην Νέα Τάξη πραγμάτων, υποδεικνύεται η ολιστική πλάνη της Νέας Εποχής την οποία Ορθοδόξως πολεμούμε. Μιλά κατά της Νέας Τάξης και αντιπροτείνει με τα φάρμακα και τις θεραπείες της Νέας Εποχής

Ανάμεσα σε αυτούς που ξεσκεπάζουν τα φάρμακα των εναλλακτικών πλανών είναι  οι Άγιοι Πορφύριος και Παΐσιος.  Θα το διαβάσουν οι αρμόδιοι της ιστοσελίδας και θα το αφήσουν να ‘’παρέλθει’’.  ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΟΜΩΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΚΑΙ ΠΑΙΣΙΟΣ, ΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ  ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΤΟΠΑ.

Η αναφορά στην ίδια συνέντευξή: «Ξέρετε ποιοι είναι οι πιο μεγάλοι αντιστασιακοί από όλους μας σήμερα στην Κύπρο; Οι Τουρκοκύπριοι δάσκαλοι. Οι πιο μεγάλοι ήρωες αυτή τη στιγμή στην Κύπρο είναι οι Τουρκοκύπριοι δάσκαλοι και ο παπά -Ζαχαρίας του Αποστόλου Αντρέα. Αυτοί είναι οι ήρωες, οι διάδοχοι του Μάτση και του Αυξεντίου». Είναι γνωστό ότι εκείνο για το οποίο αντέδρασαν οι Τουρκοκύπριοι δάσκαλοι, ήταν η διδασκαλία του ανίερου κορανίου στα σχολεία τους. Παρενθετικά να πούμε ότι το πιθανότερο είναι η αντίδραση τους αυτή, να μην αφορμάται από το ότι έχουν αντιληφθεί τις πλάνες του κορανίου, όσο και την υπαγορευόμενη  από αυτό βία, αλλά από το “άθρησκο” των μαρξιστικών ιδεολογικών καταβολών των περισσοτέρων από αυτούς καθότι η πλειοψηφία αυτών που απαρτίζουν την Πλατφόρμα Ε/κ και Τ/κ εκπαιδευτικών ‘’Ενωμένη Κύπρος’’ έλκουν την ιδεολογική καταγωγή τους από τέτοιες ιδεολογίες. Είναι πιστεύω μειωτικό να υπάρχει τέτοια αναφορά για τους ήρωες αυτούς, του Εθνικοαπελευθερωτικόυ και Ενωτικού αγώνα των Ελλήνων της Κύπρου. Δεν είναι οι οι Τουρκοκύπριοι δάσκαλοι οι ήρωες, οι διάδοχοι του Μάτση και του Αυξεντίου. Μη λησμονούμε τους ήρωες Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού. Αυτοί η ήρωες πέθαναν με το όραμα της λευτεριάς και όχι της επίπλαστης ‘’επανένωσης’’ που επαγγέλλεται η Πλατφόρμα, που στην ολότητά της δακρύει ακόμα για τη ‘’χαμένη’’ ευκαιρία του άδικου και χαμένου σχεδίου Ανάν.

«Οι Τ/κ δάσκαλοι πρέπει να καταλάβουν ότι είναι δικαίωμα των νέων Τ/κ να διαβάσουν το κοράνι» -  Μητροπολίτης Μόρφου.
Η δημοσιογράφος: «Ναι, αλλά αυτό θα βοηθήσει τον τόπο;»
Μητροπολίτης Μόρφου: «Αυτό που λέτε είναι φασιστική αντίληψη. Τι σημαίνει θα βοηθήσει τον τόπο…Γιατί να μην βοηθήσει;»
«Τι ωραία θα ήταν και οι Ελληνοκύπριοι να ήξεραν και το Κοράνι. Τι λέει ο Μωάμεθ για τον Ιησού Χριστό, για την Παναγία. Πολύ σπουδαία πράγματα αυτά αλλά δεν τα ξέρουν…» - παρατήρηση-υπόδειξη του Μητροπολίτη Μόρφου.

«…Η θρησκεία είναι μια πηγή γνώσης. Το ξεχνούν αυτό. Είναι μια πηγή γνώσης! (έτσι αναγράφηκε τονιζόμενο  στην ιστοσελίδα). Δηλαδή ένας τρόπος να γνωρίσεις τον κόσμο, τον Θεό και τον εαυτό σου», αναφέρεται στη συνέντευξη. 

