ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====
Νεόδμητη μεγάλη εκκλησία βυζαντινού ρυθμού ο Ιερός Ναός του Αγίου Πολυδώρου.
Πολύ ωραία η αρχιτεκτονική του ναού. Το δάπεδο, το τέμπλο και τα στασίδια από τα πιο ωραία που μπορείς να συναντήσεις.
Πολύ κατανυκτικός, παρότι μεγάλος ναός.
Πολύς κόσμος στην αγρυπνία για τα Χριστούγεννα.
Άνθρωποι κάθε ηλικίας συνέρρευσαν στο ναό. Σχεδόν όλοι κοινώνησαν.
Οι εφημέριοι του ναού ο π. Μάριος -ένας ευλαβέστατος και ικανώτατος κληρικός που γνώριζα από λαικό- και ο π. Χρύσης, που χειροτονήθηκε -όπως πληροφορούμαι- πρόσφατα.
Παραδοσιακοί κληρικοί που μυρίζουν λιβάνι από μακρυά. Καμιά επιτήδευση, κανένας στόμφος, καμιά υποκρισία.
Όλα αναπαύουν στην εκκλησία του Αγίου Πολυδώρου.
Παραδοσιακοί κληρικοί, ψάλτες που ψάλλουν με ορθόδοξο ήθος, τουτέστιν ψάλτες που συνειδητοποιούν ότι δεν μπαίνουν στον ναό για να δώσουν συναυλία βυζαντινής μουσικής, αλλά για να συντελέσουν, από την σκοπιά τους, στην κατάνυξη και στην προσευχή και για να βοηθήσουν τους πιστούς, με την κατανυκτική και σεμνή ψαλμωδία τους, να συμμετάσχουν πιο ενεργά στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και στις Ακολουθίες της Εκκλησίας.
Ούτε ρερουρέμ, ούτε χαζουρέμ, ούτε νανινά, ούτε νάνι νάνι, ούτε άλλες ασέβειες άκουσα.
Είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από την ψαλμωδία που άκουσα στους δέκα ναούς της Λευκωσίας που εκκλησιάστηκα από τότε που επέστρεψα στην Κύπρο.
Δεν ξέρω αν αυτή η ψαλμωδία, που την διακρίνει λειτουργικό ήθος, παρατηρείται σε όλους τους ναούς της Κύπρου ή αν είναι φαινόμενο των μόλις δέκα ενοριών που εκκλησιάστηκα.
Αν αυτό το ήθος επικρατεί παντού, η Εκκλησία της Κύπρου πρέπει να διαφυλάξει ως πολύτιμο θησαυρό αυτήν την ψαλτική παράδοση.
Πρέπει μάλιστα να προσέξει πολύ να μην υιοθετήσει την εισαγόμενη πομπώδη ψαλτική παράδοση των ρερουρέμ και των λαρρυγισμών και των πολύ αργών μελών, που ψάλλονται από ασεβείς ψάλτες, οι οποίοι, αντί να συντελούν στην προσευχή, δίνουν συναυλίες βυζαντινής μουσικής την ώρα της τελέσεως του φρικωδέστατου Μυστηρίου.
Ευλαβείς παραδοσιακοί κληρικοί, ψάλτες που ψάλλουν με ορθόδοξο λειτουργικό ήθος, κατανυκτική εκκλησία.
Πώς να μην αναπαυθεί η ψυχή στον Ιερό Ναό του Αγίου Πολυδώρου;
Η ψαλμωδία στη Δύση δεν υπηρετεί τη λατρεία. Ούτε γράφτηκε γι' αυτόν τον σκοπό και με αυτόν τον τρόπο. Η μουσική δεν είναι αυτόνομη έναντι της λατρείας. Γι΄αυτό άλλωστε δεν έχει νόημα να ακούγεται έξω από τους ναούς σε αίθουσες μουσικής και σε θέατρα. Στις πρώτες σελίδες του Μεγάλου Ωρολογίου, Εκόσεως της Αποστολικής Διακονίας αναγράφονται οι στοιχειώδεις κανόνες που πρέπει να γνωρίζει κάθε ιεροψάλατες πριν ανεβεί στο αναλόγιο για να ψάλει. Καλώς επισημάνατε το λάθος αυτό, που γίνεαι από άγνοια, νεωτερισμό και από μίμηση των ξένων. Σας ευχαριστούμε!
ReplyDeleteτο 2001-2 ήμουν για επιμόρφωση στο Παιδαγωγικό Ινστιτουτο στα Λακκιά (προφορά παχύ :τσα)και ο π. Μάριος ηταν στον Άγιο Σπυρίδωνα...όντως πολύ καλός ιερεύς.
ReplyDeleteχρόνια πολλά!