Sunday, May 12, 2013

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ κ. ΣΩΤΗΡΗ ΤΖΟΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ




ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ κ. ΣΩΤΗΡΗ ΤΖΟΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==========

Εγραψε ο στενός συνεργάτης του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, κ. Σωτήρης Τζούμας, για την αναγόρευση του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου σε επίτιμο διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης:

“Επίτιμος Διδάκτωρ της Θεολογικής Βοστώνης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Όταν καλούσαν τον Χριστόδουλο, ο Αμερικής Δημήτριος με εντολή του Φαναρίου, έλεγε: "Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή τώρα".

Για την ιστορία να πούμε ότι ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στα δέκα έτη της Αρχιεπισκοπείας του εκλήθη επανειλημμένως στις ΗΠΑ για να τιμηθεί!

Και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος του έλεγε ότι δεν είναι ακόμη η κατάλληλη στιγμή!

Ακόμη κι όταν ζήτησε να παραστεί στην κηδεία του αειμνήστου Αμερικής Ιακώβου, του έφεραν δεκάδες εμπόδια και μόνο όταν απείλησε ότι θα βγει να τους καταγγείλει εσιώπησαν και ενέδωσαν να πάει Νέα Υόρκη!!! Αλλά κι εκεί όταν πήγε τον περίμενε πατριαρχικό φιρμάνι για να μη λάβει μέρος στην Εξόδιο Ακολουθία! Βρήκαν το κόλπο μόνον οι εκεί Ιεράρχες του θρόνου: δηλαδή αυτοί που τον είχαν σταυρώσει!

Μέχρι που ασθένησε ο μεγάλος Πρωθιεράρχης Χριστόδουλος και μετέβη τον Αύγουστο του 2007 χωρίς την άδειά τους! Αν περνούσε από το χέρι τους ούτε αυτό δεν θα επέτρεπαν! Εν τέλει επέστρεψε άπραγος τον Οκτώβριο 2007 στην Ελλάδα, για να κλείσει μερικούς μήνες αργότερα, για πάντα τα γλυκά και σπινθηροβόλα επίγεια μάτια του!”

Είναι γνωστή η αρνητική αξιολόγηση της Αρχιεπισκοπίας του αείμνηστου Χριστοδούλου από τον γράφοντα.

Ο κ. Τζούμας όμως εδώ λέγει κάποιες πικρές αλήθειες.

Πράγματι! Το Φανάρι δεν επιθυμούσε την έλευση του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου στην Αμερική.

Ο κ. Τζούμας όμως δεν αναφέρει το λόγο.

Και ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος έκανε συνεχείς παρεμβάσεις και ανταγωνιζόταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο για θέματα που το Φανάρι θεωρούσε ότι ανήκαν στην αποκλειστική του αρμοδιότητα.

Καλλιέργησε μια ανεξάρτητη από τον Οικουμενικό Θρόνο σχέση με το Βατικανό, την Ευρωπαική Ενωση και με το ΠΣΕ.

Απείλησε σοβαρά να καταργήσει το καθεστώς των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών.

Είχε σημαίνοντα λόγο σε άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, οι οποίες ανήκαν στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Θρόνου (Μητρόπολη Ιταλίας) ή άλλες Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, Εκκλησία της Κύπρου κτλ.).

Συνομολόγησε διακριτική συμμαχία με την Εκκλησία της Ρωσίας που λειτουργούσε ανταγωνιστικά προς τις επιδιώξεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος ήταν λίαν δημοφιλής και ενέπνεε - και ακόμη εμπνέει - εκατομμύρια πιστών στην Ελλάδα και επέκεινα. Οπωσδήποτε και στην Ομογένεια. 

Γι’ αυτό το Οικουμενικό Πατριαρχείο ένιωσε - και δικαίως - ότι βρισκόταν κάτω από σοβαρή απειλή εξαιτίας του αείμνηστου Πρωθιεράρχη.

Ως εκ τούτου φυσικό ήταν να μη θέλει να επισκεφθεί την Αρχιεπισκοπή Αμερικής ο αείμνηστος Χριστόδουλος.

Το ερώτημα που αναφύεται είναι γιατί συναίνεσε στα καλά καθούμενα να συγκατανεύσει και - ίσως ποιος ξέρει; - να υπέβαλε εμμέσως, την ανακήρυξη του Μακαριότατου κ. Ιερώνυμου σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής της Βοστώνης;

Σύμφωνοι! Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν συνιστά καθ’ οιονδήποτε τρόπο κίνδυνο για τα δικαιώματα και τις αρμοδιότητες του  Πατριαρχείου. 

Σύμφωνοι! Τυγχάνει προσωπικός φίλος του Παναγιότατου. 

Εξακολουθούμε πάντως να μην κατανοούμε γιατί προσεκλήθη στην Αμερική και γιατί του επιδαψιλεύεται η τιμή της ανακήρυξης σε επίτιμο διδάκτορα.

Σηκώνει φυσικά πολλή συζήτηση αν είναι απόδοση τιμής η απονομή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορος από τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης, αφού απενεμήθη ήδη η ίδια τιμή στον Δρυίδη Αγγλικανό Πριμάτο Γουίλιαμ Ρόουενς και στον γνωστό κακόδοξο διανοούμενο και αρχηγέτη της Νεορθοδοξίας και του Νεονικολιτισμού κ. Χρήστο Γιανναρά.

Θα άξιζε πάντως να μαθαίναμε ποιου ακριβώς ήταν η φαεινή ιδέα της απονομής του τίτλου του επιτίμου διδάκτορος στον Μακαριότατο κ. Ιερώνυμο - μια επαίσχυντη κυριολεκτικά ενέργεια - για να κατανοήσουμε ποιοι και γιατί επεδίωξαν την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στις ΗΠΑ.

No comments:

Post a Comment