Tuesday, May 1, 2012

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΛΙΟΥ ΜΟΥ ΜΑΘΗΤΗ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΝΟΣ ΠΑΛΙΟΥ ΜΟΥ ΜΑΘΗΤΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Αγαπητέ Χρυσόστομε,

Σε ευχαριστώ θερμά για την αγάπη και τη χαρά της επικοινωνίας.

Ασφαλώς και σε θυμάμαι παρόλον ότι - όπως μου αναφέρεις στην ηλεκτρονική επιστολή σου - δεν έχεις κάτι ιδιαίτερο για να μου θυμίσεις από την παρουσία σου στο σχολείο. Ισως κάποια αξιόλογα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου να έχουν εντυπωθεί ανεξίτηλα στη μνήμη μου χωρίς προφανώς να το έχεις αντιληφθεί.

Επί της ουσίας της επιστολής.

Σε συγχαίρω θερμότατα, επειδή έχεις το θάρρος να καταστρέψεις ένα είδωλο που ΔΕΝ υπάρχει, που ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει, αλλά και αν υπήρχε ΔΕΝ θα μας βοηθούσε σε τίποτα εκτός από το να μας δώσει απάντηση στο ερώτημα του Θεού ως αιτίας της δημιουργίας του κόσμου.

Οπως πολύ σωστά μου γράφεις. Ακόμη και αν υπήρχε αυτός ο Θεός θα μας ήταν αδιάφορο.

Αλλο Θεό αναζητείς.!

Τον αληθινό Θεό που υπάρχει, που μπορείς να συναντήσεις, να αισθανθείς δίπλα σου, να του μιλάς και να σε ακούει, να τον βλέπεις σε κάθε στιγμή της ζωής σου και να τον αισθάνεσαι μέσα στην κάθε λεπτομέρεια της προσωπικής και οικογενειακής σου ζωής.

Αυτός ο Θεός είναι ο Χριστός και είναι ο μόνος αληθινός Θεός.

Οποιο άλλο Θεό έχεις υπόψη σου από τα βιβλία που διάβασες ΔΕΝ είναι Θεός αλλά αποκύημα της φαντασίας.

Πολύ και έκανες και τον γκρέμισες.

Είναι είδωλο και ο Θεός που πιστεύουμε είναι ειδωλοκλάστης.

Επομένως κινήθηκες ήδη προς την ορθή κατεύθυνση.

Βρήκες με τα διαβάσματά σου ένα χαλόσπιτο. Επιδιορθώσεις δεν σηκώνει. Είναι παμπάλαιο και προπαντός οικοδομήθηκε πάνω σε σαθρά θεμέλια.

Η πρώτη δουλειά που πρέπει να κάνεις επομένως είναι να το γκρεμίσεις και να ανασκάψεις τους θεμελιούς.

Μην αφήσεις τίποτα. Γκρέμισε τα όλα.

Ευτυχώς! Ο Θεός των φιλοσόφων δεν υπάρχει.!

Αφού λοιπόν το γκρέμισμα το έκανες ή συνεχίζεις μεθοδικά να το κάνεις ΕΝΑ σου μένει: Να αρχίσεις να κτίζεις νέο οικοδόμημα στο άδειο οικόπεδο.

Αλλά όπως κάθε άλλο οικοδόμημα, έτσι κι αυτό που θέλεις - και που πρέπει - να χτίσεις, χρειάζεται αρχιτέκτονα, πολιτικό μηχανικό, εργολάβο και ειδικούς τεχνίτες.

Ολους αυτούς θα τους βρεις στην Εκκλησία, επειδή η Εκκλησία είναι το Σώμα του Χριστού και ο Χριστός η Κεφαλή Της.

Αντί λοιπόν να σου συστήσω κάποιο βιβλίο για να σε βοηθήσει στην αναζήτησή σου - όπως μου ζητάς με την ηλεκτρονική επιστολή σου - νομίζω ότι καλόν είναι να πας σε κάποιο που γνώρισε το Χριστό προσωπικά για να μπορέσει να σε βοηθήσει να τον ανακαλύψεις μέσα σου.

