Monday, May 20, 2013

ΛΙΑΝ ΑΙΣΘΗΤΗ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ



ΛΙΑΝ ΑΙΣΘΗΤΗ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============

Η Θεία Λειτουργία στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν - όπως και οι προηγούμενες παραστάσεις του Μακαριότατου κ. Ιερώνυμου στη Βοστώνη - απεκάλυψαν την πλήρη αδιαφορία των ομογενών για την έλευση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Οι εκκλησιαζόμενοι - μια συνήθη Κυριακή -  στην Αγία Τριάδα, είναι περίπου όσοι ήταν χθες στην εκκλησία. 

Αν όμως συνυπολογίσει κάποιος το γεγονός ότι στη χθεσινή λειτουργία πήγαν επιπλέον Αρχοντες, ΑΧΕΠΑ, Φιλοπτωχούλες, εκπρόσωποι εκκλησιαστικών, κοινοτικών και κοινωνικών Σωματείων, πρεσβευτικές και προξενικές αρχές εν σώματι, δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ, κάμεραμεν των τηλεοπτικών διχτύων, πολυμελής προσωπική ασφάλεια του Αρχιεπισκόπου κτλ., τότε αντιλαμβάνεται ότι το χθεσινό εκκλησίασμα ήταν στην πραγματικότητα καταφανώς μικρότερο του συνήθους, που εκκλησιάζεται στον καθεδρικό ναό.

Γιατί έγινε αυτό;

Οχι πάντως από αντίδραση προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. 

Απλά ο κόσμος ούτε ξέρει, ούτε ενδιαφέρεται για τον Μακαριότατο, νοουμένου ότι ο Μακαριότατος εξ ιδιοσυγκρασίας κινείται παρασκηνιακά. Οχι λόγω αρετής, αλλά λόγω κρυψίνοιας

Αφού, λοιπόν, ο κόσμος δεν γνωρίζει τον Μακαριότατο έκανε τους υπολογισμούς του. Θα έρθει ο Αρχιεπίσκοπος της Ελλάδας; Αυτό ένα πράγμα σημαίνει στην πράξη. Η Θεία Λειτουργία θα είναι σαφώς εκτενέστερη της συνήθους με τις προσφωνήσεις και τις αντιφωνήσεις και με τα λιβανίσματα του οικοδεσπότη και των φιλοξενούμενου.

Ποιός έχει όρεξη να ακούει τέτοια για ένα Αρχιεπίσκοπο που ουδέποτε είπε ή έκανε κάτι για να τον συγκινήσει;

Προσωπική μου εκτίμηση πάντως είναι ότι η κατάσταση θα είναι εντελώς διαφορετική την Τρίτη όταν ο Μακαριότατος θα λειτουργήσει στον εορτάζοντα ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Ο λόγος;

Είναι η πανήγυρις του ναού και ο κόσμος θα πήγαινε ούτως ή άλλως να λειτουργηθεί και να προσκυνήσει, όπως κάνει κάθε χρόνο. Στις πανηγύρεις των κοινοτήτων συνήθως εκκλησιάζονται μέχρι και πενταπλάσιοι από ότι τη συνήθη Κυριακή.

Επιπλέον ο ναός φέτος γιορτάζει τα 100χρονά του και μετά τη Θεία Λειτουργία θα γίνουν πολλές πανηγυρικές εκδηλώσεις με εκατοντάδες προσκεκλημένους.

Αρα - υποθέτω - ότι ο Μακαριότατος θα λειτουργήσει με πολύ κόσμο, ο οποίος φυσικά δεν θα πάει να λειτουργηθεί για χάρη του.

Πλήρης εφαρμογή του ρητού "για τον βασιλικό θα ποτιστεί και η γλάστρα".

No comments:

Post a Comment