ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΟΣΧΑΣ ΕΚΒΑΤΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ!
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============
Αφού δεν βρήκαν τι άλλο να κάνουν για να διοργανώσουν φιέστες οι εθνοφυλετιστές της Μόσχας, τώρα ανακάλυψαν τα 60χρονα της σύστασης του Τμήματος επί των εξωτερικών υποθέσεων του Πατριαρχείου Ρωσίας.!!!
BIRTHDAYS! ANNIVERSARIES! THANKSGIVINGS!
______________
Θαυμάσια.! Βρήκαμε αφορμή για φιέστες και anniversaries!
Τα birthdays καθιερώθηκαν για τα καλά σε πολλές Ορθόδοξες Εκκλησίες, ενώ τα διάφορα anniversaries δίνουν και παίρνουν. Τώρα το μόνο που έμεινε να γιορταστεί είναι και το Thanksgivings! Μην παραξενευτείτε αν το δείτε κι αυτό να γιορτάζεται σε κάποια στιγμή με πολυαρχιερατικά συλλείτουργα με diamond rings over glass of champagne ή τέλος πάντων μετά γεύματος γαλοπούλας εν μέσω Σαρακοστής των Χριστουγέννων.
THANKSGIVINGS ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ
_________
Αυτό φυσικά γίνεται σε κάποιο βαθμό στην Εκκλησία της Αμερικής, αλλά τέλος πάντων εδώ βρήκαν ένα έθιμο που προσπαθούν να ορθοδοξοποιήσουν. Και αυτό φυσικά δεν είναι κακό αρκεί να μη γίνεται κατάλυση τη Σαρακοστή των Χριστουγέννων.
ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
___________
Αυτό που ενοχλεί με τους πανηγυρισμούς του Πατριαρχείου Ρωσίας δεν είναι τόσο τα αυτολιβανίσματα του Μακαριότατου Μόσχας και του Σεβασμιότατου Βολοκολάμσκ όσον το γεγονός ότι εισάγουν την εκκοσμίκευση από ακόμη ένα δίαυλο στην Εκκλησία.
ΑΠΟΜΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ
_________
Τι θα πει Tμήμα εξωτερικών υποθέσεων; Γιατί όχι συνοδική επιτροπή για τους Διαλόγους και τις Διορθόδοξες σχέσεις;
Το Τμήμα εξωτερικών υποθέσεων του Πατριαρχείου Ρωσίας δεν είναι τίποτα άλλο παρά απομίμηση του υπουργείου εξωτερικών του κράτους του Βατικανού.!
Αφήνω ότι θεσμοθετήθηκε επί κομμουνιστικού καθεστώτος.!
Αντί να γιορτάζουν με φιέστες τα 60χρονα του θα ήταν πολύ καλύτερα να καταργούσαν το Τμήμα και το θεσμό του τιτουλάριου Μητροπολίτη που είναι επικεφαλής του Τμήματος.
ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΤΙΤΟΥΛΑΡΙΟΥΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΟΣΧΑΣ;
_________
Στο Σεβασμιότατο Βολοκολάσκ ας ανατεθεί η διαποίμανση συγκεκριμένης Μητρόπολης για να ποιμαίνει.
Ο θεσμός των τιτουλάρων επισκόπων είναι αντικανονικός, αλλά τον ανέχεται η Εκκλησία για ορισμένες εμπερίστατες Εκκλησίες, όπως είναι τα Πατριαρχεία Κωνσταντινουπόλεως και Ιεροσολύμων.
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΚΒΑΤΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
________
Τι δουλειά έχει όμως το Πατριαρχείο Ρωσίας με τους 160 εκατομμύρια πιστούς να έχει τιτουλάριους επισκόπους και “Τμήματα” που παραπέμπουν στην οργάνωση του θεσμού του Βατικανού και που θυμίζουν αναπόφευκτα τη συνεχή προσπάθεια μετατροπής του Πατριαρχείου Ρωσίας σε Βατικανό της Ορθοδοξίας;
Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.
*****
ΜΟΣΧΑΣ: “ΣΗΜΕΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΒΙΩΝΟΥΝ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΠΟΧΗ”
==========
Η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία τελέστηκε με αφορμή της συμπληρώσεως 6Ο χρόνων, από της ιδρύσεως του Τμήματος των Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.
Επίσης παρέστησαν συμπροσευχόμενοι Αρχιερείς της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας καθώς και οι αντιπροσωπείες των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι οποίοι έφτασαν για να συμμετάσχουν στους εορτασμούς.
Μετά το περάς της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ απεύθυνε χαιρετισμό προς τον Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο, τον οποίο ευχαρίστησε για την προσευχή που έκανε υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των μακαριστών Προέδρων του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων Μητροπολιτών Νικολάου Γιαρουσέβιτς και Νικοδήμου Ρότωφ, καθώς και για την υγεία και μακροημέρευση των στελεχών αυτού.
