Thursday, July 14, 2011

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - ΕΝΑΤΕΝΙΣΕΙΣ 13



ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

_____________


Ενατενίσεις, Τεύχος 13, Ιανουάριος - Απρίλιος 2011, Περιοδική έκδοση Ιεράς Μητροπολέως Κύκκου και Τηλλυρίας, σσ. 252.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=========


Εντυπωσιακό σε όγκο και εκτυπωτική καλαισθησία το νέο τεύχος του περιοδικού της Ιεράς Μητροπόλεως Κύκκου και Τηλλυρίας.


Περιέχει δεκάδες άρθρα ποικίλου περιεχομένου πολλά από τα οποία είναι πολύ αξιόλογα.


Ορισμένα αρνητικά στοιχεία της έκδοσης εξακολουθούν να υπάρχουν, όπως για παράδειγμα οι πολλές δεκάδες φωτογραφίες του Σεβασμιότατου, οι οποίες κάθε άλλο παρά δημιουργούν θετικές εντυπώσεις στον αναγνώστη.


Από τα άρθρα που διάβασα, θα σταθώ στο κείμενο του Δρος Αντώνη Πρωτοπαπά, Η Ιερά Εξέταση και η εκδίωξη των Εβραίων από την Ισπανία, στο οποίο ο συγγραφέας εξιστορεί και αναλύει τις απαράδεκτες ενέργειες, που αφορούν τους διωγμούς των Εβραίων, με το βίαιο προσηλυτισμό τους στο χριστιανισμό και ακολούθως με την εκδίωξη τους από την Ιβηρική χερσόνησο (πρώτα από την Ισπανία και αργότερα και από την Πορτογαλία).


Η εργασία του κ. Α. Πρωτοπαπά κάνει λόγο και για την εκδίωξη και των Αράβων “Moriscos” από την Ιβηρική χερσόνησο, την οποία καταδικάζει απερίφραστα ως πράξη απαράδεκτη που επεσώρευσε πολλά δεινά στην Ισπανία.


Είναι απορίας άξιον γιατί ο κ. Πρωτοπαπάς δεν αντελήφθη ότι οι Αραβες της Ισπανίας δεν ήταν μειονότητα, όπως τους Εβραίους, οι οποίοι ζούσαν στην Ισπανία ειρηνικά και ο διωγμός τους ήταν αδικαιολόγητος και άδικος, αλλά κατακτητές της χώρας και σφετεριστές της Ιβηρικής χερσονήσου για πολλούς αιώνες.


Γι’ αυτό η προσπάθεια εκδίωξης των Αράβων από την Ιβηρική χερσόνησο είναι γνωστή ως “Reconquista”, δηλαδή ανάκτηση από τους χριστιανούς των εδαφών της Ισπανίας, που οι οπαδοί του Ισλάμ κατέλαβαν και κρατούσαν υπό την κυριαρχία τους για 800 χρόνια.


Ολη αυτή την περίοδο οι χριστιανοί γηγενείς πληθυσμοί της Ιβηρικής χερσονήσου προσπαθούσαν να ελευθερώσουν την πατρίδα τους και να εκδιώξουν τους “έποικους” και τους “εισβολείς”, όπως θα τους αποκαλούσαμε σήμερα κατακτητές της Ισπανίας.


Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί οι Ισπανοί χριστιανοί έκαναν κάτι το επιλήψιμο επειδή ήθελαν - και κατόρθωσαν τελικά - να εκδιώξουν τους κατακτητές τους και τους έποικους Αραβες επιγόνους τους από τη γη των πατέρων τους.


Με την ίδια λογική γιατί ζητούμε να φύγουν τα κατοχικά στρατεύματα και οι έποικοι από την Κύπρο; Ας μην ξεχνούμε ότι χιλιάδες εποίκων γεννήθηκαν στην Κύπρο και αυτήν γνωρίζουν ως πατρίδα τους. Αν λοιπόν θεωρήσουμε ότι οι απόγονοι των Αράβων εποίκων είχαν δικαίωμα εγκατάστασης και διαμονής στην Ιβηρική χερσόνησο, δεν αντιλαμβάνομαι πώς και γιατί θα αρνηθούμε αυτό το “δικαίωμα” και στους Τούρκους καταχτητές εισβολείς και εποίκους στην πατρίδα μας.


Ας προσέξουμε, λοιπόν, με τις ιστορικές αναλύσεις μας να μη δίνουμε - έστω και έμμεσα - το δικαίωμα στους Τούρκους να θεωρούν νόμιμη την εισβολή, την κατοχή και την εποίκιση της Κύπρου με τη δικαιολογία ότι με την πάροδο του χρόνου τα τετελεσμένα της εισβολής αποκτούν έννομη ισχύ.


No comments:

Post a Comment