Tuesday, July 13, 2010

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ













ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Του Αριστείδη Βικέτου

========================


Eνημερωτική ημερίδα για την καταστροφή της θρησκευτικής, πολιτιστικής κληρονομιάς στις Τουρκοκρατούμενες περιοχές της βορείου Κύπρου διοργάνωσε στο Στρασβούργο η πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Ευρώπη για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία» (EFD) στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρόεδρος της ομάδας, Δανός ευρωβουλευτής κ. Morten Messerschmidt προσκάλεσε ως ομιλητές στην εκδήλωση τον δρα Ιωάννη Ηλιάδη, διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου και Πινακοθήκης του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και τον βυζαντινολόγο δρα Χαράλαμπο Γ. Χοτζάκογλου, διευθυντή του Παγκοσμίου Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμού της Ιεράς Μονής Κύκκου.


Ο δρ Ηλιάδης παρουσίασε το θέμα «το Βυζαντινό Μουσείο Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου» και ο δρ Χοτζάκογλου «Περιδιάβαση στην τουρκοκρατούμενες περιοχές της Κύπρου: η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και η λεηλασία της θρησκευτικής τέχνης». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους «Κύπρος – μια κληρονομιά που χάνεται» παραγωγής ΙΡΙΔΑ - Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών. Ο δρ Ηλιάδης ανέλυσε το πρόβλημα τις αρχαιοκαπηλείας στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, τις ενέργειες επαναπατρισμού εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις προσπάθειες διαφώτισης και ενημέρωσης ξένων φορέων από το Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, καθώς επίσης του εντοπισμού, της τεκμηρίωσης και της διεκδίκησης κλεμμένων θησαυρών και για όσα έργα έχουν επαναπατρισθεί τη συντήρηση και διατήρηση και έκθεσή τους, έως τη μέρα που θα μπορούν να μεταφερθούν με ασφάλεια στους χώρους, από όπου προέρχονται.


Ο δρ Χοτζάκογλου ενημέρωσε τους παρισταμένους για τις ποικίλες πτυχές του θέματος της καταστροφής της θρησκευτικής, πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο, για το θέμα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της έλλειψης θρησκευτικής ελευθερίας για όλες τις θρησκευτικές ομάδες στο τουρκοκρατούμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου, περιλαμβάνοντας τους Ελληνορθοδόξους, Ρωμαιοκαθολικούς, Μαρωνίτες, Αρμενίους, Προτεστάντες, Εβραίους, καθώς επίσης και για τους μουσουλμάνους Αλεβίτες. Παρουσίασε το έργο της φωτογραφικής τεκμηρίωσης των θρησκευτικών μνημείων στα κατεχόμενα, το οποίο αποτέλεσε την πραγμάτωση του έκδηλου ενδιαφέροντος του μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. κ. Νικηφόρου, ο οποίος ανέλαβε τόσο την οικονομική στήριξη του προγράμματος, όσο και μία σειρά σχετικών διαφωτιστικών εκθέσεων, εκδηλώσεων και εκδόσεων. Στους ευρωβουλευτές παρουσιάσθηκε και επιδόθηκε η σχετική έκδοση του Μουσείου της Ιεράς Μονής Κύκκου, την οποία εξέδοσε ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος και συνέγραψε ο ομιλητής.


Στην εκδήλωση παρέστησαν εκτός από τους Κύπριους ευρωβουλευτές, Γ. Κασουλίδη, Αντ. Παπαδοπούλου, Τριανταφυλλίδη και Κ. Μαυρονικόλα, μεγάλος αριθμός ευρωβουλευτών και κοινοβουλευτικών συνεργατών από την Αυστρία, Γαλλία, Δανία, Ελλάδα, Ιταλία, Μ. Βρετανία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, καθώς επίσης ο Έλληνας πρέσβυς κ. Καληδόπουλος και η κ. Παναγιωτακοπούλου από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο, ο κ. Χαρ. Καυκαρίδης από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στις Βρυξέλλες, ο κ. Στ. Χατζηγιάννης από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο κ.ά. Οι ξένοι ευρωβουλευτές έδειξαν συγκλονισμένοι από το αποκαλυπτικό, φωτογραφικό υλικό που παρουσιάσθηκε και επί μία περίπου ώρα με παρεμβάσεις και ερωτήσεις τους ζητούσαν να πληροφορηθούν με λεπτομέρειες για ποικίλες πτυχές των θεμάτων, για τα οποία έγινε λόγος από τους δύο ομιλητές. Το ζωηρό ενδιαφέρον τους επιβεβαιώθηκε και από τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που συνεχίσθηκαν έως αργά το βράδυ στα γραφεία τους με τους ομιλητές, από τους οποίους ζήτησαν πληροφοριακό υλικό, φωτογραφίες κτλ., ώστε, αφενός να ενημερωθούν οι ίδιοι και αφετέρου να υποβάλλουν σχετικές επερωτήσεις. Χωρίς μάλιστα να έχει προγραμματισθεί κάλεσαν τους ομιλητές να προχωρήσουν το ίδιο βράδυ με παρουσίαση του θέματος και στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ευρωβουλευτών του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ αργά το βράδυ η πολιτική ομάδα «Ευρώπη για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία» (EFD) παρέθεσε προς τιμήν τους δείπνο σε κεντρικό εστιατόριο του Στρασβούργου με συμμετοχή δεκάδων Ευρωβουλευτών και συνεργατών τους.


ΠΗΓΗ:



Πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων ΑΜΗΝ.

No comments:

Post a Comment