Wednesday, May 15, 2013

ΟΙ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΟΜΩΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΟ Π.Σ.Ε. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ












ΟΙ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΟΜΩΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΟ Π.Σ.Ε. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
========

“Η ειρήνη είναι ζήτημα επιλογής λέγει σε εγκύκλιό του ο Παναγιότατος κ. Βαρθολομαίος προς το Π.Σ.Ε. - Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών (γράφε των αιρέσεων).

ΑΝΑΓΚΗ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ Π.Σ.Ε.
_________

Η ισότιμη συμμετοχή, όμως, των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Π.Σ.Ε. δεν είναι ζήτημα επιλογής για ένα ορθόδοξο Πατριάρχη, Παναγιότατε.

Ενας Ορθόδοξος Πατριάρχης έχει την αδήριτη υποχρέωση να εκφράζει την ορθόδοξη εκκλησιολογία και να ομολογεί τη Μοναδικότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και έχει ως εκ τούτου την υποχρέωση - ως Οικουμενικός Πατριάρχης - να συγκαλέσει Πανορθόδοξη Σύνοδο για την έξοδο των Ορθοδόξων Εκκλησιών από το Παγκόσμιο Συμβούλιο των αιρέσεων γνωστό ως Π.Σ.Ε..


ΟΙ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ
______________

Ούτε οι συμπροσευχές με τους αιρετικούς και τους αλλόθρησκους στις οποίες κατ’ εξακολούθηση προβαίνετε και εσείς και άλλοι ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου είναι ζήτημα επιλογής για Ορθόδοξους Ιεράρχες. Είναι εκκλησιαστικά εγκλήματα κατά των Ιερών Κανόνων που τιμωρούνται με καθαίρεση των παραβατών τους.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΥΣ
____________

Ούτε η αποστολή αντιπροσώπων στο καρνάβαλο του Π.Σ.Ε. για την ειρήνη είναι θέμα επιλογής για ένα ορθόδοξο Πατριάρχη. Αντιθέτως! Εχει αδήριτη υποχρέωση να αρνηθεί αυτή τη συμμετοχή όπου εξ ορισμού - αφού προκειται για εβδομάδα συμπροσευχής - θα παραβιαστούν ασύστολα πληθώρα Ιερών Κανόνων.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
___________

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ σας έθεσε - με τη χθεσινή ευθαρσή επιστολή του προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος - προ των ευθυνών σας για την κατ’ εξακολούθηση παράβαση των Ιερών Κανόνων με τις συνεχείς συμπροσευχές που προβαίνετε.

ΑΗΘΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Η ΕΞΑΠΟΛΥΣΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ
___________

Ενωτισθείτε την φωνή του γιατί σας λέγει την αλήθεια και επειδή σέβεται και τον Οικουμενικό Θρόνο και την τραγωδία που ζει αλλά και σας προσωπικά.

Είναι επιεικώς απαράδεκτο να στέλλει ο Οικουμενικός Πατριάρχης εγκύκλιο για να διαβαστεί σε ναούς στην οποία αναγγέλλει στο πλήρωμα της Εκκλησίας ότι το Πατριαρχείο θα συμμετάσχει σε οικουμενιστικό καρνάβαλο όπου θα παραβιαστούν και οι όροι της ορθόδοξης εκκλησιολογίας και οι Ιεροί Κανόνες που απαγορεύουν τις συμπροσευχές.

Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

*****

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: “Η ΕΙΡΗΝΗ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ”
========
Εγκύκλιο επιστολή απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α΄ προς το πλήρωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξ αφορμής της Διεθνούς Οικουμενικής Συνδιασκέψεωςγια την Ειρήνη (ΔΟΣΕ).
Στην εγκύκλιο, η οποία πρόκειται να αναγνωστεί την Κυριακή 22 Μαΐου, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος καλωσορίζει «με μεγάλη χαρά» τη πρωτοβουλία του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών (ΠΣΕ) να συγκαλέσει την προαναφερθείσα Συνδιάσκεψη στο Κίνγκστον, Τζαμάικα, από τις 17 έως 25 Μαΐου του 2011.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαιρετίζει τη ΔΟΣΕ ως την «επιτυχή λήξη» της παγκόσμιας διεκκλησιαστικής Δεκαετίας για την Υπέρβαση της Βίας, και ως ευκαιρία έμπνευσης και ενθάρρυνσης για τη δημιουργία νέων προσπαθειών και συνεργασιών για την ειρήνη.
Η πατριαρχική εγκύκλιος αποτελεί απάντηση στην πρόσκληση του ΠΣΕ προς τις εκκλησίες-μέλη να ορίσουν την Κυριακή 22 Μαΐου ως ημέρα προσευχής για την Ειρήνη.
Η ΔΟΣΕ αναμένεται να προσελκύσει περίπου 1.000 συμμετέχοντες από όλες τις περιοχές του κόσμου.
Ως γενικό θέμα της συνάντησης έχει οριστεί το Βιβλικό χωρίο «Δόξα ἐν ὑψίστοις θεῷ καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη», ενώ οι συζητήσεις και οι λοιπές δραστηριότητες θα έχουν ως αντικείμενο τις τέσσερεις παράλληλες θεματικές: «Ειρήνη στην κοινότητα», «Ειρήνη με τη γη», «Ειρήνη στην αγορά» και «Ειρήνη μεταξύ των λαών».
«Η δικαιοσύνη και η ειρήνη αποτελούν κεντρικά θέματα στην Αγία Γραφή», γράφει ο Πατριάρχης στην εγκύκλιο επιστολή Του, προσθέτοντας ότι «η ειρήνη πάντα - και εν τέλει - αρχίζει από την καρδιά».
«Παρολαυτά η αληθινή ειρήνη δεν πρέπει να παραμείνει κρυμμένη εκεί», γιατί «αυτή η εσωτερική ειρήνη πρέπει να εκδηλωθεί σε κάθε πτυχή της ζωής μας και στον κόσμο».
Η εγκύκλιος αποτελεί μια εξομολόγηση της αμαρτίας, εξ ονόματος της σύγχρονης ανθρωπότητας: «Πολλές από τις προσπάθειές μας για την ειρήνη αποβαίνουν μάταιες, διότι τελικά είμαστε απρόθυμοι να απαλλαγούμε από εδραιωμένους τρόπους αλόγιστης δαπάνης και εγωιστικής απόκτησης.
Αρνούμαστε να εγκαταλείψουμε την υπερκαταναλωτική σπάταλη και τον υπερήφανο εθνικισμό μας. Στις προσπάθειες μας για την αποκατάσταση της ειρήνης, είναι σημαντικό να αντιληφθούμε τις επιπτώσεις των επιλογών μας στους άλλους ανθρώπους (ιδιαίτερα σε βάρος των φτωχών), καθώς και στο περιβάλλον. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη».
Υπενθυμίζοντας ότι ο Ιησούς ονομάζει τους ειρηνοποιούς «μακάριους» (Ματθ. 5:9), ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προσθέτει ότι «η δράση για την επίτευξη της ειρήνης αποτελεί ζήτημα ατομικής και θεσμικής επιλογής. Είναι στην διάθεσή μας η ελεύθερη επιλογή είτε να αυξήσουμε το κακό που προκαλείται στον κόσμο, είτε να συμβάλουμε στη θεραπεία του. Για άλλη μια φορά, είναι θέμα επιλογής».
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΣΕ από το 1948.


ΠΗΓΗ:

Εκκλησιαστικό πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment