Monday, August 31, 2015

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥΣ, ΓΙΑ THN ΠΕΡΙ ΠΛΗΡΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΝΟΧΗΣ ΑΝΣΕΛΜΕΙΑ ΘΕΣΗ ΤΟΥ π. ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ



ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥΣ, ΓΙΑ THN ΠΕΡΙ ΠΛΗΡΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΝΟΧΗΣ ΑΝΣΕΛΜΕΙΑ ΘΕΣΗ ΤΟΥ π. ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ

(Ποικιλοτρόπως σε 4 διαφορετικές ομιλίες αναφέρθηκε με αυτή θέση.  Ήταν προτιμότερη η σιωπή μας;)

Του θεολόγου κ. Β. Χαραλάμπους
======

Θα λάβω απλά αφορμή από σχολιασμούς του κειμένου  που τιτλοφορείται «Ο μακαριστός Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός και η δική μας σιωπή» (από το ιστολόγιο του Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Αθανασίου ‘’Fdathanasiou.wordpress’’), με το οποίο ζητεί από την  Ιερά Μονή Βατοπαιδίου να πάρει θέσει για όσα γράφονται για την κακοδοξία του περί των εκτρώσεων, την περί Θείας Χάριτος αιρετική θέση του, καθώς και άλλα λάθη του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού και θα απαντήσω γενικά για όσους αμφιβάλλουν για τα κείμενα που έχω γράψει στα θέματα τούτα.

Η «περί πληρώσεως της ενοχής» ανσέλμεια θέση του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού, την οποία  εξέφρασε ποικιλοτρόπως και  κατ’ επανάληψη ο π. Ιωσήφ Βατοπαιδινός, είναι μια θέση η οποία χρήζει ανασκευής πρωτίστως αυτούς που έχουν προβάλει αυτές τις ομιλίες του.

-  Βίντεο αναρτημένο στο διαδίκτυο, το οποίο τιτλοφορείται «Γέροντας Ιωσήφ 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος είναι κοντά», που μεταξύ άλλων αναφέρει «…λέει εις την τελευταία  του προσευχή πριν ανεβεί στον Γολγοθά, στο παγκόσμιο λογιστήριο, να πληρώσει την πανανθρώπινο ενοχή…»

-  Βίντεο αναρτημένο στο διαδίκτυο, (που προβλήθηκε στην εκπομπή Αρχονταρίκι του Καναλιού  4Ε) και τιτλοφορείται «Ιωσήφ Βατοπαιδινός-Χριστός Σωτήρας 1», αναφέρει «αυτήν την πεπτωκυίαν φύσιν την ανθρωπίνην, που την κατάστρεψε ο ίδιος ο άνθρωπος, έρχεται ο ίδιος ιδιοχείρως (ο Χριστός) γίνεται άνθρωπος και έτσι να πληρώσει το τίμημα της ενοχής και να διδάξει τον τρόπο της επιστροφής…μυστήρια μυστηρίων…».   Δεν στεκόμαστε στην αναφορά του «έρχεται ο ίδιος ιδιοχείρως (ο Χριστός) γίνεται άνθρωπος», που αποτελεί όντως λεκτικό λάθος, αλλά στην ανσέλμεια σωτηριολογική θεώρηση του «και έτσι να πληρώσει το τίμημα της ενοχής».

-  Βίντεο αναρτημένο στο διαδίκτυο, το οποίο τιτλοφορείται «Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός  μέρος 1ο», αναφέρει μεταξύ άλλων «…γιατί εκατέβηκε ο Θεός ίδιος εδώ και επλήρωσε με το αίμα του τη δική μας ενοχή και μας υπέδειξε τον τρόπο της επιστροφής…»

-  Βίντεο πολύ πρόσφατα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Vatopedi.gr, που τιτλοφορείται ‘’Ο σκοπός της ζωής’’,  με ομιλία του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού, που έγινε στο Συνοδικό της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, στο οποίο  μεταξύ άλλων αναφέρει  ότι «Η αυτοαλήθεια και αυτοζωΐα που κατέβη εδώ και εσφάγη, εσταυρώθη και πλήρωσε με το αίμα του τη δική μας ενοχή…». 

Η ποικιλότροπη επανάληψη της ανσέλμειας θέσης «περί πληρώσεως της ενοχής», του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού δεν χρήζει ανασκευής;  Ξεκάθαρα παραπέμπουν τα λεγόμενα αυτά στην ανσέλμεια σωτηριολογική θεώρηση, περί αναγκαιότητας εξόφλησης της ενοχής. όπου κυριαρχεί η δικαιική έννοια της σωτηρίας και ζητήθηκε η ανασκευή της θέσης αυτής.  Που το μεμπτό σε αυτό που ζητήθηκε;

Δεν έπρεπε να σχολιαστεί;  Έπρεπε να αφεθούν οι Χριστιανοί που δεν αντιλήφθηκαν το μεγάλο λάθος της ανσέλμειας θέσης να βιώσουν την «περί πληρώσεως της ενοχής» πλάνη;  Που η ακρότης;   Που η εμπάθεια; Η αλήθεια της Πίστης μας είναι πάνω από την αίγλη του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού;

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΗ ΑΝΑΦΟΡΑ:  Η εκζητούμενη λύση της σιωπής θα έχει ως αποτέλεσμα των χαρακτηρισμό όλων τούτων ως απλά λαθών.  Θα αγνοηθεί η ποικιλότροπη επανάληψη της ανσέλμειας σωτηριολογικής θεώρησης στα τέσσερα  (όχι ένα) προαναφερθέντα βίνεο.  Αναμένομε την  Ορθόδοξη λύση της σιωπής. 

No comments:

Post a Comment