Thursday, August 20, 2015

ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΙΕΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΜΕΤΑΞΑΚΗ


ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΙΕΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΜΕΤΑΞΑΚΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στη “Ρομφαία”, τα ακόλουθα τέσσερα αξιόλογα σχόλια σε ανάρτηση που αφορούσε τους εορτασμούς για τα “80 χρόνια από την εκδημία του Πατριάρχου Μελέτιου Μεταξάκη” από τον Σεβ. Σητείας κ. Ευγένιο και τοπικούς συλλόγους:

1.) Δημήτριος Χατζηνικολάου 
Γράφει τό ἄρθρον ὅτι ὁ Μεταξάκης "κατέστη πράγματι ο Δέκατος Τρίτος Απόστολος"!!! Δεδομένου ὅτι ὁ Μεταξάκης ὑπῆρξεν ὁ Λούθηρος τοῦ 20οῦ αἰῶνος, εἶναι ἀπορίας ἄξιον διατί ὁ συγγραφεύς δέν ὀνομάζει τόν Λούθηρον "13ον ἀπόστολον" καί συνεπῶς τόν Μεταξάκην 14ον, τόν Ἀθηναγόραν 15ον καί τόν Βαρθολομαῖον 16ον!!! Λίγη ἐντροπή δέν θά ἔβλαπτε!

2.) ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗΣ ΠΑΠΠΑΣ 
Τον Μάρτιο του 2016 θα έχουμε την επέτειο των 719 ετών από το θάνατο του Ιωάννου Βέκκου.. Να του κάνουμε κι αυτουνού μια ημερίδα.. Έπεσε σε λιγότερα παραπτώματα από αυτά του αειμνήστου Μελετίου..

3.) Δημήτριος Σ. 
Οταν ο αοίδιμος Μελέτιος ήταν μητροπολίτης Αθηνών, επειδή στα κηρύγματά του στην Αγία Ειρήνη της οδού Αιόλου έκανε ανοιχτή προπαγάνδα υπέρ του Ελευθερίου Βενιζέλου (διότι τόση θεολογική κατάρτιση διέθετε...), τον είχαν επονομάσει "Βενιζέλο με ράσα". Πολιτικοποιημένος, εριστικός, υπερφιλόδοξος, συνειδητά νεωτεριστής και μεταρρυθμιστής με ζήλο ου κατ' επίγνωση, άγευστος ορθόδοξης πνευματικότητας, αυτά ήταν τα στοιχεία που "κοσμούσαν" την ιερατική του προσωπικότητα... 
Μπορούμε να πούμε ότι ο αοίδιμος Μελέτιος Μεταξάκης συγκέντρωνε πάνω του τα αρνητικά στοιχεία του κρητικού χαρακτήρα, χωρίς να έχει προσλάβει καθόλου τις αρετές του παραδοσιακού κρητικού μοναχού, όπως του οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη (από την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Σητεία), των οσίων Ευμενίου και Παρθενίου του Κουδουμά και των θεοφόρων κρητικών γεροντάδων του 20ού αιώνα. Άλλωστε, ο Μεταξάκης περιφρονούσε τον μοναχισμό, τον θεωρούσε ξεπερασμένο... 
Όντως, τέραστια κληρονομιά κατέλιπεν ο μακαριστός Πατριάρχης Μελέτιος Μεταξάκης. Μόνο που η κληρονομιά αυτή είναι αρνητική και η δόξα του ηροστράτειος: Σχίσματα στην Εκκλησία, αναγνώριση βεβιασμένη των αγγλικανικών χειροτονιών (άρα, και οι αγγλικανές παπαδίνες και δεσποτίνες έχουν "έγκυρη χειροτονία"....), ύβρεις κατά του αγίου Νεκταρίου όσο εκείνος ζούσε, ακραίος οικουμενιστικός κατήφορος. Αφήνω τα άλλα περί μασονίας, τα οποία όμως γράφουν στα επίσημα έντυπά τους οι ίδιοι οι τέκτονες...
Αξιόπιστες πληροφορίες μας λένε ότι ο Μεταξάκης είχε ένα πολύ άσχημο θάνατο. Προφανώς κατά τα έργα του....
Αναρωτιέμαι αν ο αοίδιμος γέροντας του σεβ. μητροπολίτη Σητείας κ. Ευγενίου (ενός αξιόλογου ιεράρχη), ο οσιακής μνήμης πατήρ Τιμόθεος Τζανής, θεοφόρος και διορατικός κληρικός, θα συμφωνούσε με την εξύψωση μιας τόσο αμφιλεγόμενης προσωπικότητας όπως ο αοίδιμος Μελέτιος Μεταξάκης...Ένα τρισάγιο θα έφτανε και μέχρις εκεί....

4.) Αντώνιος Ευκαρπίου 
Aν το να παντρευτεί κανείς τέσσερις γυναίκες δεν θεωρείται άθλος, το να μετατεθεί ένας αρχιερεύς σε τέσσερις διαφορετικές επισκοπές και μάλιστα άνευ ψήφου κλήρου και λαού, αλλά με ωμή πολιτική παρέμβαση, θα το εκλάβουμε ως κατόρθωμα;”

Μια κυπριακή παροιμία λέγει: “Από εν αντρέπεται ο κόσμος ούλλος εν δικός του”. Μεταφράζω για όποιον τυχόν το χρειάζεται: "Όποιος δεν ντρέπεται θεωρεί όλον τον κόσμο δικό του”.

Αυτό μου θύμισαν οι φιέστες για την επέτειο του νεωτεριστή και ορκισμένου οικουμενιστή Πατριάρχη Μελέτιου Μεταξάκη. Όπως τονίζει ένας σχολιογράφος το μόνον που έπρεπε να συναινέσει ο Μητροπολίτης Σητείας Ευγένιος είναι να γίνει ένα τρισάγιο για τη μνήμη του.

Όσο για τις απετροέπειες που ειπώθηκαν ότι είναι αληθινά “τρίτος και δέκατος των Αποστόλων” καλά κάνουν ορισμένοι να βάλουν φραγμό στη γλώσσα και στην πέννα τους και να μην εκστομίζουν τέτοιες ανοησίες.

Ας μην έχουν πάντως καμιά αμφιβολία. Η αδιάφθορη εκκλησιαστική συνείδηση μια μέρα θα καταχωρήσει το όνομα του Μελέτιου Μεταξάκη και των ομοφρόνων του στα αναθέματα της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Χρειάζονται μεγατόνοι θρασύτητας να επαινεί κάποιος ένα τόσο βαμμένο οικουμενιστή και νεωτεριστή Πατριάρχη. Και από τον Αθηναγόρα ήταν χειρότερος ο Μεταξάκης επειδή εκτός από οικουμενιστής ήταν προπαντός εκκοσμικευμένος και νεωτεριστής Πατριάρχης.

No comments:

Post a Comment