Friday, May 24, 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΤΣΕΧΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥΣ



ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΤΣΕΧΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=================

Λάβαμε από την κυρία Ράνια Ράνια την ακόλουθη επιστολή:

“Αξιότιμε κ.Τελεβάντο,

Αυτές τις ημέρες επισκέπτεται την Εκκλησία των Χωρών Τσεχίας και Σλοβακίας ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης με αφορμή την συμπλήρωση 1150 χρόνων απο την αποστολή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Μοραβία. 

Διαβάζουμε πως συνάντησε τον Καθολικό Αρχιεπίσκοπο Πράγας Καρδινάλιο Dominik Duke και τον Καρδινάλιο Miloslav Vlk, αλλά όχι τον πρόσφατα παραιτηθέντα Αρχιεπίσκοπο Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Χριστοφόρο, ο οποίος δεν συμμετέχει στις ανωτέρω επετειακές εκδηλώσεις. 

Δεν θα έπρεπε να είχε κληθεί ο πρώην Αρχιεπίσκοπος να παραστεί, έστω απλά;

Οι συναντήσεις με Καθολικούς είναι θεμιτές και δεν είναι με έναν πρώην Ορθόδοξο Αρχιεπίσκοπο, όπως ήταν ο Τσεχίας και Σλοβακίας Χριστοφόρος;
Ασχέτως αν είναι ένοχος ή όχι;

Δεν θα έπρεπε να υπάρξει ξεκαθάρισμα των λόγων που οδήγησαν στην παραίτηση του; Νομίζω πρέπει προς τούτο να υπάρξει άμεσο ενδιαφέρον.

Ελπίζω και στην περίπτωση του Τσεχίας Χριστοφόρου να μην υπάρξει άλλη μία αδικία όπως είχαμε με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων!

Αυτά καταθέτω προς προβληματισμό, ως μια αναγνώστριά σας και πιστή καταγόμενη από την Πράγα που ζεί όμως στη Θεσσαλονίκη.

Απάντηση στην επιστολή της κυρίας Ράνιας Ράνιας:

Αγαπητή κ. Ράνια,

Χριστός Ανέστη,

Ευχαριστώ επειδή φέρατε υπόψη μου το γεγονός της απουσίας των Σεβ. Μητροπολίτη πρώην Τσεχίας από τους εορτασμούς για τα 1150 χρόνια του Ευαγγελισμού των Σλάβων.

Το θέμα αυτό όμως αφορά τους οικοδεσπότες και όχι τον προσκεκλημένο.

Αν με προσκαλέσουν σε ένα σπίτι δεν είναι δυνατόν να τους υποδείξω ποια μέλη της οικογένειάς τους πρέπει να είναι παρόντα.

Γι' αυτό, αφού κατάγεστε από την Τσεχία, νομίζω ότι εσείς - τα μέλη της Εκκλησίας της Τσεχίας - πρέπει να λύσετε το πρόβλημα αφού είστε Αυτοκέφαλη Εκκλησία.

Οιαδήποτε παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΚΛΗΘΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΤΟ από την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Τσεχίας, θα θεωρηθεί - και δικαίως - ως επέμβαση στα εσωτερικά της.

Οσο για τα πάρε - δώσε του Παναγιότατου και άλλων ηγετών και εκπροσώπων της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τους Παπικούς και με τους άλλους αιρετικούς και αλλόθρησκους, αφού - όπως μου γράφετε - είστε τακτική αναγνώστρια του ιστολογίου μου, γνωρίζετε πολύ καλά τις θέσεις μου τις οποίες έχω αναπτύξει σε 1600 περίπου άρθρα τα οποία δημοσίευσα για την αίρεση του Οικουμενισμού τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Επ' ουδενί λόγω δεν πρέπει να προωθείται ο λεγόμενος "λαικός Οικουμενισμός", η τάση δηλαδή οι Ορθόδοξοι και οι Παπικοί να συναγελάζονται λες και είναι μέλη της ιδίας Εκκλησίας, και να εμπεδώνουν έτσι τον συγκρητισμό στη συνείδηση των μελών της Εκκλησίας.

Ασφαλώς και καταδικάζω αυτόν τον συναγελασμό Ορθόδοξων και Παπικών στην Εκκλησία της Τσεχίας, μια Εκκλησία μάλιστα η οποία έχει υποφέρει "πάλαι τε και επ' εσχάτων" τα πάνδεινα από τους Ουνίτες.

No comments:

Post a Comment