Wednesday, May 15, 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ
















ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============

Αλλο Οικουμενισμός - δηλαδή θρησκευτικός συγκρητισμός -και αλλό συνεργασία με αιρετικούς και αλλόθρησκους, ή ακόμη και με δεδηλωμένους αθέους, για την επίτευξη ορισμένων εγκόσμιων κατά Θεόν στόχων.

Δίνουμε τέσσερα παραδείγματα για να αντιληφθούμε ΠΟΤΕ έχουμε Οικουμενισμό και ΠΟΤΕ έχουμε δυνατότητα συνεργασίας που δεν προσκρούει στις αρχές της πίστης μας.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΕΣ
________________

ΔΕΝ είναι Οικουμενισμός αν συνέλθουν σε σύσκεψη ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ο Πατριάρχης των Αρμενίων της Κωνσταντινούπολης, ο αρχιραββίνος της Κωνσταντινούπολης, κτλ. για να συσκεφθούν και να υποβάλουν στους Τούρκους διαμαρτυρία για την καταπίεση της θρησκευτικής ελευθερίας των μειονοτήτων στην Τουρκία.

Με μια προυπόθεση: Οτι ΔΕΝ θα υπάρξουν συμπροσευχές με αιρετικούς και αλλόθρησκους και δεν θα υπογραφούν αιρετικά κείμενα τύπου συμφωνίας Μπαλαμάντ, Σαμπεζύ κτλ.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΑΓΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
____________

ΔΕΝ είναι Οικουμενισμός αν συνέλθουν οι θρησκευτικοί ηγέτες στη Μέση Ανατολή και οι Ορθόδοξοι και οι μουσουλμάνοι και οι ηγέτες των χριστιανικών ομολογιών και οι ραββίνοι για να απαλύνουν τις συγκρούσεις που έχουν επίκεντρο τη θρησκευτική διαμάχη.

ΝΟΥΜΕΝΟΥ και πάλιν ότι ΔΕΝ θα υπάρξουν συμπροσευχές.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΗΣΗ ΤΗΣ ΘΡΗΚΕΥΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
__________

ΔΕΝ είναι Οικουμενισμός αν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δεχθεί ομάδα Λουθηρανών ή Παπικών ή μουσουλμάνων και τους ενημερώσει για τη σύληση της θρησκευτικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Αλλά οι συμπροσευχές σε αυτές τις συναντήσεις σε τι χρειάζονται; Για να παραβιαστούν οι Ιεροί Κανόνες; Για να σκανδαλιστεί ο κόσμος ή για να επισύρουμε εναντίον μας την οργή του Θεού

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΘΟΥΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΦΟΡΑ
_____________

ΔΕΝ είναι Οικουμενισμός αν οι Ρώσοι και οι Παπικοί συνεργαστούν λ.χ. στα Ευρωπαικά δικαστήρια για να παραμείνει ο σταυρός και οι εικόνες στις σχολικές αίθουσες ή για να ληφθεί μια κατά Θεόν -λ.χ. για τις εκτρώσεις - απόφαση σε Ευρωπαικά θεσμικά όργανα.

Δεν είμαστε ούτε μισαλλόδοξοι, ούτε εχθροί της συνεργασίας, με θρησκευτικές ή κοσμικές ομάδες, όταν προπαντός με αυτή τη συνεργασία, προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θρησκευτικές ελευθερίες.

ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ "ΛΑΙΚΟΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ"
__________

Αλλά γιατί άραγε χρειάζεται να συνομολογούνται προδοτικές για την Ορθοδοξία συμφωνίες, όπως του Σαμπεζύ ή του Μπαλαμάντ, ή υπογράφονται κακόδοξα κοινά κείμενα Ορθοδόξων και Παπικών, ή Προτεσταντών, όπως αυτό της Ραβέννας, της Ελούντας, του Πόρτο Αλέγκρε, κτλ;

Γιατί γίνονται κάθε είδους συμπροσευχές με τη συμμετοχή ορθόδοξων κληρικών στην τελετουργία άλλων θρησκειών; Γιατί απευθύνεται πρόσκληση σε αιρετικούς ή και αλλόθρησκους σε ακολουθίες ή ακόμη η συμμετοχή τους σε ορθόδοξες τελετές; Για να εμπεδωθεί ο λεγόμενος “λαικός Οικουμενισμός”;

