Thursday, July 7, 2011

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤΑΠΑΤΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤΑΠΑΤΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
=========

Μετά την τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974 στην Κύπρο οι Τούρκοι διαπράττουν συνεχώς βανδαλισμούς εις βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, και κυρίως των ιερών ναών, μονών και προσκυνημάτων. Γι' αυτά έχουμε γράψει και τα έχουμε καταγγείλει επανειλημμένως. Όμως τούς τελευταίους μήνες έχουν προχωρήσει και σε μια σειρά ενεργειών, οι όποιες παραβιάζουν κατάφωρα τα θρησκευτικά δικαιώματα των εγκλωβισμένων Ορθοδόξων Ελλήνων πού ζουν στις κατεχόμενες περιοχές. Με τον τρόπο αυτό κάνουν ακόμη πιο δύσκολες τις ούτως ή άλλως άθλιες συνθήκες διαβιώσεως τους.

Συγκεκριμένα:

1. Στις 17 Μαρτίου 2011 το κατοχικό καθεστώς προχώρησε στην υποχρεωτική επιβολή του ποσού του ενός ευρώ ως εισιτήριο για είσοδο στο Μοναστήρι του αποστόλου Ανδρέα με τη δικαιολογία ότι το ποσό αυτό προορίζεται για την προστασία των γαϊδουριών της περιοχής!...Είναι ολοφάνερο ότι το μέτρο δεν είναι απλώς απαράδεκτο, περιέχει και ειρωνεία και έσχατη περιφρόνηση προς την Ορθόδοξη πίστη μας.
2. Οι κατοχικές αρχές απέρριψαν το αίτημα του Χωρεπισκόπου Καρπασίας κ. Χριστόφορου για τέλεση λειτουργίας για τούς εγκλωβισμένους στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο στις 25 Μαρτίου 2011.
3. Στις 17 Μαρτίου 2011 το κατοχικό «τελωνείο» κατέσχε 100 Καινές Διαθήκες και 104 προσευχητάρια, τα όποια μετέφερε στις κατεχόμενες περιοχές ο π. Γρηγόριος Ιωαννίδης της Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος, τα οποία θα δωρίζονταν στα παιδιά των σχολείων του Ριζοκαρπάσου και σε άλλους εγκλωβισμένους.
Οι πιο πάνω ενέργειες παραβιάζουν τη Συμφωνία της Τρίτης Βιέννης (2 Αυγούστου 1975), ή οποία προέβλεπε ότι οι εγκλωβισμένοι «...είναι ελεύθεροι να παραμείνουν και ότι θα παρασχεθεί εις αυτούς πάσα βοήθεια διά να δύ­νανται να διάγουν μίαν όμαλήν ζωήν, περιλαμβανομένων διευκολύνσεων [...] διά την άσκησιν της θρησκείας των... ("every help to lead a normal life, inclu­ding facilities for education and for the practice of their religion")». Σημειώνεται επίσης ότι το δικαίωμα της θρησκεί­ας κατοχυρώνεται στο Άρθρο 18 της Οικουμενικής Διακηρύξεως των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και στο Άρθρο 10 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.
Άλλ' όλα αυτά ό Ερντογάν και τα όργανα του τα καταπατούν θρασύτατα, χωρίς κανείς από τούς δήθεν υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να διαμαρτύρεται. Μάλλον όλοι αυτοί τον καλύπτουν και τον περιποιούνται. Αυτή είναι ή δικαιοσύνη των συγχρόνων ισχυρών της γης. Μια δικαιοσύνη πού σιωπά μπροστά στα εγκλήματα όσων καταπιέζουν τούς αδύνατους.

ΠΗΓΗ:

Ακτίνες,
«Ο ΣΩΤΗΡ»

No comments:

Post a Comment