Thursday, July 21, 2011

ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΙΑΣ


ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===========


Οι κραδασμοί, από το τεράστιο σκάνδαλο της παιδεραστίας των φραγκοπαπάδων, δεν λέγoυν να τελειώσουν.


Στην Ιρλανδία - μια χώρα με παραδοσιακή προσήλωση προς τον Παπισμό-, το ίδιο το Ιρλανδικό Κοινοβούλιο καταγγέλλει το Βατικανό για το κουκούλωμα της παιδεραστίας.


Και ενώ το Βατικανό βρίσκεται σε αυτή την άκρως δυσχερή θέση εξαιτίας των απολύτως διακαιολογημένων κατηγοριών εναντίον του α.) για την ανοχή προς τους παιδεραστές φραγκοπαπάδες και β.) για την με κάθε μέσο προσπάθεια κουκούλωσης της υπόθεσης της παιδεραστίας, πολλοί ορθόδοξοι ιεράρχες συμπροσεύχονται ασταμάτητα με του παπικούς καρδινάλιους όπως επίσης με τον ίδιο τον Πάπα.


Η θλίψη και η απογοήτευση των πιστών, γι' αυτή την αήθεια των ορθοδόξων Ιεραρχών και άλλων κληρικών, είναι απερίγραπτη τοσούτον μάλλον εφ’ όσον τυγχάνει εκκλησιαστικό έγκλημα κατ’ εξακολούθηση σε βάρος της πίστης μας.


Παρακαλούμε θερμά τους αδίστακτους παραβάτες των Ιερών Κανόνων να αναλογιστούν τις ευθύνες τους έναντι του Θεού για το συνεχή σκανδαλισμό των πιστών και για την εμπέδωση του λεγόμενου “λαικού Οικουμενισμού”.


Παράλληλα ευελπιστούμε ότι οι πιστοί θα περάσουν από την αδράνεια μέχρι παραλυσίας, που παρατηρείται σήμερα σέ όλα τα μέτωπα της Εκκλησίας, και να αρχίσουν να αποδοκιμάζουν έντονα όσους γίνονται επιλήσμονες των όρκων της αρχιερωσύνης τους και εργάζονται αντίθετα προς τα συμφέροντα της Εκκλησίας.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΙΑΣ


============


Με ασυνήθιστα σκληρά λόγια στράφηκε εναντίον της Αγίας Έδρας το ιρλανδικό Κοινοβούλιο για την υπόθεση παιδεραστίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας. Το ιρλανδικό κοινοβούλιο σε μια πρωτοφανή επίθεση επέρριψε ευθύνες στο Βατικανό για «υπονόμευση των θεσμών προστασίας της παιδικής ηλικίας» και κάνοντας λόγο για «ελιτισμό και ναρκισισμό» στις ηγετικές του τάξεις.


Το αυστηρό κείμενο του Κοινοβουλίου της Ιρλανδίας, μίας χώρας στην οποία ο καθολικισμός κατέχει κεντρική θέση, αντικατοπτρίζει τη στροφή της ιρλανδικής οργής από τους εγχώριους ιερείς στην ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας για την αντιμετώπιση του σκανδάλου.


Το κείμενο, που ψηφίστηκε την Τετάρτη από τους Ιρλανδούς βουλευτές, κατηγορεί την Αγία Έδρα ότι υποβάθμισε τις υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς για να προστατεύσει την εικόνα της Καθολικής Εκκλησίας.


Τις τελευταίες ημέρες πολιτικοί από όλο το κομματικό φάσμα έχουν επικρίνει σε δηλώσεις τους την στάση του Βατικανού - ενώ η κυβέρνηση άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης της διπλωματικής του αντιπροσωπείας στο Δουβλίνο.


Η μεταστροφή της οργής από τους εγχώριους ιερείς ανοικτά στην Αγία Έδρα οφείλεται εν μέρει και σε έγγραφο του Βατικανού προς την Εκκλησία της Ιρλανδίας του 1997, που ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια έρευνας για την υπόθεση που έγινε με εντολή της κυβέρνησης: Στο έγγραφο, το πλαίσιο που καθορίζει τις διαδικασίες παραπομπής υποθέσεων κακοποίησης θεωρήθηκε ότι υποβαθμιζόταν καθώς αναφερόταν απλώς ως «κατευθυντήριες γραμμές».


Κατά την έρευνα φάνηκε επίσης ότι πρώην επίσκοπος είχε αναφέρει ψευδώς στις ιρλανδικές Αρχές πως παρέπεμπε όλες τις κατηγορίες για κακοποίηση στην αστυνομία. Η ίδια η Αγία Έδρα καταδίκασε τις εγκληματικές συμπεριφορές που περιγράφονται στο πόρισμα της έρευνας που έφτασε στην ιρλανδική Βουλή, αρνήθηκε όμως πως ενθάρρυνε τους ιερείς να αγνοήσουν το θεσμικό πλαίσιο της χώρας για την προστασία των παιδιών.


«Δεν υπάρχει τίποτε στην επίμαχη επιστολή [του 1997] που να αποτελεί παρότρυνση για να παραβλέψει κανείς τους νόμους της Ιρλανδίας» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Βατικανού.



ΠΗΓΗ:


Πυλώνας Εκκλσιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ


www.newsit.gr

No comments:

Post a Comment