Thursday, May 30, 2013

ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΞΑΙΡΕΤΟΥ ΨΑΛΤΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΣΤΟΡΙΑΣ;




ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΞΑΙΡΕΤΟΥ ΨΑΛΤΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΣΤΟΡΙΑΣ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============

Ηταν γνωστό σε όλους ότι ο Ιερός ναός Αγίου Δημητρίου Αστορίας - ο πιο ωραίος ίσως ναός ορθόδοξης Αρχιτεκτονικής της Εκκλησίας της Αμερικής - αντιμετώπιζε πρόβλημα για μεγάλο χρονικό διάστημα εξαιτίας της έλλειψης κατάλληλου ψάλτη.

Ξαφνικά εμφανίστηκε ένα νέο παιδί το οποίο είχε αξιόλογη μουσική παιδεία, είχε πολύ καλή φωνή, αλλά προπαντός η όλη παρουσία του στο ναό είχε εκκλησιαστικό ήθος και ήταν πολύ κατανυκτική η ψαλμωδία του.

Και τώρα;

Την περασμένη Κυριακή, που εκκλησιάστηκα στον Αγιο Δημήτριο, άκουσα έκπληκτος τον ιερατικώς προιστάμενο π. Νεκτάριο να λέγει ότι ο καλός ψάλτης έφυγε.

Η δικαιολογία που έδωσε ο Πανοσιολογιότατος για την απομάκρυνσή του δεν θα μπορούσε να πείσει ούτε ένα μωρό τριών χρόνων. 

Αργότερα όμως πληροφορήθηκα ότι διαδραματίστηκε ολόκληρο παρασκήνιο για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν ο καλός ψάλτης φύγει από την κοινότητα.

Πολλοί πιστοί έγραψαν επιστολές και ζήτησαν την παραμονή του. Αλλοι - πολλοί - σταμάτησαν να εκκλησιάζονται στον Αγιο Δημήτριο, επειδή αηδίασαν με την κατάσταση. Αλλοι επεχείρησαν να πείσουν κατ’ ιδίαν τους υπευθύνους, αλλά όλες οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες.

Ερώτημα: Ποιος ευθύνεται γι’ αυτή την ασχημία;

Ο π. Νεκτάριος τι έκανε για να σταματήσει την απομάκρυνση ενός ψάλτη - πρότυπο στην κοινότητα που προίσταται;

Το Διοικητικό Συμβούλιο πώς αντέδρασε;

Γνωρίζω ορισμένους επιτρόπους της κοινότητας - όλοι πολύ ευσεβείς άνθρωποι - και δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ενέχονται στο έγκλημα. Δεν έχουν λόγο να βλάψουν την κοινότητά τους. Δεν βρίσκονται σ’ αυτή τη θέση για να αυτοπροβάλλονται, αλλά για να προσφέρουν. Ποιο λόγο θα είχαν ποτέ να θέλουν η εκκλησία τους να χάσει ένα τόσο καλό - από κάθε άποψη - ψάλτη;

Δεν ξέρω - επαναλαμβάνω δεν ξέρω ΜΟΝΟΝ εικασίες κάνω, το λέγω με κάθε επιφύλαξη -, αλλά φοβούμαι ότι οι “Ιακωβίνοι” της κοινότητας, οι οποίοι παρόλα τα χρονάκια τους ζουν και βασιλεύουν και την κοινότητα κυριεύουν και καταδυναστεύουν και δεν την αφήνουν να κάνει προκοπή, έκαναν και πάλιν το θαυματάκι τους.

Υπάρχουν και άλλα που μας στενοχωρούν στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστορίας γι’ αυτό θα επανέλθουμε - συν Θεώ - σύντομα. 

Παρά την επιθυμία μας να εκκλησιαζόμαστε σε όλους τους ναούς της Νέας Υόρκης θα περιορίσουμε σε μεγάλο βαθμό αυτή μας την πρακτική και θα εκκλησιαζόμαστε πιο τακτικά στην κοινότητά μας για να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις.

Κρίμα να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Κρίμα.!

Διερωτώμαι: Μέχρι πότε το φάντασμα του Αθηναγορόπληκτου και Προτεσταντόπληκτου Ιάκωβου Κουκούζη θα πλανάται δυναστικά πάνω από τον ορίζοντα της Εκκλησίας της Αμερικής και της Ομογένειας και θα μολύνει το ορθόδοξό της φρόνημα;

No comments:

Post a Comment