Saturday, July 24, 2010

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΕΣ-Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ ΤΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ (ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ



ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΕΣ

________


Παναγιώτη Σωτήρχου, Ο Μυστικός Δείπνος της Ρωμιοσύνης (Ιστορίες και Διηγήματα της Ορθόδοξης Ανατολής), Εκδόσεις Π. Μπότση, Αθήνα 2010, σσ. 212.



Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=============


Το 88ον βιβλίο του κ. Παναγιώτη Σωτήρχου. Περιέχει δεκαπέντε από τα καλύτερα διηγήματα του εκλεκτού λογοτέχνη, που απέσπασαν τον έπαινο των κριτικών, καθώς επίσης και ορισμένα αδημοσίευτα του διηγήματα.


Ο κ. Σωτήρχος δεν είναι άγνωστος συγγραφέας. Υπηρετεί για δεκαετίες σχεδόν κάθε μορφή λόγου (ποίηση, διήγημα, κριτική, δοκίμιο, μυθιστόρημα).


Εγραψε περισσότερα από εκατό διηγήματα και βραβεύτηκε με το Α΄βραβείο διηγήματος το 1991.


Με το έργο του συνεχίζει την παράδοση των ευλογημένων λογοτεχνών (Παπαδιαμάντη, Μωραιτίδη, Μπαστιά, Κόντογλου, Σαρδελλή και τόσων άλλων).


Πολύ καλαίσθητη η έκδοση του κ. Πέτρου Μπότση ο οποίος και προλογίζει θερμά το βιβλίο.


Η έκδοση κοσμείται με σκίτσα του Φώτη Κόντογλου και άλλων καλλιτεχνών και περιέχει σε παράρτημα απάνθισμα των επαίνων της κριτικής για το έργο του κ. Σωτήρχου.


Να ευχηθούμε γόνιμη συνέχεια; Αχρείαστο! Ο κ. Σωτήρχος δεν ανήκει σ’ αυτούς που σταματούν να προσφέρουν. Δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία γι’ αυτό! Θα συνεχίσει να καθρεφτίζει με το λογοτεχνικό έργο του το μεγαλείο της πίστης και του Γένους μας, όπως κάνει εδώ και πολλές δεκαετίες.

No comments:

Post a Comment