Δεν μας ενοχλεί, λοιπόν, η συνεργασία, όχι μόνον με αλλόθρησκους και αιρετικούς, αλλά και με δεδηλωμένους αθέους, αρκεί να μην παραβιάζονται οι όροι της πίστεως και οι διατάξεις των Ιερών Κανόνων.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΣΤΟ ΚΙΝΓΚΣΤΟΝ ΤΗΣ ΙΑΜΑΙΚΗΣ
_____________

Αναμένουμε, λοιπόν, να δούμε πόσες Ορθόδοξες Εκκλησίες θα αποστείλουν αντιπροσώπους στην “εβδομάδα συμπροσευχής” του Π.Σ.Ε. στο Κίνγκστον της Ιαμαικής σε λίγες μέρες, όπου εξ ορισμού - αφού πρόκειται για εβδομάδα συμπροσευχών - οι ορθόδοξοι αντιπρόσωποι πηγαίνουν με ατζέντα να παραβιάσουν τους Ιερούς Κανόνες.

ΤΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
____________

Αυτό που μας ανησυχεί με την Εκκλησία της Ρωσίας δεν είναι ότι συνεγάζεται με το Βατικανό για να προωθηθούν ορισμένα αιτήματα υπέρ της θρησκευτικής ελευθερίας και της χριστιανικής κληρονομιάς στην Ευρώπη, αλλά το ότι πραγματοποιεί ποιμαντικά συνέδρια με τους Παπικούς για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των Ορθοδόξων, όπως έγινε πρόσφατα υπό τις αιγίδα της παπικής οργανώσεως του Αγίου Αιγιδίου στη Ρώμη, για τα γηρατειά.

Παραθέτουμε στη συνέχεια το κείμενο που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

*****


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΛΙΤΗ ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ
ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΥΤΣΙΟ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
============


Με τον νέο Αποστολικό Νούντσιο στη Ρωσική Ομοσπονδία, Αρχιεπίσκοπο Ιβάν Γιούρκοβιτς συναντήθηκε ο Πρόεδρος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείο Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλάριων.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος του Τμήματος, Ηγούμενος Φιλάρετος Μπουλέκωφ, ο πρώτος γραμματέας της Αποστολικής Νουντσιατούρας μονσενιόρ Βισβάλντας Κουλμπόκας, ο τελών χρέη Γραμματέα του ΤΕΕΣ επί των διαχριστιανικών σχέσεων ιερέας Δημήτριος Σιζονένκο και το στέλεχος της Γραμματείας επί των διαχριστιανικών σχέσεων διάκονος Αλέξιος Ντίκαρεφ.
Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας αφού συνεχάρη τον Αρχιεπίσκοπο Γιουρκόβιτς για τον διορισμό του, εξέφρασε την ελπίδα στην περαιτέρω ανάπτυξη της εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας και της Αποστολικής Νουντσιατούρας στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Εν συνεχεία ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ δεν παρέλειψε να αναφερθεί, ότι τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις Ορθοδόξων και Ρ/Καθολικών στη Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντική βελτίωση.
Επίσης τονίσθηκε ο ρόλος της Μικτής Ομάδας Εργασίας για την εξέταση των προβλημάτων, μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ρ/Καθολικής Εκκλησίας, ως αποτελεσματικό όργανο συζήτησης και αναζητήσεως επιλύσεως διαφορετικών πρακτικών θεμάτων στις σχέσεις μεταξύ των δυο Εκκλησιών.
Στα πλαίσια της συνάντησης συζητήθηκαν και οι προοπτικές συνεργασίας Ορθοδόξων και Ρ/Καθολικών στην κοινή μαρτυρία των χριστιανικών αξιών στη σύγχρονη κοινωνία, καθώς και στον τομέα προστασίας των δικαιωμάτων των χριστιανών, οι οποίοι υφίστανται διωγμούς σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Εν κατακλείδι ο Ρ/Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Γιουρκόβιτς ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα για τη θερμή υποδοχή, τονίζοντας την επιθυμία να συμβάλει στη περαιτέρω συνεργασία μεταξύ της Ρωσικής και Ρ/Καθολικής Εκκλησίας.

ΠΗΓΗ:

Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment