Monday, December 10, 2018

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΕΓΙΣΤΗ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ


ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΕΓΙΣΤΗ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ
=====


Καλό είναι να είμαστε αντικειμενικοί κ. Τελεβάντο. Φυσικά πρέπει να απαγορευτούν δια ροπάλου οι φωτογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις εντός των Ιερών Ναών κατά την διάρκεια των Ακολουθιών, όμως πραγματικά νομίζετε ότι το πρόβλημα το δημιουργεί η Μονή Βατοπαιδίου; Έχετε πάει σε διάφορες Εκκλησίες να δείτε τι γίνεται από τις φωτογραφίες και τα βίντεο; Και, δυστυχώς, όχι μόνο από τους απλούς πιστούς, αλλά από επαγγελματίες "εκκλησιαστικών πρακτορείων" που με το αζημίωτο φωτογραφίζουν και βιντεοσκοπούν συνεχώς, ακόμα και κατά τη διάρκεια των ιεροτέρων στιγμών της Θείας Λειτουργίας! Μάλιστα, είναι συγκεκριμένες οι Μητροπόλεις που προσκαλούν τους εν λόγω "εκκλησιαστικούς δημοσιογράφους" για να καλύψουν τη Θεία Λατρεία κι αν επισκέπτεστε συγκεκριμένες ιστοσελίδες, σίγουρα θα καταλάβετε ποιες εννοώ! Όσο για το Βατοπαίδι, οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται εκεί είναι τραβηγμένες, εξ όσων γνωρίζω, μόνον από μοναχό επιφορτισμένο με αυτό το διακόνημα και όχι από λαϊκούς. Και μάλιστα, είναι εξαιρετικές, αλλά θα πρέπει να απαγορευτούν, ακόμα και αυτές, διότι η Εκκλησία δεν είναι θέατρο! Άλλο αυτό όμως κι άλλο να κατηγορείτε ακόμα και γι' αυτό τον Μακαριστό Γέροντα Ιωσήφ! Είπαμε, να είμαστε αντικειμενικοί!


Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πληροφορία, κ. Σωτηρόπουλε, ότι η Μεγίστη Μονή του Ιωσήφ του Βατοπαιδινού έφτασε σε τέτοιο απίστευτο βαθμό εκκοσμίκευσης ώστε ανέθεσε σε μοναχό το διακόνημα να κάνει τον φωτογράφο την ώρα της Θείας Λειτουργίας και των Ακολουθιών αντί να προσεύχεται. Είναι δαιμονική κυριολεκτικά η κατάσταση που επικρατεί στο Βατοπαίδι και πρέπει επειγόντως να γίνει κάτι. Καταρχήν η Ιερά Σύνοδος πρέπει να αναθεματίσει τον πλανεμένο Ιωσήφ που κήρυξε 16 αιρέσεις και ο Πατριάρχης και η Ιερά Κοινότητα να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι μιας Μονής που εκκοσμικεύει το Άγιον Όρος και το εξευτελίζει επί καθημερινής βάσεως.

Ουδόλως παραγνωρίζω την εκκοσμίκευση στις ενορίες. Αντίθετα την έλεγξα καθηκόντως κατ’ επανάληψη. Αλλά ο πρώτος διδάξας την εκκοσμίκευση στο Άγιον Όρος είναι οι γόνοι του πλανεμένου Ιωσήφ του Βατοπαιδινού. Αυτό ουδείς μπορεί να το διαμφισβητήσει.

Δημήτρης Σωτηρόπουλος

Γιατί διαστρεβλώνετε όσα έγραψα; Δηλαδή π.χ. οι μάγειρες που την ώρα της Ακολουθίας ετοιμάζουν την τράπεζα, είναι κατακριτέοι επειδή μαγειρεύουν; Και πού το ξέρετε ότι κι εκείνοι δεν προσεύχονται, όπως και ο μοναχός που φωτογραφίζει, την ώρα του διακονήματός τους; Είναι πολύ καλύτερα να τραβά μερικές φωτογραφίες μοναχός, παρά οι λαϊκοί όπως γίνεται αλλού. Και, στο Βατοπαίδι, έχω δει μόνο σε μοναχό να επιτρέπεται η πραγματοποίηση λήψεων εντός του Ιερού Ναού. Αν αυτό το λέτε εκκοσμίκευση, τότε αυτό που βλέπουμε συνήθως στις άλλες εκκλησίες, με επαγγελματίες φωτορεπόρτερ και απλό κόσμο να τραβάνε συνεχώς φωτογραφίες, πώς το χαρατηρίζετε; Λίγη αντικειμενικότητα δεν βλάπτει.

Παναγιώτης Τελεβάντος

Απολύτως ουδεμία διαστρέβλωση των όσων γράψατε έκανα. Απλά χάρηκα χαρά μεγάλη, επειδή με οπλίσατε με υδρογονική βόμβα εναντίον της εκκοσμίκευσης των Βατοπαιδινών, αφού με πληροφορείτε ότι τόσο πολύ έχουν εκκοσμικευθεί, ώστε ανέθεσαν σε μοναχό το διακόνημα την ώρα της Θείας Λειτουργίας να βγάζει φωτογραφίες.!!! 
Η σύγκριση με τον μάγειρα που επιχειρείτε είναι 100% άστοχη και δείχνει την δυσχέρεια που βρίσκεστε για να υποστηρίξετε έωλες θέσεις. 
Ο μάγειρας ετοιμάζει το φαγητό για την τράπεζα, δηλαδή μια άλλη Ακολουθία που είναι συνέχεια της Θείας Λειτουργίας. Άρα επιτελεί λειτουργικό διακόνημα, ενώ ο φωτογράφος προωθεί την ματαιοδοξία και το αντιχριστιανικό φρόνημα των γόνων του πλανεμένου Ιωσήφ του Βατοπαιδινού που θέλουν να δημοσιοποιούν και να επιδεικνύουν την προσευχή που κάνουν. Με άλλα λόγια ο μεν μάγειρας υπηρετεί τον Θεό και ο φωτογράφος τα πάθη και την ματαιοδοξία.
Η εκκοσμίκευση στους Ιερούς Ναούς κατά την διάρκεια της τέλεσης των μυστηρίων είναι απολύτως απαράδεκτη και -όπως γνωρίζετε- την στηλίτευσα κατ’ επανάληψη.
Αλλά, αν καταδικάζουμε -και πρέπει να καταδικάζουμε- την εκκοσμίκευση που παρατηρείται στις ενορίες στον κόσμο, πόσο περισσότερο πρέπει να καταδικάζουμε την εκκοσμίκευση των Ιερών Μονών; Και πόσο ακόμη περισσότερο πρέπει να καταδικάζουμε την εκκοσμίκευση που παρατηρείται στα μοναστήρια του Αγίου Όρους, την Ακρόπολη της Ορθοδοξίας;
Αγαπητέ φίλε κ. Σωτηρόπουλε! Δεν έχετε υπόθεση όταν προσπαθείτε να γίνετε δικηγόρος της εκκοσμίκευσης των Βατοπαιδινών. Αλλοίμονον αν θεωρούμε την εκκοσμίκευση συμβατή με το πνεύμα του χριστιανισμού και δη του μοναχισμού. Πού εκ του αιώνος ηκούσθη ποτέ ότι ο μοναχισμός αντί να είναι ανάχωμα να γίνεται προαγωγός της εκκοσμίκευσης;

2 comments:

  1. Αγαπητέ κ. Τελεβάντο, δικηγόρος κανενός δεν γίνομαι, όμως είστε υπερβολικός. Νομίζετε πως μόνο η Μονή Βατοπαιδίου έχει μοναχό - φωτογράφο; Δεν γνωρίζετε ότι π.χ. ο Μητροπολίτης Σύρου έχει πάντα μαζί του Ιερωμένο που τον φωτογραφίζει στις δραστηριότητές του; Πολύ πιθανόν και άλλοι Μητροπολίτες να κάνουν το ίδιο. Εκκοσμίκευση είναι η συνεχής προβολή των Ακολουθιών με τρόπο μάλιστα ενοχλητικό (π.χ. φωτογραφικά φλας) και όχι να φωτογραφίζει ένας μοναχός που σίγουρα θα σεβαστεί περισσότερο το χώρο και τα λατρευτικά ελούμενα σε αυτόν από έναν λαικό.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τουλάχιστον με έκανες και γέλασα! Καλά να είσαι! Ναι! Nαι! Έχεις απόλυτο δίκαιο. Ο Σύρου και ο φωτογράφος του είναι πρότυπα μη εκκοσμικευμένων κληρικών. Θα το έχουμε υπόψη μας απο εδώ και εμπρός Ιωσήφ Βατοπαιδινός και Πολυκανδριώτης! You are a funny guy αγαπητέ κ. Σωτηρόπουλε.

      Delete