Wednesday, September 23, 2015

ΑΓΓΛΙΚΑΝΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΕΝ ΟΨΕΙ



ΑΓΓΛΙΚΑΝΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΕΝ ΟΨΕΙ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Ο πριμάτος του Κάντερμπουρυ Τζάστιν Γουέλμπυ απέστειλε επιστολή στους 37 πριμάτους της ανά την υφήλιον «Αγγλικανικής Κοινωνίας» καλώντας τους σε «Ειδική Σύναξη» μεταξύ 11-16 Ιανουαρίου 2016. Τα θέματα είναι πολλά και ανάμεσά τους το θέμα της θρησκευτικής βίας και της ανθρώπινης σεξουαλικότητας. 

Εν τω μεταξύ υπάρχει κόντρα μεταξύ του Κάντερμπουρυ και του πριμάτου της «Αγγλικανικής Εκκλησίας» του Καναδά, τον οποίο το Κάντερμπουρυ δεν αναγνωρίζει, ενώ οι υπόλοιποι πριμάτοι τον έχουν ήδη αναγνωρίσει. Παρά ταύτα ο Γουέλμπυ τον προσκάλεσε στην Ειδική Σύναξη. 

Σήμερα ο Αγγλικανισμός κατατρύχεται, συν τοις άλλοις, από το θέμα της εισόδου των ομοφυλοφίλων στον αγγλικανικό «κλήρο». Ήδη πέντε από τις «Εκκλησίες», δηλαδή οι Επισκοπελιανοί των ΗΠΑ, οι Αγγλικανοί του  Καναδά, της Βραζιλίας, της  Νέας Ζηλανδίας και της Σκωτίας είναι υπέρ. Όπως ομολογούν σοβαρές αγγλικές εφημερίδες, τελικά η «Αγγλικανική Κοινωνία» τείνει να μετατραπεί σε ένα σύνολο «Εκκλησιών» που συνδέονται μεν με το Κάντερμπουρυ, αλλά όχι κατ’ ανάγκην μεταξύ των. Αυτός είναι ο σύγχρονος Αγγλικανισμός. Νέες αιρέσεις προστίθενται στο παλαιό προτεσταντικό υπόστρωμα των τελευταίων πέντε αιώνων. 

Με αυτούς τους ανθρώπους συνδιαλέγονται οι οικουμενιστές και εις πείσμα των γεγονότων επιμένουν φορτικά πως θα βρουν «κοινόν έδαφος»! Όλο διασκέψεις, συνδιασκέψεις, συναντήσεις επί συναντήσεων, προφωνήσεις και αντιφωνήσεις, δείπνα κι επίσημες επισκέψεις. 

Ήδη τον προσεχή Νοέμβριο ο Οικουμενικός Πατριάρχης σπεύδει να τους συναντήσει στο Λονδίνο. Κοσμικές κουφότητες, ανούσιες εις το παντελές, χαμένος κόπος. Αέρα δέρουν οι οικουμενιστές και εις πίθον αντλώσι Δαναΐδων. Το μέγα χάσμα έγινε τα τελευταία χρόνια μέγιστον κι αυτοί το χαβά τους. Διάλογος χάριν του διαλόγου, αφού μιλάμε γι’ αυτά που μας ενώνουν, λόγου χάριν την προστασίαν του περιβάλλοντος ημάς στοιχείου, κι όχι αυτά που μας χωρίζουν, δηλ. την πληθώρα των κακοδιδασκαλιών. Και αναμένωμεν κατά Θεόν έκβασιν των διαλόγων!

No comments:

Post a Comment