Monday, July 19, 2010

ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ


ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΟ


ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ


ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: “ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΘΩ ΠΛΕΟΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ”


=================


Τους πρέσβεις στην Κύπρο των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας κάλεσε στην Αρχιεπισκοπή ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και τους έθεσε την πρόσφατη απόφαση του κατοχικού καθεστώτος να απαγορεύσει στον εγκλωβισμένο οικονόμο παπά-Ζαχαρία να τελεί Θεία Λειτουργία στην Αγία Τριάδα, η οποία είναι, μετά τον Άγιο Συνέσιο, ο δεύτερος ενοριακός ναός του Ριζοκαρπάσου.

Επίσης, το καθεστώς έκανε σαφές στον παπά-Ζαχαρία ότι για να λειτουργεί στον Απόστολο Ανδρέα, στην Αγία Τριάδα Γιαλούσας και σε άλλους ναούς της Καρπασίας θα πρέπει προηγουμένως να ζητά ειδική άδεια.

Στη συνάντηση με τους πρέσβεις ο Αρχιεπίσκοπος ήταν πολύ αυστηρός. Επίσης, έθεσε το θέμα της κωλυσιεργίας της τουρκικής πλευράς στην έναρξη των εργασιών για συντήρηση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα και το ότι δεν δίνουν άδεια στο Χωρεπίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο.

"Δεν θα ανεχθώ πλέον αυτή την κατάσταση, με κάθε ευκαιρία και από κάθε βήμα θα καταγγέλλω την Τουρκία", δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος ότι προειδοποίησε τους πρέσβεις.

Επίσης, είπε ότι τους ζήτησε να ενεργήσουν οι κυβερνήσεις τους προς την Άγκυρα για να αλλάξει τη στάση της. Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ακόμη ότι σύντομα θα ζητηθούν προσφορές για τα έργα συντήρησης του Αποστόλου Ανδρέα.

Στους πέντε πρέσβεις τονίστηκε ότι, αν δεν ανακληθεί η απόφαση για τις Λειτουργίες, θα υπάρξει "εντονότατη αντίδραση" από την πλευρά της Εκκλησίας. Επίσης, ο Χωρεπίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος είναι αποφασισμένος να μεταβεί και να λειτουργήσει στο Ριζοκάρπασο, έστω κι αν δεν του δώσει άδεια το καθεστώς.

Ο Αμερικανός πρέσβης Φρανκ Ούρμπαντσικ, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ήταν "ιδιαίτερα προβληματισμένος και ανήσυχος" μετά την συνάντηση στην Αρχιεπισκοπή.

Στο μεταξύ ο πρέσβης της Κύπρου στην Αγία Έδρα Γιώργος Πουλίδης έγινε δεκτός από τον Πάπα Βενέδικτο 16ο, στον οποίο επέδωσε την επιστολή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου αναφορικά με τους εκκλησιαστικούς θησαυρούς που κρατούνται "όμηροι" στην Γερμανία.

Ο πρέσβης κ. Πουλίδης ανέφερε ότι ο Ποντίφηκας θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να ανταποκριθεί στο αίτημα του Αρχιεπισκόπου. Επίσης, πρόσθεσε ότι ο Πάπας για μια ακόμη φορά τους εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την θερμή φιλοξενία, που έτυχε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κύπρο.



ΠΗΓΗ:


ΑΠΕ-ΜΠΕ,

Ρομφαία

No comments:

Post a Comment