Saturday, July 10, 2010

ΔΥΣΚΟΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΙΕΡΩΝΥΜΟ

















ΔΥΣΚΟΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΙΕΡΩΝΥΜΟ
=================


Μπορεί ο αρχιεπίσκοπος να καθάρισε – έστω και δύσκολα – με τους διαφωνούντες δεσποτάδες που στύλωσαν τα ποδάρια και αντέδρασαν στους κανονισμούς που πήγε να περάσει, κυρίως για τη λειτουργία των οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησίας στην τελευταία σύνοδο της Ιεραρχίας, αλλά όλα δείχνουν πως από τον Σεπτέμβρη, όταν δυσκολέψουν τα πράματα σε όλη τη χώρα και σφίξουν έως και την τελευταία τρύπα τα ζωνάρια τους οι Έλληνες, θα υπάρξει πρόβλημα και στην Εκκλησία. Και η Ιεραρχία που θα συνέλθει τον Οκτώβριο θα είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Οι έντονες αντιδράσεις μητροπολιτών από όλες τις «τάσεις» και τις πτέρυγες (από τον μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ έως τον Φιλίππων Προκόπιο και τον Ζακύνθου Χρυσόστομο) στην προσπάθεια του Ιερώνυμου να ψηφίσει η Ιεραρχία με τη μέθοδο «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε» κανονισμούς που μετατρέπουν τον στενό του συνεργάτη Αντώνη Ζαμπέλη σε πρόσωπο υπεράνω παντός ελέγχου και την Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών σε παντοδύναμο όργανο που θα λειτουργεί πέρα και έξω από το μάτι της Ιεραρχίας, ήταν απλώς η αφορμή και όχι η αιτία.

Λαϊκή οργή

Η αιτία είναι άλλη. Και οι δεσποτάδες γίνονται καθημερινά αποδέκτες της λαϊκής αγανάκτησης. Καθημερινά δέχονται απελπισμένους ανθρώπους που ζητούν βοήθεια για να βγάλουν όχι το φαΐ της εβδομάδας ή το νοίκι, αλλά το φαΐ της μέρας. Κι αν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν πολυκυκλοφορούν για να μην τους πάρουν με τα μπουκάλια, οι δεσποτάδες είναι υποχρεωμένοι να βγαίνουν να κάνουν λειτουργίες και να ακούνε τον κόσμο. Και βλέπουν πως αυτή η αγανάκτηση είναι αναντίστοιχη με τη στάση της κεφαλής της Εκκλησίας, που δείχνει με τη σιωπή της πως ανέχεται, αν δεν στηρίζει, την κυβερνητική πολιτική.

Ιδιαίτερα σκληροί είναι οι μητροπολίτες του λεγόμενου «χριστοδουλικού» μπλοκ, που όπου σταθούν και βρεθούν συγκρίνουν τη συγκρατημένη στάση του Ιερώνυμου με τον προκάτοχό του, ο οποίος, όπως λένε, θα είχε φέρει τον κόσμο τούμπα. Κατηγορούν επίσης τον αρχιεπίσκοπο ότι πάνω από το συμφέρον της Εκκλησίας και των απλών πιστών που πλήττονται κι αυτοί σκληρά από την κρίση βάζει τις καλές προσωπικές σχέσεις που έχει με τον πρωθυπουργό. Μάλιστα τα βάζουν και με τον πρωτοσύγκελο της αρχιεπισκοπής, τον νέο και ωραίο αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Παπανικολάου, γνωστό για τις καλές του σχέσεις με την οικογένεια Παπανδρέου και υπουργούς, όπως η Διαμαντοπούλου (ένα φεγγάρι ήταν και στο γραφείο της πριν γίνει κληρικός) και ο Ραγκούσης. Αυτός, λένε, επηρεάζει καθοριστικά τον αρχιεπίσκοπο.

Ιερή σιωπή

Εκτός από αυτούς, υπάρχουν και αρκετοί άλλοι που θεωρούν ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να σιωπά μπροστά στα όσα γίνονται. Ένας από αυτούς είναι και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος (μεταξύ μας, περίμενε κανείς ότι ο Άνθιμος δεν θα μίλαγε για θέματα της επικαιρότητας;). Έτσι στο κυριακάτικο κήρυγμά του, που μεταδίδεται πανελλαδικά από την ΕΤ3, μίλησε για τις συγκεντρώσεις και πορείες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ επαινώντας τις. Βεβαίως έριξε τις μπηχτές του για την τακτική του ΠΑΜΕ (μίλησε για αναρχία), αλλά μην τα θέλετε και όλα δικά σας, αδέρφια. Σε μια Ιεραρχία όπου αυτοί οι οποίοι ψηφίζουν έστω το ΠΑΣΟΚ δεν ξεπερνούν τα δάχτυλα του ενός χεριού (μιλάμε για τις μέχρι τώρα εκλογές, γιατί μ’ αυτά που γίνονται κανείς δεν ξέρει τι θα του κατεβάσει η κούτρα του) κάτι ήταν κι αυτό. Όσο για την ίδια την κυβέρνηση, τα είπε πιο χοντρά στους άλλους δεσποτάδες: «Πρέπει να σταματήσουν τα στεγνά ανακοινωθέντα των τελευταίων ετών. Πρέπει να είμαστε πιο άμεσοι, πιο επικριτικοί απέναντι στις αποφάσεις της κυβέρνησης και ακόμη πιο κοντά στον ελληνικό λαό, που μας έχει ιδιαιτέρως ανάγκη αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά».

