Tuesday, May 14, 2013

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΡΝΤΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ




ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΡΝΤΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============

Αναφέρει Ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών:

“Ζήτημα αμοιβαιότητας για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης έθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ερντογάν, Μπ. Αρίντς, προκαλώντας την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. 

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Τουρκίας Μπ. Αρίντς περί αμοιβαιότητας για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο  ανέφερε τα εξής:

«Συγκρατούμε, από τη δήλωση του κ. Αρίντς, τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας διάκειται θετικά στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Και περιμένουμε.

Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα είναι ένα θετικό σημάδι για τις προθέσεις και την εκπεφρασμένη πολιτική βούληση της Τουρκίας.

Όσο για τα περί αμοιβαιότητας, οι δεκάδες χιλιάδες Μουσουλμάνοι της Θράκης, επειδή ακριβώς ζουν κάτω από τις αρχές του Κράτους Δικαίου, της Ισονομίας και της Ισοπολιτείας, μπορούν να απαντήσουν.

Όχι όμως και οι μερικές εκατοντάδες των Ελλήνων, που έχουν απομείνει στην Κωνσταντινούπολη, από τις εκατοντάδες χιλιάδες που ζούσαν εκεί.

Καλό θα είναι να σταματήσουν αυτές οι δηλώσεις, που κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στη διατήρηση και ενίσχυση του κλίματος συνεννόησης που υπάρχει στις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας».

Καλή σε γενικές γραμμές η Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά θα έπρεπε οπωσδήποτε να είναι σε ψηλότερους τόνους και με την εξαγγελία συγκεκριμένων ενεργειών που θα έδιναν σκληρή απάντηση στον βεζύρη του Ερντογάν.

Θα μπορούσε για παράδειγμα να αναφέρει τα ακόλουθα.

Η Ελλάδα είναι χώρα που κυβερνάται από ευρωπαικούς νόμους και σέβεται τη θρησκευτική ελευθερία όλων των κατοίκων της. 

Δεν αποδέχεται επ’ ουδενί λόγω την πρόταση του κ. Αρντίς για αμοιβαιότητα για να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, επειδή η Τουρκία - και όχι η Ελλάδα - είναι υπό κρίση για να καταστεί μέλος της Ευρωπαικής Ενωσης. 

Αφού όμως ο Τούρκος αντιπρόεδρος μιλά με αυτή θρασύτητα αναστέλλεται κάθε προσπάθεια ανέγερσης και λειτουργίας τεμένους στην Ελλάδα και ουδέποτε θα αρθεί η αναστολή ή θα υπάρξει συζήτηση για το θέμα πριν ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

No comments:

Post a Comment