Thursday, February 5, 2015

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΑΝΔΡΕΑ ΠΙΤΣΙΛΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΡΑΝΙ, ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ‘’ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ’’ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ‘’SIGMA’’



ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΑΝΔΡΕΑ ΠΙΤΣΙΛΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΡΑΝΙ, ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ‘’ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ’’ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ‘’SIGMA’’

Του θεολόγου κ. Β. Χαραλάμπους
=====

Στην εκπομπή ‘’ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ’’ (ημερομηνίας 4 Φεβρουαρίου 2015), του Κυπριακού Τηλεοπτικού σταθμού ‘’Sigma’’, o κ. Ανδρέας Πιτσιλλίδης, υπέπεσε σε πλήθος ατοπημάτων σχετικά με το ανίερο κοράνι. Η συζήτηση άρχισε με ειλικρινείς αναφορές του δημοσιογράφου, για τα αποτρόπαια εγκλήματα των τζιχαντιστών. Μετά την αναφορά του δημοσιογράφου για το τελευταίο «κατόρθωμα της φρίκης» (όπως εύστοχα  το χαρακτήρισε ο δημοσιογράφος) των τζιχαντιστών, με τον Ιορδανό πιλότο, o κ. Ανδρέας Πιτσιλλίδης, άρχισε το παραλήρημα της  ωραιοποίησης του ανίερου κορανίου. 

Προς τούτο είχε φέρει μαζί του o κ. Ανδρέας Πιτσιλλίδης το κοράνι. «Έφερα το κοράνι», είπε (ή μάλλον δικαιολόγησε) «γιατί γίνονται φρικαλεότητες στο όνομα του Θεού και για να μην νομίσουν οι τηλεθεατές, ότι ήρθα να σκορπίσω ισλαμοφοβία, έφερα την ελληνική μετάφραση των εκδόσεων Λάτση που μου το έδωσαν από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν το έχει διαβάσει, απάντησε: «Το έχω μελετήσει, όχι διαβάσει». Και πρόσθεσε «Θα ακούσεις πράγματα και θα εκπλαγείς». 

Ο δημοσιογράφος ανέφερε κατόπιν τις ισλαμικές φρικαλεότητες, όπου πέταξαν άνθρωπο από τον 7ο όροφο γιατί ήταν ομοφυλόφιλος καθώς και την εκτέλεση σε πλατεία στη Μοσούλη 13 εφήβων γιατί έβλεπαν ποδόσφαιρο.

(Παρενθετική εισήγηση: Μια τέτοια ισλαμική χώρα να επισκεφθεί, οιοσδήποτε αμφιβάλλει ότι η βία των τζιχαντιστών έλκει την καταγωγή της από τις βίαιες υποδείξεις του ανίερου κορανίου, θα τον βοηθήσει να αποκτήσει  ορθή άποψη  στο θέμα τούτο).

Και ο δημοσιογράφος εύλογα ρώτησε, αφού εξάλλου είχε μπροστά του ένα άνθρωπο που «το είχε μελετήσει και όχι μόνο διαβάσει», αν γράφει πουθενά το κοράνι, αν θα πρέπει να τιμωρείται ο άνθρωπος με φόνο. Και ακολούθησε η απαράδεκτη απάντηση «Όσα γράφει και στην Αγία Γραφή». Αν είναι δυνατόν Χριστιανός Ορθόδοξος να λέει τέτοια λόγια (και μάλιστα σπουδασμένος θεολόγος), εξομοιώνοντας σε αυτό το θέμα το ανίερο κοράνι με την Αγία Γραφή. Είναι απαράδεκτη η εξομοίωση της Αγίας Γραφής με το βλάσφημο κοράνι.

Θα αναρωτηθεί κάποιος: «Από αυτόν δεν ακούσαμε στο παρελθόν να παρερμηνεύει με θρασύτητα τους λόγους του Αποστόλου Παύλου για τα ‘’πάθη ατιμίας’’, τουτέστιν ομοφυλοφιλικό πάθος ή για να χρησιμοποιήσομε τον λόγο του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου, την ‘’αλλόκοτον λύσσαν’’»; 

Και συνέχισε o κ. Ανδρέας Πιτσιλλίδης (που προτιμάται από τα κανάλια) για να προλάβει το δημοσιογράφο: «Πριν σου πω πράγματα απ’ το κοράνι και θα μείνεις έκθαμβος. Όταν στο όνομα του Χριστού έγιναν τα ίδια και παρόμοια εγκλήματα…να είμαστε ειλικρινείς και έντιμοι, τα ίδια φοβερά ανοσιουργήματα». 

