Wednesday, July 27, 2011

ΑΛΛΟ "ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ", ΑΛΛΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ






















ΑΛΛΟ “ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ”, ΑΛΛΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===============


Εξαιτίας της πρόσφατης εγκληματικής ενέργειας, που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο τόσων αθώων ανθρώπων στη Νορβηγία, ορισμένοι - εν οις δυστυχώς και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος -, βρήκαν την αφορμή να ξεσπαθώσουν εναντίον του θρησκευτικού φανατισμού.


Το άστοχο της στάσης τους πασίδηλο. Αλλο πρόσωπο με ψυχοπαθολογικά συμπτώματα και άλλο φανατικός.


ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΟΙΣΜΟΥ

___________


Υπάρχουν υγιέστατοι διανοητικά άνθρωποι, οι οποίοι σε κάποια φάση της ζωής τους ενήργησαν κάτω από το κράτος του φανατισμού, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είναι παρανοικά άτομα. Η Γερμανική νεολαία π.χ. την εποχή που μεσουρανούσε ο Ναζισμός ή οι ερυθροφρουροί της κόκκινης επανάστασης του Μάο τσε Τουνγκ.


Αντίθετα υπάρχουν άρρωστα ψυχικά άτομα, που χρήζουν άμεσης ψυχιατρικής βοήθειας, τα οποία προβαίνουν σε αποτρόπαιες πράξεις, που είναι όμως καρπός ΠΑΡΑΝΟΙΑΣ, και ΟΧΙ θρησκευτικού ή πολιτικού φανατισμού.


Ο ΓΚΑΙΜΠΕΛΣ ΚΑΙ Ο ΧΙΜΛΕΡ

_______


Ο θεωρητικός του Ναζισμού - Γκαίμπελς- ήταν άνθρωπος αξιόλογης παιδείας, με υψηλό δείκτη νοημοσύνης που προσπάθησε να κατοχυρώσει πολιτικά και ιστορικά τις ενέργειες του Ναζισμού. Δεν ήταν όμως ψυχοπαθής.


Το ίδιο και ο Χίμλερ ο κατεξοχήν υπεύθυνος για την πραγματοποίηση του Ολοκαυτώματος.


Ηταν πολιτικά και ρατσιστικά φανατικοί άνθρωποι εξαιρετικά επικίνδυνοι, αλλά όχι πρόσωπα με ψυχοπαθολογική συμπεριφορά. Εγκληματικές και απαράδεκτες - χωρίς αμφιβολία - προσωπικότητες, αλλά όχι ψυχασθενείς.


ΟΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ

_________


Οι Ισλαμιστές που οδήγησαν τα αεροπλάνα στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης στις 9 Σεπτεμβρίου του 2011, δεν ήταν παρανοικά άτομα. Ηταν άτομα εμποτισμένα μέχρι μυελού οστέων με ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ. Οχι όμως ψυχασθενείς.


Ας προσέξουμε να μη συγχύζουμε τα ασύγχυτα.


Αλλο άρρωστος άνθρωπος, που δεν έχει την ικανότητα να περιστέλλει την επιθετικότητά του, εκτός αν ακολουθεί την κατάλληλη φαρμακοψυχοθεραπεία, και άλλο φανατικός.


Ο ΝΟΡΒΗΓΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ ΔΕΝ ΕΝΗΡΓΗΣΕ ΑΠΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ

_________


Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω με βεβαιότητα αν ο Νορβηγός τρομοκράτης είναι άτομο με ψυχοπαθολογικό ιστορικό, - αν και όλες οι ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση δείχνουν- αλλά σίγουρα δεν ενήργησε από θρησκευτικό φανατισμό.


Αν δεν πρόκειται για παρανοικό άτομο, τότε έχουμε να κάνουμε με κάποιου είδους ρατσιστικό και ΟΧΙ θρησκευτικό φανατισμό.



Η ΑΣΤΟΧΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ

___________


Είμαι πρόθυμος να αντιπαρέλθω με επιείκεια την αστοχία κάποιου λαικού που δεν έχει ποιμαντική πείρα για το θέμα.


Αδυνατώ όμως εντελώς να αντιληφθώ πώς ένας επίσκοπος της Εκκλησίας με τόσο πλούσια ποιμαντική πείρα - όπως ο Αγιος Δημητριάδος - έκανε σύγχυση των δύο καταστάσεων.


Αλλο παράνοια και άλλο φανατισμός. Αλλο θρησκευτικός φανατισμός και άλλο ψυχοπαθολογική κατάσταση που επενδύεται τη μορφή θρησκευτικού, ρατσιστικού ή πολιτικού ενδύματος για να βρεί τρόπο έκφρασης.


ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΜΗ ΔΙΝΟΥΜΕ ΟΠΛΑ ΣΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ

__________________


Ατόφια θρησκευτικό φανατισμό σήμερα εκφράζουν οι ακραίοι Ισλαμιστές.


Οσοι λοιπόν μιλούν για καταδίκη κάθε είδους θρησκευτικού φανατισμού συντελούν - επιγνώστως ή ανεπιγνώστως - στην εξίσωση θύματος και εγκληματιών.


Συντελούν στο να θεωρηθούν όσοι μετέρχονται εγκληματικές πράξεις για να προωθήσουν τις θρησκευτικές ή πολιτικές τους πεποιθήσεις, με αυτούς που έχουν βαθειά πίστη και προσήλωση προς την αλήθεια της Εκκλησίας και την εκφράζουν με ένα δυναμικό τρόπο.


Ούτε κουκουλοφόροι αναρχικοί των Εξαρχείων, ούτε μέλη της εγκληματικής “επαναστατικής οργάνωσης του 17 του Νοέμβρη”, ούτε ακραίοι Ισλαμιστές είναι όσοι διατυπώνουν με δυναμικό τρόπο την αντίθεσή τους στον Οικουμενισμό, το Νεοβαρλααμισμό, ή τους διάφορους νεωτερισμούς.


Αν θέλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους θρησκευτικό φανατισμό σήμερα εκφράζουν οι Ισλαμιστές.


Οπου παρουσιάστηκαν απαράδεκτα φαινόμενα μεταξύ χριστιανών (Παπικών και Προτεσταντών στην Ιρλανδία λ.χ.) ήταν αποκύημα πολιτικού φανατισμού που χρησιμοποιούσε τη θρησκεία ως ένδυμα για να εκφράσει εθνικές επιδιώξεις.


Οταν όμως δολοφονούνται χριστιανοί στο Πακιστάν, στην Αίγυπτο, κτλ. ΜΟΝΟΝ και μόνον επειδή είναι χριστιανοί, τότε έχουμε να κάνουμε με θρησκευτικό φανατισμό.


No comments:

Post a Comment