Διψάς την παρουσία του Θεού, αγαπητέ Χρυσόστομε, αλλά μου ζητάς να σου πω τις ιδιότητες του απεσταγμένου νερού, τη σημασία του νερού για την ύπαρξη της ζωής, για τη χημική του σύσταση, κτλ..

Υπάρχουν πολλά βιβλία που μπορεί να σε βοηθήσουν να μάθεις για το νερό, αγαπητέ Χρυσόστομε, αλλά εσύ θέλεις να ξεδιψάσεις.!

Γι’ αυτό καλύτερα αντί για βιβλία πρέπει να σου πω πού βρίσκεται η πηγή του κρυστάλλινου νερού που έχεις ανάγκη να ξεδιψάσεις.

Χωρίς καμιά υπερβολή θα μπορούσα να γράψω ολόκληρο σύγγραμμα για να απαντήσω τις ανησυχίες και τα ερωτήματα που σε απασχολούν, που έθεσες υπόψη μου με την ηλεκτρονική επιστολή σου, αλλά αυτό δεν ξέρω αν θα σε βοηθούσε σε κάτι.

Στράφηκες κοντά μου με το θάρρος μιας παλιάς γνωριμίας, αφού υπήρξα δάσκαλός σου των θρησκευτικών, πριν δυο δεκαετίες, αλλά εσύ, αγαπητέ Χρυσόστομε, μου ζητάς να σου μιλήσω για πράγματα που άκουσα με τα αυτιά των άλλων, που είδα με τα μάτια των άλλων και που περιγράφω με τις εμπειρίες άλλων. Των αληθινών Αγίων! Των μόνων αληθινών θεολόγων.

Μου γράφεις συγκεκριμένα:

“primary influence during my study came from Thomas Aquinas proofs, Anselm’s argument, Spinoza’s and Kant’s view on God, Bertrand Russell, Bulgakov’s Master, H.L. Mencken’s treatise, C.S. Lewis, the four horsemen (Hitchens, Harris, Dennet, Dawkins) Dinesh D’Souza, William Lane Graig and as secondary developments in science.”

Ο Θεός των φιλοσόφων και θεολόγων της Δύσεως ποτέ δεν υπήρξε, αγαπητέ Χρυσόστομε.

Ηταν επινόηση των αναζητήσεων της σκέψης των ανθρώπων - σοφών αν θέλεις ανθρώπων - που γύρευαν στο βουνό δελφίνια και λιοντάρια στη μέση του πελάγου.

Επειδή είσαι εικόνα του Θεού σε παρακαλώ να ψάξεις να βρεις το Θεό εκεί που υπάρχει. Μέσα σου. "Η Βασιλεία του Θεού βρίσκεται μέσα μας", είπε ο Χριστός.

Αλλά δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να δει κανείς το φως του ήλιου χωρίς να τυφλωθεί παρά διά αντανακλάσεως. Να τον γνωρίσει μέσα από τη ζωή ανθρώπων που ζουν αληθινά το Χριστό.

Επιφυλάσσομαι, συν Θεώ, λίαν προσεχώς, να σου συστήσω κάποια πρόσωπα που γνωρίζουν το Θεό από εμπειρία για να δεις με τα μάτια σου, να ακούσεις με τα αυτιά σου και να βάλεις τα χέρια σου στο μυστήριο του Χριστού του μόνου αληθινού Θεού, αυτόν που ποθεί η ψυχή σου να συναντήσει.

Στην πορεία σου προς το Εμμαούς δεν χρειάζεσαι κάποιον άσχετο με το φως Τελεβάντο, αλλά ένα άγιο άνθρωπο που λάμπει από την αντανάκλαση του Φωτός του Χριστού, που έπαθε - δεν έμαθε από βιβλία - τα θεία.

Με πολλή αγάπη και εκτίμηση,

Παναγιώτης

No comments:

Post a Comment