Tuesday, September 1, 2015

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧIΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ



Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧIΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Ο Σεβ. Αμερικής έκανε εμπεριστατωμένη εισήγηση για το θεσμό των «Συνελεύσεων» των ορθοδόξων επισκόπων της Διασποράς, κατά τη Σύναξη των επισκόπων του Οικουμενικού θρόνου στη Βασιλεύουσα (28.8.-2.9.2015). Ως γνωστόν η μεταβατική αυτή λύση θεωρήθηκε σαν μπάλωμα μέχρι την αποκατάσταση της κανονικής τάξεως στη Διασπορά. 

Από την την Εισήγηση σχολιάζουμε τα ακόλουθα: 
α) ότι μεταξύ των στόχων  των Συνελεύσεων αυτών είναι η βελτίωση των σχέσεων μετά των ετεροδόξων. Καμιά ένσταση επ’ αυτού, νοουμένου ότι η βελτίωση αυτή δεν συνεπάγεται παραβίαση των ιερών κανόνων, ούτε συμπροσευχές με  αιρετικούς. Να θυμίσω πρόχειρα τις προκλητικές συμπροσευχές του Μητροπολίτου Καναδά Σωτηρίου με τους πάσης φύσεως αιρετικούς επί μονίμου βάσεως, τα «κατορθώματα» του Μητροπολίτου Γερμανίας, τις απαράδεκτες δηλώσεις του Μητροπολίτου Τίργκοβιστε της Ρουμανίας Νήφωνος, την εισαγωγή στο ιερό βήμα της «επισκόπου» των λουθηρανών της Φινλανδίας από το μητροπολίτη Ελσιγκίου Αμβρόσιο κτλ., κτλ.. Όλ’ αυτά δεν αποτελούν βελτίωση των σχέσεων μας μ’ αυτούς, αλλά καθαρή απεμπόληση των αιωνίων ορίων της Ορθοδοξίας.
β) Συμφωνούμε με το Σεβασμιώτατο ότι η εισαγωγή του καινοφανούς (γράφε κενοφανούς) θεσμού της ομοφωνίας ουσιαστικά αχρηστεύει τις Συνελεύσεις αυτές διότι ο κάθε  επίσκοπος, με το δικαίωμα αρνησικυρίας του, εκμηδενίζει κάθε απόφαση, ακόμη  και της απόλυτης πλειοψηφίας των επισκόπων.
γ) η θλιβερή διαπίστωση του Σεβασμιωτάτου ότι ουσιαστικά τίποτε ΔΕΝ έγινε προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της κανονικής τάξεως, όσον αφορά τη Διασπορά, μας εμβάλλει σε σκέψεις ότι τα ίδια και τα αυτά θα συμβούν και στη μέλλουσα Σύνοδο της Κωνσταντινουπόλεως του 2016. 

Συνοπτικά: Στη Σύνοδο δεν θα καταδικαστεί ο οικουμενισμός, λόγω της εισαγωγής του νεοπαγούς θεσμού της ομοφωνίας τίποτε το ουσιαστικό δεν θα συμβεί και η Διασπορά θα παραμένει στη σημερινή θλιβερή αντικανονική της κατάσταση. 

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι το Πατριαρχείο Αντιοχείας από τη μια ιδρύει συνεχώς μητροπόλεις στο χώρο της κανονικής δικαιοδοσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου κι από την αλλή διαμαρτύρεται για την επισκοπή του Κατάρ.

No comments:

Post a Comment