Μετά  αναφέρθηκε στο στίχο της σούρας από το κοράνι που λέγει «Όταν συναντάτε απίστους να τους κτυπάτε στο λαιμό μέχρι να τους νικήσετε εντελώς…μέχρι να τους νικήσετε και δέστε τους ένα δεσμό σταθερό». Το βίαιο της κορανιακής προτροπής το δικαιολόγησε ως τρόπο έκφρασης. Το κοράνι γέμει αναμφισβήτητα βιαιοτήτων. Είναι παράδειγμα ‘’τρόπου έκφρασης’’ η απάνθρωπη και βίαιη κορανιακή προτροπή «Σκοτώστε τους εχθρούς σας παντού όπου τους βρίσκετε...κολυμπείστε μέσα στο αίμα τους. Αυτή είναι η ανταμοιβή που χρωστάτε στους απίστους»; Τρόποι έκφρασης ή απάνθρωποι και βίαιοι τρόποι έκφρασης; 

Τα περί ‘’ιερού’’ (ανίερου) πολέμου με βάση τις κορανιακές προτροπές, τι καταδεικνύουν; Ιδού κάποιες από αυτές: «Εκείνοι που βαδίζουν για τη μάχη θα έχουν δοξασμένη τύχη», «Σας δίνουμε απόλυτη εξουσία απέναντί τους», «Εκείνοι που θυσιάζουν την εγκόσμια ζωή τους στη μελλοντική, μπαίνουν κάτω από τις σημαίες του Αλλάχ και είτε πέφτουν πολεμώντας, είτε νικούν θα πάρουν τη δοξασμένη ανταμοιβή τους».

Από πού έλκουν οι εγκληματικώς αυτοκτονούντες τζιχαντιστές, το θράσος των ενεργειών τους; Iδού τι λέει τι ανίερο κοράνι: «Αν τους ορίζαμε την αυτοχειρία ή την εγκατάλειψη των κτημάτων τους, λίγοι από αυτούς θα το έκαναν. Ωστόσο, εκτελώντας τη θέληση του Αλλάχ θα ήταν προς όφελός τους και η πίστη τους θα στερεωνόταν».

«Το κοράνι», είπε o κ. Ανδρέας Πιτσιλλίδης, «ξεκινά με το όνομα του οικτίρμονα και ελεήμονα θεού». Aγνόησε παντελώς ότι το ανίερο κοράνι γέμει από αναφορές περί ‘’ιερού’’ (ανίερου πολέμου) και ότι το πλήθος των βιαιοτήτων, συνηγορεί και προτρέπει ο θεός που περιγράφει το κοράνι. Αρκεί μόνο να ανατρέξει στη βίαιη μεταχείριση των γυναικών, που το ανίερο κοράνι προτρέπει και θα αντιληφθεί την φρικαλέα κορανιακή πραγματικότητα.

Δε έφταναν αυτά που είπε και πρόσθεσε ότι «στο κοράνι υπάρχουν περισσότερες αναφορές στην Παναγία απ’ ότι στην Αγία Γραφή». Γιατί το είπε αυτό; Μήπως για ακόμα περισσότερη ωραιοποίηση; 

Ιδού τι λέει το ανίερο κοράνι, των εκδόσεων Λάτση μάλιστα, που είχε στα χέρια του ο κ. Ανδρέας Πιτσιλλίδης, για τον Χριστό και την Παναγία:
Κοράνι, κεφ. Δ, στιχ. 171 «Ο Χριστός Ιησούς, ο γυιός της Μαριάμ, δεν είναι περισσότερο από Απόστολος του Θεού»
Κοράνι, κεφ. Ε, στιχ. 75 «Βλασφημούν όποιοι λένε ότι ‘’Ο Θεός είναι ο Χριστός ο γιός της Μαριάμ’’».

«Τις επί τοιαύτας βλασφημίας ουκ εξίσταται;» (Άγιος Αθανάσιος).

Και μια απορία για τα τηλεοπτικά μέσα, που επιμένουν πάντα να επιλέγουν τους ίδιους σχεδόν λαϊκούς θεολόγους, τους ίδιους σχεδόν εγγάμους ιερείς και τους ίδιους σχεδόν Επισκόπους. Εφ’ όσον ομιλούμε για τηλεοπτικά μέσα, τα κριτήρια των να συμπεράνομε ότι είναι τηλεοπτικά; 

No comments:

Post a Comment