Friday, February 6, 2015

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΦΩΤΙΟΥ



ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΦΩΤΙΟΥ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Ανάμεσα στα πρόσωπα που κλέισαν τον αποστολικό θρόνο της Κωσταντινουπόλεως, θα μπορούσαμε να κατατάξουμε, χωρίς ίχνος δισταγμού τον εν Αγίοις Φώτιο τον Μέγα. Ο πατριάρχης αυτός του 9ου αιώνος είναι ένα έκτακτο πρόσωπο, που επηρεάζει με τις  αποφάσεις και ενέργειές του το σημερινό ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Προς επίρρωση του πιο πάνω ισχυρισμού θα σταθώ σε δύο μόνο γεγονότα στα οποία υπήρξε πρωταγωνιστής. 

Το πρώτο είναι ο εκχριστιανισμός των σλαβικών λαών. Η πρώτη του κίνηση αφορούσε την είσοδο του Βουλγαρικού λαού στην Εκκλησία. Ο λαός αυτός ο πολεμικότατος, που προξένησε τόσα δεινά στο Βυζαντινό κράτος, εισήλθε στην Εκκλησία του Χριστού κι ο βασιλιάς του Μπόρις πήρε το όνομα του βυζαντινού αυτοκράτορος Μιχαήλ. Ετσι έγινε μέτοχος του βυζαντινού πολιτισμού χωρίς να χάσει, ούτε την ιδιοπροσωπία του, ούτε τα χαρακτηριστικά του. 

Η δεύτερη κι αποφασιστική  κίνηση του Πατριάρχου ήταν η αποδοχή της πρόσκλησης του Μοραβού ηγεμόνος της Κεντρική Ευρώπης Ρόστισλαβ, για αποστολή ιεραποστόλων στο λαό του. Ο Ρόστισλαβ ήθελε τον εκχριστιανισμό του λαού του, μα δεν ήθελε την υποταγή στους Γερμανούς και την απώλεια την ανεξαρτησίας του. 

Η επιλογή των δύο Θεσσαλονικέων αδελφών, του Κυρίλλου δηλαδή και του Μεθοδίου ήταν απόλυτα επιτυχής κι αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα της αποστολής τους. Μπορεί να διώκτηκαν οι μαθητές του Κυρίλλου και του Μεθοδίου μετά από λίγα χρόνια από τη Μεγάλη Μοραβία λόγω των δολοπλοκιών των Γερμανών, αλλά το έργο των δύο αδελφών καρποφόρησε στη Βουλγαρία πρώτα κι ένα αιώνα αργότερα στη Ρωσία. 

Σκεφθείτε τι θα ήταν σήμερα η Ευρώπη με μια Ρωσία υποταγμενη στον Παπισμό και το σύνολο των σλαβικών  λαών να πρεσβεύει την Παπική αίρεση. 

Το δεύτερο γεγονός που μούρχεται στο νου σήμερα, που γιορτάζουμε την μνήμη του Αγίου, είναι ότι αυτός πρώτος τόλμησε να τα βάλει  με την Παπική αίρεση του Φιλιόκβε (που λέει ότι δήθεν το Αγιο Πνεύμα εκπορεύεται και εκ του Υιού). 

Μόλις ο Παπισμός εισήγαγε την ανωτέρω αίρεση στη Βουλγαρία μέσω των Φράγκων μισσιοναρίων ο Αγιος, οπλισμένος με την πανοπλία των Γραφών και της πατερικής παραδόσεως, καυτηρίασε τις παπικές ενέργειες κι αποκάλυψε το κακόδοξο πρόσωπο του Παπισμού. Σίγουρα πολλοί τάβαλαν με την αίρεση του Παπισμού αλλά προεξάρχων της πανηγύρεως των υπεραπιστών της Ορθοδοξίας είναι ένας και μοναδικός: ο ιερός Φώτιος. Για το λόγο αυτό η Εκκκλησία του Χριστού χρωστά στον Πατριάρχη αιώνια ευγνωμοσύνη. 

Κάθε φορά που γιορτάζουμε τη μνήμη του θυμόμαστε το καθήκον μας απέναντι στην Εκκλησία: Να διαφυλάξουμε την πίστη που αυτός με τόσους αγώνες διεφύλαξε και να μην κάνουμε τόπο στην αίρεση. 

Οσοι έχουν πάθει αμνησία και δεν βλέπουν καμιά αιρετική παραχάραξη στον Παπισμό καιρός να ρίξουν μια ματιά στην προσωπικότητα του Αγίου Φωτίου. Μια ζωή αγωνιζόταν υπέρ της πίστεως και κατά της κακοδοξίας. Αραγε πολεμούσε με σκιές; Είχε κάνει λάθος; Ας μας το πουν επιτέλους. 

Το ότι δεν έχει πέσει έξω το λέει το απύθμενο μίσος των παπικών εναντίον του. Πώς να μην τον εχθρεύονται αφού τους χάλασε τη μανέστρα; Αφού απέδειξε ότι έχουν πάρει διαζύγιο από την αλήθεια!

No comments:

Post a Comment