«Η Εκκλησία του Χριστού μπορεί να παρομοιωθεί με καράβι, το οποίο κινείται πάνω στα κύματα της βιοτικής θάλασσας. Και μέσα στο καράβι υπάρχουν ο καπετάνιος, οι κυβερνήτες και οι ναύτες. Όλοι αυτοί επιτελούν μια σημαντική και υπεύθυνη υπηρεσία. Όμως εάν το πλοίο δε θα έχει σύνδεση με τον έξω κόσμο, άλλα ούτε τις συνεχείς επαφές με τις λιμενικές αρχές, θα μπορεί να γίνει ναυάγιο. Με αυτή την έννοια άκρως σημαντικό είναι ώστε να υπάρχει στην Εκκλησία μια ειδική υπηρεσία, η οποία ευθύνεται για τη συνεργασία με τον έξω κόσμο, ένα τμήμα, το οποίο προστατεύει τα σύνορα της Εκκλησίας, συνεισφέροντας στη διατήρηση της εσωτερικής της ενότητας και ταυτόχρονα στη διασφάλιση της αδιάκοπης σχέσεώς της με τον έξω κόσμο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ιλαρίων.
Επίσης πρόσθεσε: «Αγιώτατε, διατελέσατε επί πολλά χρόνια Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας και από αυτή τη θέση κληθήκατε στην Πατριαρχική διακονία. Όταν σας παρεδώθη η ράβδος του αγίου Πέτρου Μητροπολίτη Μόσχας, είπατε ότι η διατήρηση και η ενίσχυση της ενότητας της Εκκλησίας θα είναι η προτεραιότητα της αποστολής σας. Σε αυτό τον αποστολικό αγώνα και την ιερά σας αποστολή το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων θα παραμείνει το ασφαλές στήριγμά σας
Εν συνεχεία ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ προσέφερε στον Πατριάρχη μια εικόνα του Αγίου Πέτρου.
Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Κύριλλος, αναφέρθηκε στις πρώτες του εμπειρίες εκπροσωπήσεως της Ρωσικής Εκκλησίας στο διεθνές χώρο:
«Από το Μάρτιο 1968, όταν με ευλογία των εκκλησιαστικών αρχών έπρεπε να εκπροσωπήσω τη Ρωσική Ορθόδοξη νεολαία σε ένα συνέδριο στην Πράγα, και μεχρι σήμερα συνεχίζεται η άμμεση μου συμμετοχή στις εξωτερικές σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας.
Τώρα έχετε πει κάλα και σωστά, Σεβασμιώτατε, φέροντας ως παράδειγμα ένα πλοίο, το οποίο έχει ανάγκη από τη σύνδεση. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις όταν το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων εργάζεται εκεί, όπου η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας απλά δεν υπάρχει. Αυτό κυρίως αφορά τον κόσμο της πολιτικής, το διάλογο με τις Κυβερνήσεις των ξένων χωρών, με ξένους οργανισμούς, όπου συχνά διατυπώνονται τέτοιες σκέψεις και προτείνονται εκείνα τα πρότυπα συμπεριφοράς, τα οποία έρχονται σε βαθύτατη αντίθεση με τη διδασκαλία του Χριστού».
«Υπάρχει μια άλλη σημαντική διακονία, την οποία επιτελεί το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, το οποίο δεν έχει να κάνει με τον έξω κόσμο αλλά αναφέρεται σε όλο το πλήρωμα της Ορθοδοξίας. Σήμερα όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες βιώνουν μια δύσκολη εποχή.
Από τη μία έχουμε ανάγκη από τη μεγαλύτερη συσπείρωση και τη συνεργασία, από την άλλη έχουν μείνει ορισμένες απορίες από το παρελθόν, διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις.
Πως να ενισχύσουμε την ενότητα της Οικουμενικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, να διασφαλίσουμε την αποφασιστικότητα της διακονίας της υπό τις συνθήκες του σύγχρονου κόσμου και ταυτόχρονα να μην πικραίνουμε, να μην στενοχωρούμε καμία αδελφή τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά αντίθετα, να δώσουμε τη δυνατότητα της υλοποίησης του δικού της δυναμικού της διακονίας, ανεξαρτήτως του μεγέθους της προσφοράς της;
Τεράστιες είναι οι ευθύνες του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, δηλαδή να υπερασπίζεται μέχρι θανάτου και να διατηρεί την ενότητα της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, εμποδίζοντας τους σχισματικούς, τους αιρετικούς και όσους σκέπτονται λανθασμένα, ώστε όλη η Ορθόδοξη Εκκλησία σε όλο τον κόσμο σε ομοφωνία, καθαρότητα και αδελφική επικοινωνία να εργάζεται για να αλλάξουμε τον κόσμο», έκλεισε ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας.
Τέλος αφού ευχήθηκε στα στελέχη του ΤΕΕΣ για την επέτειο, ο Πατριάρχης Κύριλλος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΤΕΕΣ για πολλαπλές του επιτυχίες στη θέση του Προέδρου του Τμήματος σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
ΠΗΓΗ:
Εκκλησιαστικό πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”
No comments:
Post a Comment