Tuesday, August 25, 2015

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, Δ. ΚΑΠΠΑΗ, Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΥΓΑΣΙΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΜΗΛΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ



ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_________

Δημήτριου Χ. Καππαή, Δρος Θεολογίας, Η Ιερά Μονή Παναγίας Αυγασίδος στην κατεχόμενη Μηλιά Αμμοχώστου, Παρακλητικός Κανόνας εις την Παναγίαν Αυγασίδα, έκδοση ιερού ναού Αγίου Στυλιανού Λινόπετρας, Λεμεσός 2015, σσ. 48.

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Με ανυπόκριτο πόθο κι αγάπη περισσή ασχολείται με το θέμα ο σεμνός συγγραφέας, διότι, συν τοις άλλοις «ένας ακόμη λόγος που επιβάλλει την προβολή της Μονής αυτής είναι και το γεγονός της βάρβαρης πράξης των Τούρκων εισβολέων να καταστρέψουν και να εξαφανίσουν ένα από τα σημαντικότερα μνημεία μας, χωρίς ίχνος ντροπής, με διάφορες προφάσεις κι αφορμές». 

Ο συγγραφέας, μετά το χαιρετισμό, συν τοις άλλοις, του μητροπολίτου Λέμεσού όπως  και του μητροπολίτου Κωνσταντίας, εισέρχεται στο θέμα με γλαφυρή περιγραφή του κατεχόμενου χωριού της Μηλιάς Αμμοχώστου και εν συνεχεία της Μονής βάσει παλαιών περιγραφών και στοιχείων από το Αρχείο του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Κύπρου. Από την κατεδαφισμένη Μονή έχουν απομείνει μόνο δυο εικονίσματα: της Παναγίας της Γλυκοφιλούσης και του Σωτήρος Χριστού,που φυλάσσονται στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχ. Μακαρίου Γ΄. 

Το βιβλίο βοηθάει όσους δεν θέλουν να παραδώσουν στη λήθη τα σκλαβωμένα χωριά και τις πόλεις μας, ούτε να ξεπουλήσουν με γυφτική και μπακαλίστικη νοοτροπία τις πατρογονικές τους περιουσίες στον Τούρκο, υποβηθώντας τον στην παγίωση και διαιώνιση της Κατοχής. Με χαρά πληροφορούμαστε ότι στη Λεμεσό στο ναό του Αγίου Στυλιανού Λινόπετρας υπάρχει παρεκκλήσι στης Παναγίας της Αυγασίδας, φιλαγίω προνοία του εφημερίου π. Προκοπίου Προκοπίου. 

Τέλος, θα ήταν σφάλμα μέγα να παραληφθεί ότι ο Υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστου Εκκλησίας ιερομόναχος Αθανάσιος Σιμονωπετρίτης έγραψε «Πανακλητικόν κανόνα εις την Κυρίαν και Δεσποιναν ημών Θεοτόκον, την επικεκλημένην Αυγασίδαν», που παρατίθεται στο τέλος του υπό κρίσιν βιβλίου. Με την ευκαιρία τον ευχαριστούμε εκ βαθέων για την προθυμία του να υμνεί με Ακολουθίες και ύφος πάνυ γλυκύτατον τους εν Κύπρω Αγίους και τα σεβάσματα ημών.

No comments:

Post a Comment