Πάντως προς το παρόν ο Ιερώνυμος το παίζει θεσμικός και δείχνει πως θέλει να συνεχίσει να τα έχει καλά με την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό. Χθες, μάλιστα, είχε προγραμματιστεί κοινή παρουσία Παπανδρέου και Ιερώνυμου στην Παλαιά Βουλή για την επισημοποίηση κοινών δράσεων Εκκλησίας - πολιτείας για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα με την ευκαιρία της παρουσίασης της νέας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης της Εκκλησίας «Αποστολή», η οποία υπό τον Κώστα Δήμτσα θα αναλάβει το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας.

Και όχι μόνο αυτό. Έχει κανονιστεί και ταξίδι στις Βρυξέλλες και συνάντηση του Ιερώνυμου με τον Μπαρόζο για να συζητήσουν, λένε οι του αρχιεπισκοπικού περιβάλλοντος, ζητήματα καταπολέμησης της φτώχειας. Τώρα κάθε λογικός άνθρωπος θα αναρωτηθεί: Τι σόι κουβέντα για τη φτώχεια να κάνει αυτή τη στιγμή ένας αρχιεπίσκοπος με τον πρόεδρο της Κομισιόν μόνο ο Θεός και μερικοί συμβουλάτορες του αρχιεπισκόπου το ξέρουν!..

Εμπρός, δεσποτάδες, να βγείτε στους δρόμους...

Σας ενημερώσαμε τις προάλλες πως δεν αποκλείεται να δείτε και ρασοφόρους στους δρόμους να διαμαρτύρονται για την περικοπή μισθών και επιδομάτων. Μάλιστα και ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ) – η ΓΣΕΕ των παπάδων για να καταλάβουν και οι μη γνωρίζοντες – έχει βγάλει και σκληρή ανακοίνωση.

Και όταν λέμε διαμαρτυρόμενοι ρασοφόροι δεν εννοούμε τους δεσποτάδες, γιατί αυτοί, αν και δεν ξεπερνούν τα 2.300 ευρώ τον μήνα, δεν έχουν πρόβλημα, γιατί όλα τα άλλα έξοδά τους ουσιαστικά καλύπτονται από την Εκκλησία (μένουν τζάμπα στο Επισκοπείο, μετακινούνται με υπηρεσιακά αυτοκίνητα – ορισμένοι και με αυτοκινητάρες –, τρώνε μέσα στη μητρόπολη κ.λπ.). Μιλάμε για τους απλούς παπάδες και τα διακάκια (αυτοί είναι η γενιά των 700 και 800 ευρώ, που είναι ο πρώτος μισθός τους).

Αυτοί, οικογενειάρχες άνθρωποι οι περισσότεροι και πολύτεκνοι, βλέπουν με τρόμο να περικόπτονται τα επιδόματα που κάλυπταν στοιχειώδεις ανάγκες. Και να ήταν μόνο αυτό; Όσοι θέλουν να βγουν στη σύνταξη αντιμετωπίζουν με το εφάπαξ το γνωστό πρόβλημα των δημοσίων υπαλλήλων που κινδυνεύουν να το πάρουν του Αγίου Ποτέ.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τους ήρθε και το μπουγιουρντί της υποχρέωσης απογραφής, όπως συμβαίνει και με όλους τους υπαλλήλους τους μισθοδοτούμενους από το κράτος. Εδώ προκύπτουν άλλα προβλήματα.

- Πολλοί ιερωμένοι, απόφοιτοι Πανεπιστημιακών Σχολών και Παιδαγωγικών Τμημάτων, είναι διορισμένοι στην εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια (λιγότεροι στην Τριτοβάθμια), και παίρνουν δύο μισθούς. Μέχρι τώρα ουδείς τους ενοχλούσε, αφού αυτή η ιστορία ήταν καθ’ όλα νόμιμη. Όμως τώρα με την απογραφή θα φανεί η διπλή εργασία, η οποία δεν θα επιτρέπεται σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες.

- Υπάρχουν παπάδες που έχουν συμπληρώσει ακόμη και το 70ό έτος και υπηρετούν ακόμη. Αυτοί θα πρέπει να φύγουν. Άλλωστε το ζητάει και ο ΙΣΚΕ για να ανοίξει η εκκλησιαστική «επετηρίδα» και να γίνουν νέες «προσλήψεις» – για την εκκλησιαστική ακρίβεια χειροτονίες νέων κληρικών –, για τις οποίες βεβαίως θα πρέπει να δώσει το «πράσινο φως» και ο Παπακωνσταντίνου, αφού οι νέοι ρασοφόροι θα αμείβονται από το Δημόσιο (ρε πού φτάσαμε, να χρειάζεται και το ΟΚ για χειροτονίες του αιδεσιμότατου Παπακωνσταντίνου).

Υπάρχουν ακόμη (λίγες είναι αυτές) περιπτώσεις καθαιρεμένων κληρικών, οι οποίοι με τους ρυθμούς αραμπά που λειτουργεί το ελληνικό κράτος εξακολουθούν να παίρνουν τους μισθούς τους.

Με δυο λόγια; Ένα ακόμη μπάχαλο που μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ σοβαρό αγκάθι για όλους, από τον αρχιεπίσκοπο μέχρι τον Ραγκούση και τον Παπακωνσταντίνου

ΠΗΓΗ:

Ποντίκι

1 comment:

  1. Aν είναι δύσκολο το φθινόπωρο για τον Αρχιεπίσκοπό μας Ιερώνυμο,τί θα πούμε εμείς!!!Βγάζουμε και δεν βγάζουμε τον χειμώνα!!!

    ReplyDelete