Friday, September 25, 2015

ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΒΥΛΩΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΧΙΣΜΑΤΩΝ



ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΒΥΛΩΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΧΙΣΜΑΤΩΝ

Του Πανοσ. Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρου
=====

H ορθή μελέτη και συνετή αντιμετώπισις των καταστάσεων μας οδηγεί στην κορυφή των αρετών, δηλ. στην διάκριση. Να γνωρίζουμε δηλαδή το πού, το πώς, το πότε και γιατί. 

Και πάλι εδώ προβάλλει το θέμα των άκρων και της αδιακρισίας. Από την μία ευρίσκονται αυτοί που παραμένουν συνειδητά μέσα στην Βαβυλώνα τής κάθε εποχής με αποτέλεσμα να απορροφηθούν και να  χάσουν την ορθόδοξη πνευματική - ανθρωπιστική τους υπόσταση και ιδιότητα, από δε την αντίπερα όχθη συγκεντρώνονται εκείνοι που λειτουργούν διασπαστικά και ισοπεδωτικά στον χώρο τού λειτουργικού Σώματος, παρερμηνεύοντας ή και καλύπτοντας ανοικονόμητες καταστάσεις με το προπέτασμα καπνού τής “εξόδου”. Αλλ’ ενώ η σωστή έξοδος οδηγεί στην απελευθέρωση των τέκνων του Θεού, αντιθέτως η αδιάκριτος εκκλησιολογική έξοδος φέρει το αδιέξοδο του εγκλωβισμού και αλλοίμονο τον κατακερματισμό του λειτουργικού Σώματος. Επιφέρει το σχίσμα, πράγμα που δεν θεραπεύει “ουδέ το αίμα τού μαρτυρίου” (κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο).

Όσο ύποπτο είναι για έναν πιστό το να επιμένει στην αισχρή Βαβυλώνα της αθεΐας και των παθών, άλλο τόσο εάν μη και περισσότερο είναι το να εξέρχεται κανείς από το Σώμα του Χριστού και για “λόγους συνειδήσεως” να σχίζει την Εκκλησία.

Προφανώς η θεραπεία και των δύο περιπτώσεων βρίσκεται στη γνήσια ταπείνωση και στο συνειδητό αγώνα εναντίον των εξ αριστερών και εκ δεξιών πειρασμών.

No comments:

Post a Comment