Thursday, July 29, 2010

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ-ΙΣΙΔΩΡΑΣ ΜΟΝΑΧΗΣ, ΔΕΧΟΥ ΗΜΩΝ ΤΗΝ ΑΙΝΕΣΙΝ ΑΡΧΩΝ ΜΙΧΑΗΛ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

____________


Ισιδώρας Μοναχής, Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κυπαρισσιωτίσσης και Αγίου Ιεροθέου Μεγάρων, Δέχου ημών την αίνεσιν Αρχων Μιχαήλ, Αθήναι 2008, σσ. 54.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==========


Πολύ καλαίσθητη έκδοση! Περιλαμβάνει ένα εμπνευσμένο πρόλογο της μοναχής Ισιδώρας, Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κυπαρισσιωτίσσης και του Αγίου Ιεροθέου Μεγάρων με τον οποίο διερμηνεύει την τιμή που οι πιστοί αποδίδουν στις αγγελικές δυνάμεις και μάλιστα στον Αρχάγγελο Μιχαήλ.


Ακολούθως παρατίθεται ο πολύ κατανυκτικός Παρακλητικός Κανόνας προς τον Ταξιάρχη των Ανω Δυνάμεων, ενώ το τρίτο μέρος του βιβλίου περιλαμβάνει τους Χαιρετιστήριους Οίκους προς τον Αρχάγγελο Μιχαήλ.


Η σημασία της έκδοσης είναι πολύ μεγάλη για τρεις λόγους:


Καταρχήν επειδή δείχνει ότι και στις μέρες μας υπάρχουν ευλαβείς ψυχές οι οποίες έχουν το χάρισμα της σύνθεσης ύμνων.


Υστερα επειδή προσφέρει την ευκαιρία στους πιστούς να εκφράζουν την ευλάβειά τους προς τις Αγγελικές δυνάμεις με την Παράκληση και τους Χαιρετισμούς που συνέθεσε η Αγία Καθηγουμένη.


Τέλος επειδή η σύνθεση ύμνων χτυπά στη ρίζα την αίρεση του Νοεβαρλααμισμού.


Η αίρεση αυτή αποτελεί προσπάθεια εισαγωγής του σχολαστικισμού στη λατρεία και τη θεολογία της Εκκλησίας υπό το πρόσχημα της ανάγκης μεταγλώττισης των κειμένων της λατρείας για να γίνονται κατανοητά.


Το αιρετικό κίνημα του Νεοβαρλααμισμού προσπαθεί να μετατρέψει τη λατρεία της Εκκλησίας από μυσταγωγία σε νοησιαρχία.


Ετσι οι καλοί υμνογράφοι που διαθέτουν το παρά του Θεού συγγραφικό ποιητικό τάλαντο αλλά και την γλωσσική επάρκεια να συνθέτουν ακολουθίες προς τιμή των Αγίων χτυπούν το κέντρο της κακοδοξίας αρνούμενοι να συσχηματιστούν με “τον παρόντα αιώνα τον απατεώνα”. Συνεισφέρουν έτσι ουσιαστικά με το δικό τους τρόπο στην απονεύρωση του κακόδοξου Νεοβαρλααμικού φρονήματος, που επιβουλεύεται το μυσταγωγικό χαρακτήρα της Ορθόδοξης λατρείας.


Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κήνσορας του Νεοβαρλααμισμού π. Βασίλειος Θερμός ελεεινολογεί τον εαυτό του επειδή κάποτε συνέθεσε μιά ακολουθία (λες και είναι έγκλημα κατά της Εκκλησίας!!!) και το επισημαίνει ως το μόνο λάθος που έπραξε στη λειτουργική του θεολογία (γράφε κακαδοξία). Με άλλα λόγια είναι τόσο σκοτισμένος ο νους του Αγιομάχου και καθαιρετέου αυτού κληρικού ώστε θεωρεί τη σύνθεση Ακολουθιών προς τιμή του Χριστού, της Παναγίας, των Αγίων και των Αγγέλων ως λειτουργική αστοχία!!!


Τι να πει κανείς;


Δυστυχώς! Δεν έχουν μείνει πολλά για να ειπωθούν! Απλά ήρθε η ώρα να καταγγελθεί στη Σύνοδο επί αιρέσει και να καθαιρεθεί για να σταματήσει να λυμαίνεται την ευσέβεια των Αγίων Πατέρων!




1 comment:

  1. Αφού είναι Αγιομάχος και κακόδοξος να καθαιρεθεί!!!Και αυτός και ο παπα-Μπέης και ο Επίσκοπος Μεσσηνίας να καθαρίσει η Εκκλησία απο τους κακοδόξους.Αυτοί οι τριανδρία μου θυμίζει το σχήμα των καθαιρετέων Γρηγορά-Βαρλαάμ-Ακυνδίνου!!!Απλά χρειαζόμαστε έναν απλό μοναχό ή Επίσκοπο, Θεοφώρο,για να φτιάξει έναν Τόμο,να τον πάρει στο Άγιον Όρος να τον υπογράψουν και στην πορεία στην Σύνοδο για να τους δικάσει...

    ReplyDelete