Wednesday, September 23, 2015

ΣΥΝΤΟΜΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ “ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Στ΄ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ”



ΣΥΝΤΟΜΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ “ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Στ΄ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ”

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στο ιστολόγιο “Θρησκευτικά” πολύ αξιόλογο άρθρο του Πρωτοπρ. Αναστάσιου Γκοτσόπουλου με τίτλο “Η εκκλησιολογική διάσταση της Στ΄ Οικουμενικής Συνόδου.”

Όπως σημειώνει σε σχόλιό του ο κ. Λυκούργος Νάνης “πρόκειται για ένα ακόμη θαυμάσιο ομολογιακό κείμενο απ’ την πλευρά του σεβαστού πατρός Αναστασίου το οποίο ερείδεται επί στερράς θεολογικής, εκκλησιολογικής, ιεροκανονικής και ιστορικής βάσεως.”

Η μεγάλη σημασία του άρθρου του π. Αναστασίου ερείδεται, κατά την άποψή μου, στο γεγονός ότι άπτεται έμμεσα πλην όμως σαφώς στον προβληματισμό για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας.

Είναι αλήθεια ότι μετά τη Σύναξη των ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου και τα όσα απίστευτα οικουμενιστικά είπε κατά αυτήν ο Παναγιότατος ότι όλοι αισθανόμαστε πολύ προβληματισμένοι αναφορικά με το τι θα νομολογήσει για τα θέματα του Οικουμενισμού η Πανορθόδοξη Σύνοδος.

Η εργασία του π. Αναστάσιου φωτίζει αυτές τις πτυχές με τη μελέτη των όσων συνέβησαν στην Στ΄ Οικουμενική Σύνοδο και δείχνει ποια πρέπει να είναι η ορθόδοξη αντίδραση στα τεκταινόμενα.

Το άρθρο καταπέλτης του Σεβ. Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, τα άρθρα του π. Παύλου Δημητρακόπουλου και το άρθρο του π. Αναστάσιου Γκοτσόπουλου βοηθούν όλους μας να συνειδητοποιήσουμε τις παραμέτρους του προβλήματος και να τοποθετηθούμε ορθά έναντι των προκλήσεων που ανακύπτουν.

No comments:

Post a Comment