Friday, July 16, 2010

ΤΡΙΩΝ ΕΙΔΩΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ




ΤΡΙΩΝ ΕΙΔΩΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ


Του Αγίου Ανθίμου του εν Χίω

=======================


Καλότυχος εκείνος που γνωρίζει την κατάστασή του και ταπεινώνεται.


Κακότυχος εκείνος που την δεν γνωρίζει και περηφανεύεται.


Η ανθρώπινη φύση υπόκειται σε πάθη φθόνο, μίσος, θυμό, ζηλοτυπία και άλλα πάθη. Καλότυχος εκείνος που το κατάλαβε.


Αυτός ο άνθρωπος θα έχει καλές ημέρες, διότι εμείς δεν πιστεύουμε στο ριζικό και στην τύχη, όπως λένε. Με ποιο τρόπο; Διότι πάντοτε ταπεινώνεται και όπως και αν του έρθει το πράγμα στο Θεό το ρίχνει και ότι και αν ακούσει κι ότι και αν δεί πάντοτε στο αγαθό και στο καλό το γυρίζει και αναπαύεται.


Αντιθέτως εκείνος που δεν γνώρισε την κατάστασή του είναι κακότυχος, διότι είναι περήφανος και ότι και αν του συμβεί, όλα στο πονηρό τα παίρνει, αυτός ο άνθρωπος θα έχει κακές ημέρες διότι ποτέ του δεν αναπαύεται.


Εξετάζει τα σφάλματα των άλλων, είναι έτοιμος να κατακρίνει να κατηγορήσει και όλα αυτά διότι δεν αισθάνεται την ασθένειά του, αλλά νομίζει ότι εκείνος δεν σφάλλει.


Υπάρχουν τριών ειδών άνθρωποι: σαρκικοί, ψυχικοί και πνευματικοί.


Ο σαρκικός άνθρωπος ζητά την ανάπαυση, αγαπά τους επαίνους, δεν θέλει να του κόψουν το θέλημά του, υπερασπίζεται τον εαυτό του και ζητεί όσα είναι προς ανάπαυσή του.


Ο ψυχικός πάλι δεν θέλει να αδικήσει, αλλά ούτε και να τον αδικήσουν. Δεν κατηγορεί αλλά δεν θέλει και να τον κατηγορήσουν, εάν του συμβεί μια αδικία δεν ομιλεί αλλά θλίβεται και λυπάται επειδή τον αδίκησαν.


Ο πνευματικός αν αδικηθεί χαίρεται, αν του κόψουν το θέλημα του ευφραίνεται και ότι και αν του συμβεί θεωρεί τον εαυτό του υπαίτιο.



ΠΗΓΗ:


ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ


No comments:

Post a Comment