Monday, December 17, 2018

ΑΣΥΝΕΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΥΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΟΝΟΥΦΡΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ


ΑΣΥΝΕΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΥΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΟΝΟΥΦΡΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στην “Ρομφαία”:

“Στην καθαίρεση των δύο Ιεραρχών που συμμετείχαν στην λεγόμενη ''Ενωτική Σύνοδο'' προχώρησε πριν από λίγο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Romfea.gr.

Η Ιερά Σύνοδος με απόφασή της καθαίρεσε τους Μητροπολίτες, Βίνιτσας Συμεών και Περιεσλάβ Αλέξανδρος, οι οποίοι παρά την απαγόρευση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ουκρανίας συμμετείχαν το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου στην λεγόμενη ''Ενωτική Σύνοδο'' που πραγματοποιήθηκε στον Ναό της Αγίας Σοφίας του Κιέβου.”

Πολύ ασύνετη ενέργεια. Ρίχνει λάδι στην φωτιά και αφήνει διάπλατο το πεδίο για αντίποινα.

Η υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο Αυτόνομη Εκκλησία της Ουκρανίας θα μπορούσε να περιοριστεί 

1.) σε αποδοκιμασία της Ενωτικής Συνόδου, 

2.) σε καταγγελία των συμβάντων και των πρωταγωνιστών της Αυτοκεφαλίας, και 

3.) στην διευκρίνιση ότι οι δύο Ουκρανοί επίσκοποι, που ανήκαν στην δικαιοδοσία της και συμμετείχαν στην Ενωτική Σύνοδο, δεν ανήκουν πια στην Αυτόνομη, υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο, Εκκλησία και οι ενέργειες τους εφεξής δεν αφορούν την Αυτόνομη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Αντί αυτών οι περί τον Μητροπολίτη Ονούφριο Ιεράρχες προτίμησαν ή τους δόθηκε από την Μόσχα η εντολή της άμεσης καθαίρεσης των δύο επισκόπων που συμμετείχαν στην Ενωτική Σύνοδο. 

Η κοινή λογική λέγει ότι η ενέργειά τους αυτή είναι πλέον ή βέβαιο ότι θα προκαλέσει λίαν προσεχώς σοβαρά αντίποινα.

Πόσο εύκολο θα είναι τώρα η υπό τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η κυβέρνηση της Ουκρανίας να μην αναταποδώσουν τα ίσα;

Φαίνεται ότι εφεξής οι αντιδράσεις της Μόσχας για τις εξελίξεις στην Ουκρανία θα έχουν σαν βιτρίνα και σαν αιχμή του δόρατος την υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο Σύνοδο στην Ουκρανία.

Ο Θεός να βάλει το χέρι Του και να αποσοβήσει τα χειρότερα.

4 comments:

  1. Το ότι προήδρευσε στην σύνοδο ο Ποροσένκο που είναι ουνίτης δεν είναι ασύνετο;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ο Ποροσένκο καθόταν τιμητικά στο προεδρείο, αλλά πρόεδρος της Ενωτικής Συνόδου ήταν ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ.

      Ο Ποροσένκο δεν είναι Ουνίτης, αλλά ανήκε στην ομάδα των πρώην Σχισματικών του Φιλάρετου, τους οποίους αποκατέστησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

      Delete
    2. Γιατί ο κ.Εμμανουήλ δεν είναι αιρετικός-παπολάτρης και ουνίτης ?

      Τι είναι Ορθόδοξος ?

      http://2.bp.blogspot.com/-cbJN7TjaNV8/UfbpaQt-SDI/AAAAAAAAMaE/NS0kksaenyY/w1200-h630-p-k-no-nu/4.jpg

      Delete
  2. Αυτό το " αποκατέστησε " κ. Τελεβάντο , πώς και πότε έγινε ; Πότε θεραπεύτηκε το σχίσμα του Φιλαρέτου και μέ ποιές Κανονικές διαδικασίες , ώστε ο Φιλάρετος και τό σχίσμα του νά αποκατασταθούν στην Κανονικότητα ; Μήπως δήλωσε ο Φιλάρετος μετάνοια για το σχίσμα που δημιούργησε και δεν το πήρε κανείς είδηση ; Μήπως αποκαταστάθηκε και εντάχθηκε μέσα στην Κανονική εκκλησία και δεν έγινε λόγος για το θέμα ; Και αυτά νά εγίνοντο , έναν άνθρωπο μέ προβληματικό εκκλησιαστικό φρόνημα δεν τον κάνεις πατριάρχη . Δεν υπάρχει πουθενά καταγεγραμμένη η κανονική διαδικασία μετάνοιας του σχισματικού Φιλαρέτου , αλλά και νά υπήρχε η εκκλησία τους μετανοούντας σχισματικούς και αιρετικούς τους ονομάζει " προσκλαίοντας " . Ας μάς πούνε οι θεολόγοι πώς αυτό αποτυπώνεται στούς Ιερούς Κανόνας .Σε κάθε περίπτωση είτε αποτυπώνεται , είτε όχι τον χθεσινό σχισματικό δεν τον κάνεις πατριάρχη . Εδώ έγινε η πλήρης ανατροπή της Κανονικής τάξεως . Ο Βαρθολομαίος αγνόησε τελείως την Κανονικότητα και ενήργησε μέ καθαρώς πολιντικάντικα κριτήρια . Εκκλησιαστικώς αυτό σημαίνει οτι αποκατέστησε εκκλησιαστική κοινωνία μέ σχισματικούς , άρα έγινε και ο ίδιος σχισματικός και υπείκων στούς αναθεματισμούς των σχισματικών .

    Εύχεστε κ. Τελεβάντο νά αποφευχθεί ένα πανορθόδοξο σχίσμα ! Φείδεστε της ενότητος της οικουμενικής εκκλησίας . Η ενότητα δεν μπορεί νά επιτευχθεί μέ την κατάλυση των ιερών θεσμών της εκκλησίας . Δεν θα αναιρέσουμε την εκκλησία , για νά ικανοποιήσουμε εγκόσμιους κοσμοκράτορες του αιώνος τούτου !

    ReplyDelete