Monday, May 20, 2013

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΑ 60ΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ




Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΑ 60ΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
======================

Διαβάσαμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων Romfea.gr ρεπορτάζ του κ. Ιβάν Ζεκόβ για τα εξηντάχρονα της ανακήρυξης της Εκκλησίας της Βουλγαρίας σε Πατριαρχείο:

“Λαμπρό πολυαρχιερατικό συλλείτουργο τελέστηκε σήμερα, Κυριακή 19 Μαϊου 2013 στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι στη Σόφια.

Σήμερα η Εκκλησία της Βουλγαρίας εορτάζει την 60η επέτειο της ανακήρυξης του Πατριαρχείου Βουλγαρίας.

Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ. Νεόφυτος, συμπαραστατούμενος από τον Μητροπολίτη Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαο, Νευροκοπίου κ. Ναθαναήλ, Στοβίου κ. Ναούμ, Τιβεριουπόλεως κ. Τύχων, Ζνεπόλεως κ. Ιωάννη, Λευκής κ. Παύλο και Μακαριουπόλεως κ. Κωνσταντίνο.

Το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου για την 60η επέτειο, ανέγνωσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στοβίου κ. Ναούμ.

"Τις τελευταίες δεκαετίες δεν ήταν εύκολα τα πράγματα για την Εκκλησία μας, παρόλα αυτά με την βοήθεια του Θεού, κλήρος και λαός αγωνίστηκαν για την μαρτυρία του Ευαγγελίου στη χώρα", αναφέρει μεταξύ άλλων το μήνυμα για τον σημερινό εορτασμό.

Επίσης προσθέτει: "Η κοινωνία μας διέρχερται μια πνευματική κρίση, διότι η κρίση δεν είναι μόνο κοινωνική και πολιτική, αλλά είναι μια κρίση αξιών, μια κρίση μακριά από την αιώνια αλήθεια του Θεού."

"Τιμούμε σήμερα την 60η επέτειο από την αποκατάσταση του Πατριαρχείου μας, οφείλουμε όμως ευλαβικά να θυμόμαστε τους γνωστούς και άγνωστους Βούλγαρους μάρτυρες και ομολογητές της πίστεως, οι οποίοι διαφύλαξαν ως κόρην οφθαλμού όχι μόνο την πίστη αλλά και την ιστορία της Εκκλησίας μας", υπογραμμίζει χαρακτηριστικά το μήνυμα της Ι. Συνόδου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, ευχήθηκε σε όλους για την σημερινή εορτή, τονίζοντας ότι "ο Θεός να ελεήσει να υπάρχει ευημερία στον λαό της Βουλγαρίας, καθώς και στην Εκκλησία πάντοτε να υπάρχει ενότητα."

Κλείνοντας ο Πατριάρχης κάλεσε τους νέους να γνωρίσουν την ορθόδοξη πίστη, υπογραμμίζοντας ότι έχουν την πλήρη ικανότητα να μάθουν αρκετά για την αλήθεια του Ευαγγελίου.”

Συγχαίρουμε θερμά την ομόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας για την επέτειο της ανακήρυξής της σε Πατριαρχείο από τον Οικουμενικό Θρόνο.

Ευχόμαστε κάθε πρόοδο στη ζωή των ομόδοξων Βούλγαρων αδελφών μας και ελπίζουμε ότι η σταθερά ορθόδοξη στάση που τηρούσε η Εκκλησία της Βουλγαρίας την εποχή της πατριαρχίας του Μακαριότατου κυρού Μαξίμου θα συνεχιστεί και κατά την πατριαρχία του νυν Μακαριότατου Βουλγαρίας κ. Νεόφυτου.

Δεν αποκρύπτουμε ότι ανησυχούμε επειδή είδαμε κάποια οικουμενιστικά νεφύδρια στο παρελθόν πριν εκλεγεί Πατριάρχης ο Μακαριότατος κ. Νεόφυτος, αλλά ελπίζουμε και προσευχόμαστε ότι η ανάδειξή του στη θέση του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Βουλγαρίας θα δώσει ορθόδοξο βηματισμό στην πορεία του.

No comments:

Post a Comment