Saturday, July 10, 2010

"ΝΑ ΜΑΣ ΕΡΧΕΣΘΕ ΣΥΧΝΑ! ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ!





Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΜΕ ΕΦΤΑΚΟΣΙΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ!

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ:

“ΝΑ ΜΑΣ ΕΡΧΕΣΘΕ ΣΥΧΝΑ!
ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ!

Rεπορτάζ-φωτογραφίες του Νικολάου Μαγγίνα
=========================
Την αφοσίωση και την αγάπη των Κυπρίων εξέφρασε χθες ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.Ο Κύπριος ιεράρχης ηγείτο επτακοσίων περίπου προσκυνητών από τη Μητρόπολη Λεμεσού και άλλες περιοχές της Κύπρου, οι οποίοι έφτασαν στην Πόλη με πλοίο που ξεκίνησε από την Λεμεσό, πραγματοποιώντας προσκύνημα στην Πάτμο, στο Άγιον Όρος, στην Κωνσταντινούπολη, απ' όπου θα μεταβούν στη Μυτιλήνη, το Αϊβαλί, τη Ρόδο και την Αττάλεια, κι από κει στα Μύρα της Λυκίας για να προσκυνήσουν στο Ναό του Αγίου Νικολάου και το κενοτάφιο του Αγίου.

Καλωσορίζοντας ο Πατριάρχης τους προσκυνητές ευχαρίστησε για τις εκδηλώσεις σεβασμού και αγάπης προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Κυρηναίον του, προσθέτοντας:

«Αφήσατε τας καρδίας σας και τας ψυχάς σας να αφουγκραστούν τους μυστικούς ψιθυρισμούς των εδώ μνημείων και των μνημάτων! Δροσισθήτε πνευματικώς με «του Βοσπόρου τ’αγιονέρια». Γεμίσατε τους πνεύμονάς σας με οξυγόνο Κωνσταντινουπολίτικο. Ακούσατε τι οι μεγάλοι Πατέρες, Γρηγόριοι, Χρυσόστομοι, Γερμανοί, Φώτιοι και οι άλλοι είπον από την Πόλιν αυτήν εις την Εκκλησίαν!»

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΠΡΟΣΦΩΝΕΙ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ
___________________

Προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος είπε μεταξύ άλλων:

"Με αισθήματα βαθυτάτης συγκινήσεως, μαζί με επτακόσιους περίπου αδελφούς εν Χριστώ από την Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού και από όλη την Κύπρο ήρθαμε σήμερα ταπεινοί προσκυνητές στο Κέντρο της Ορθοδοξίας, της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας να υποβάλλουμε τα σέβη μας, την αφοσίωσή μας την αγάπη μας στο σεπτόν Οικουμενικόν Πατριαρχείον και στο σεπτόν πρόσωπόν σας. Η αγαπή των Κυπρίων για την Αγιωτάτη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείον είναι πάντοτε δεδομένη παρά τις δυσκολίες τις οποίες δοκιμάζουμε. Αισθανόμεθα μεγάλη χαρά γιατί τα τελευταία χρόνια μπορούμε και εμείς πλέον να έλθουμε να προσκυνήσουμε και να λάβουμε τις Πατριαρχικές σας ευχές και ευλογίες". Και ο Μητροπολίτης Λεμεσού κατέληξε:

Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
_________________

"Ταπεινά μεταφέρουμε από όλη την Κύπρο, από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπό μας και προκαθήμενον της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου, από όλους τους αδελφούς Αρχιερείς, από όλον τον κλήρον και τον λαόν της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου, την αγάπη μας και τον σεβασμό μας, και την αφοσίωσή μας και ζητούμε τις δικές σας ευχές και τις δικές σας ευλογίες. Ως ταπεινή ένδειξη της αγάπης μας, Παναγιώτατε, παρακαλώ να δεχθείτε εκ μέρους όλων των προσκυνητών αδελφών μας ένα ζεύγος ιερών σκευών για να τελείται σε αυτά η θεία λειτουργία και να μνημονεύετε και ημών των ελαχίστων τέκνων σας".

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΤΑΤΟΥ
_________________

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπογράμμισε την πνευματική ανάπτυξη της Κύπρου, εξαίροντας τον ρόλο της Διοικούσας Εκκλησίας: "Βεβαίως, αγρυπνούν οι καλοί Ποιμένες, οι Αρχιερείς της Νήσου, οι οποίοι εμπνέουν τον κλήρον, τους μοναχούς και τον λαόν. Τούτο άλλωστε μαρτυρεί και η περίπτωσις του ηγουμένου του προσκυνήματός σας Ιερωτάτου Μητροπολίτου Λεμεσού, τον οποίον γνωρίζομεν και αγαπώμεν από της νεότητος αυτού, ότε ακόμη εμόναζεν εις το Άγιον Όρος και συνέλεγε το γλυκύ μέλι της Ορθοδόξου πνευματικότητος, το οποίον τώρα προσφέρει πλουσίως εις το ποίμνιόν του".

ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΠΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ
_____________

Ο Πατριάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις νέες συνθήκες που επιτρέπουν την άνετη διακίνηση των Κυπρίων στην Τουρκία, λέγοντας: "Υπό τας συνθήκας τας οποίας εδημιούργησεν η προ ολίγων ετών είσοδος της Κύπρου εις την Ευρωπαϊκήν Ένωσιν, είναι πλέον ευχερεστέρα η έλευσις Κυπρίων εις την Τουρκίαν και έτσι έχομεν, ευτυχώς, συχνά την χαράν να υποδεχώμεθα εις την Βασιλεύουσαν ομίλους ομογενών προσκυνητών, υπό την ηγεσίαν φωτισμένων κληρικών, η και μεμονωμένους, προ ολίγου καιρού μάλιστα επραγματοποιήθη και η πρώτη εις την νεωτέραν εκκλησιαστικήν ιστορίαν επίσημος ειρηνική επίσκεψις του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου εις την έδραν της πρωτευθύνου Μητρός Εκκλησίας. Δόξα τω Θεώ και τούτου ένεκεν! Σας αγαπώμεν πολύ, είσθε αδελφοί μας και τέκνα μας, είσθε πονεμένοι όπως και εμείς, και ο Θεός μας αξιώνει να σας βλέπωμεν, να σας χαιρώμεθα, να παρηγορούμεθα αμοιβαίως και να συμπνευματιζώμεθα".

Και ο Πατριάρχης κατέληξε προτρέποντας τους Κυπρίους να επισκέπτονται συχνά την Πόλη:

Να έλθετε ξανά! Σας αναμένομεν! Να μας έρχεσθε συχνά! Εδώ είναι το σπίτι σας! Έτσι να αισθάνεσθε!

ΠΗΓΗ:

Εκκλησιαστικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΜΗΝ.

No comments:

Post a Comment