Η ξεκάθαρη συγκρητιστική αναφορά που ειπώθηκε στη συνέντευξη ότι «Οι θρησκείες όταν συνυπάρχουν εμπλουτίζουν τη ζωή των ανθρώπων σε επίπεδο πολιτισμού».

«Εγώ κάποτε διάβαζα το Κεφάλαιο του Μαρξ και με βοήθησε να πάω μετά να διαβάσω το Ευαγγέλιο». Δεν μπορούμε να θεωρήσομε ορθή την ερωτηματική αναφορά του «και ποιος ξέρει τι βοηθά».

Τα κατά συρροή, που ειπώθηκαν για τη Μεγάλη Έκρηξη, δεν είναι άστοχα; «Στο βιβλίο ‘’Πριν από την Μεγάλη Έκρηξη’’, οι διάσημοι αδελφοί  Ιγκόρ και Γκρίσκα Πογκντάνοφ, μέσα από μια συναρπαστική μυθιστορηματική αφήγηση που μπορεί να την παρακολουθήσει και ο πιο αδαής, δίνουν τη δική τους εκπληκτική απάντηση στο μεγάλο αυτό αίνιγμα, πλησιάζοντας σε απόσταση αναπνοής το Ακίνητο Κινούν του Αριστοτέλη, την Πρωταρχική μονάδα, το Εόν του Παρμενίδη…τον ίδιο τον Θεό (;)…’’ ».

Ποιος ισχυρίστηκε  ότι η κοσμολογική θεωρία της Μεγάλης έκρηξης, είναι επιστημονικά  τεκμηριωμένη;  Και μόνη η καταληκτική χρήση θεωρήματος, εξυπονοεί την υποθετική και όχι την μαθηματική της απόδειξη.

Προς τι η διαδοχική παράθεση των θεωριών της Αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας, για το Ακίνητο Κινούν του Αριστοτέλη, την Πρωταρχική μονάδα (του Πυθαγόρα) και το Εόν του Παρμενίδη; Η καταληκτική ερωτηματική συμπλήρωση στη συνέντευξη «τον ίδιο τον Θεό (;)…», μετά τους αχρείαστους αυτούς ‘’παραλληλισμούς’’, θεωρείται πιστεύω  άστοχη.

Το  φιλοσοφικό αξίωμα του Αριστοτέλη, για το «πρώτον των όντων ακίνητον» δεν ισχύει από Ορθόδοξη άποψη. Συνέχεια της Αρχαιοελληνικής αυτής φιλοσοφικής θεώρησης, αποτέλεσε η αιρετική διδασκαλία του Αρείου, ο οποίος δίδασκε ότι «ο Θεός είναι ακίνητος κατά την ουσία του». 

Προς τι η αναφορά στην Πυθαγόρειο «Πρωταρχική μονάδα Η περί «πρωταρχικής μονάδας» φιλοσοφική αναφορά του Πυθαγόρα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως παράλληλλος προς την περί Θεού Ορθόδοξη άποψη.

Και φυσικά ούτε και το Εόν του Προσωκρατικού φιλοσόφου Παρμενίδη ισχύει, καθότι οι αναφορές του δεν αφορούν αποκλειστικά το  Θείο, ούτε και οι αναφορές του Παρμενίδη για το Εόν συνηγορούν σε κάποιο παραλληλισμό από Ορθόδοξη άποψη.  

Ποια ποιμαντική λοιπόν συνηγορεί, να παραμένει τέτοια συνέντευξη, με τόσα ατοπήματα και αστοχίες, αναρτημένη στην Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου;   .

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Παλαιότερα όταν πρωτοδημοσίευσα τη λύπη μου για τα αναφερόμενα στη συνέντευξη για το κοράνι, δέχθηκα μειωτική επίθεση από ιστολόγιο ως συναινών και παρασιωπών, για το λόγο ότι δεν αναφέρθηκαν τα άτοπα και απαράδεκτα τούτα στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου. Εκ των υστέρων αποδείχθηκε πόσο μάταιο ήταν να περιμένω να καμφθεί η επιμονή των διαχειριστών της Ιστοσελίδας της Μητρόπολης αυτής. Είναι αλήθεια ότι για κάποια θέματα, πρέπει να λαμβάνονται πιο σωστές αποφάσεις και να αποφεύγονται επιπόλαιοι συναισθηματισμοί, που λειτουργούν τελικά εις βάρος της αλήθειας. Δεν αντιλέγω ότι αυτή η οδός, της ενημέρωσης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, ίσως υπό τις παρούσες συνθήκες να είναι και η ορθότερη.

No comments:

Post a Comment