Monday, May 27, 2013

ΘΑ ΞΕΣΠΑΣΕΙ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ;



ΘΑ ΞΕΣΠΑΣΕΙ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ; 

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============

Ο παραλυτικός θεραπεύεται ύστερα από 38 χρόνια αναμονής, αλλά τον προειδοποιεί ο Κύριος να μην ξαναμαρτήσει επειδή θα τον βρει μεγαλύτερη συμφορά.

Η επιστροφή "επί το ίδιον εξέραμα" είναι ότι πιο καταστροφικό για την πνευματική μας υγεία.

Ακόμη χειρότερη μορφή αμετανοησίας είναι όταν ο άνθρωπος, όχι απλά αμαρτάνει, αλλά έχει "αναισθησία"  - όπως τη χαρακτηρίζουν οι Αγιοι Πατέρες - και διάγει πανταχόθεν μαρτυρούμενο σκανδαλώδη βίο ή και προκαλεί δημόσια με τον έκλυτο βίο του.!!! 

Η αναφορά γίνεται με αφορμή λίαν ανησυχητικές πληροφορίες, που περιήλθαν εις γνώσιν μου, ότι ορισμένοι έχουν αντιγράψει πολλές σκανδαλώδεις αναρτήσεις συγκεκριμένου κληρικού.

Επομένως δεν θα συγκαλύψει το σκάνδαλο το τυχόν κλείσιμο του λογαριασμού του (αν και του το συνιστούμε θερμά) ή με την απλή απόσυρση των αναρτήσεων. 

Πολλώ μάλλον, επειδή οι ίδιοι κύκλοι - με πληροφορούν - ότι έχουν στη διάθεσή τους βίντεοκλιπ από δελτίο ειδήσεων που κατασκανδάλισε πριν λίγα χρόνια το Πανελλήνιο την Μεγάλη Παρασκευή...

Περιττόν να αναφέρω ότι προσωπικά, ούτε τις εν λόγω αναρτήσεις έχω υπόψη μου, ούτε το βιντεοκλίπ που αναφέρεται στο σκάνδαλο που έγινε - κατά τους ισχυρισμούς τους πάντοτε - πριν λίγα χρόνια την Μεγάλη Παρασκευή. 

Ο γράφων - ως γνωστόν - αποφεύγει την αναφορά σ' αυτά τα θέματα συστηματικά και συνιστά θερμά σε όλους να κάνουν το ίδιο.

Ψίθυροι όμως, ακριτομυθίες και φήμες δίνουν και παίρνουν στην Ομογένεια, οπότε καλόν είναι να αναλογιστούν ορισμένοι την ευθύνη τους έναντι του Θεού. 

Οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι κάθονται κυριολεκτικά πάνω σε ωρολογιακή βόμβα. 


Με κανένα τρόπο η Ομογένεια δεν θέλει - και δεν πρέπει - να ξαναζήσει τα γεγονότα που συνέβησαν με πρωταγωνιστή τον σημερινό Μητροπολίτη Κοζάνης κ. Παύλο - τότε Αρχιμανδρίτη Παύλο Παπαλεξίου -, όταν εξαναγκάστηκε ταπεινωμένος να σύρει τα βήματά του στους τότε Παλαιοημερολογίτες επισκόπους της Αστόριας για να απολογηθεί για όσα είπε εναντίον τους, επειδή κατείχαν - ή τουλάχιστον ισχυρίζονταν ότι κατείχαν - στοιχεία σε βάρος του.

Ποιος χρειάζεται αναβίωση παρόμοιων καταστάσεων; 

Οπως είναι παγκοίνως γνωστό, δεν ακολουθούν όλοι στην Ομογένεια την δική μου τακτική, δηλαδή να μην ασχολούνται με τις προσωπικές αμαρτίες των συνανθρώπων τους. 

Γι’ αυτό ας προσέχουν όσοι αμετανόητα δημόσια και προκλητικά ασχημονούν.

Είναι απολύτως φρόνιμο να εκλάβουμε την προειδοποίηση του Κυρίου της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής ως τελεσίγραφο “ίνα μη τι χείρον ημίν γένηται.”

Και αν τυχόν δεν λάβουμε υπόψη μας το τελεσίγραφο

Η απάντηση είναι προφανής: Ανάβουμε μαγκάλι με κάρβουνα στο κεφάλι μας.

Αν τελικά τσουρουφλιστούν, όσοι αφρόνως παραγνωρίσουν το τελεσίγραφο του Κυρίου, ας θυμηθούν ότι η πέννα μας εγκαίρως και φιλαδέλφως - υικώς αν θέλετε - τους προειδοποίησε με σαφήνεια, χωρίς να τους κατονομάζει και χωρίς φυσικά να τους φωτογραφίζει ευδιάκριτα, αφού δεν έχει στόχο να τους εκθέσει.

Προκρίνουμε να ενεργούμε ως "Προμηθείς", παρά ως "Επιμηθείς", και κάνουμε πάντοτε όσα - κατά δύναμη - μπορούμε για να προλάβουμε την έκρηξη σκανδάλων.

Προφανώς όμως ουδείς λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ευαισθησίες και τις ανησυχίες μας.

Ποιος είμαι, σε τελευταία ανάλυση, για να αναμένω ότι θα εισακουστώ;

Αείποτε παρακαλούσα θερμά τους πάντες - διά ζώσης και γραπτώς - να καταγγέλλουν στην αρμόδια Εκκλησιαστική Αρχή όσα τυχόν σκάνδαλα μπορούν να στοιχειοθετήσουν.


Τι ωφελεί, έλεγε ο π. Παίσιος, να ανακατεύει κάποιος με το ραβδί του τα κόπρανα; 

Απλά η δυσωδία τους θα μολύνει την ατμόσφαιρα χωρίς να καθαρίσει το περιβάλλον.

Δεν υιοθετούν όμως δυστυχώς όλοι την στάση του Αγίου Γέροντα σ' αυτά τα θέματα. Φρονούν εσφαλμένα ότι η δημοσιοποίηση των σκανδάλων μπορεί να αποφέρει ωφέλεια.

Αφού, λοιπόν, αυτά είναι τα δεδομένα, ας κάνουν, και όσοι συμπεριφέρονται άκριτα “ο οφείλουν ποιήσαι, έναντι του Χριστού και της Εκκλησίας, τάχιον”. 

Ακουέτωσαν ταύτα και οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι, αλλά και οι Πόντιοι Πιλάτοι...

No comments:

Post a Comment