Friday, August 14, 2015

ΤΑ ΕΓΚΩΜΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ



ΤΑ ΕΓΚΩΜΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Κατανυκτικός Μέγας Εσπερινός απόψε με το φως των κεριών στην Ιερά Μονή της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Αστορίας.

Πλήθος πιστών παρακολούθησε τον Μέγα Εσπερινό με τα Εγκώμια της Παναγίας, ασπάστηκε την εικόνα της Θεοτόκου και την εφέστιο εικόνα της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου και ένιωσε μέσα σε κλίμα έντονης κατάνυξης το περιεχόμενο μιας ωραίας Ακολουθίας της Εκκλησίας μας.

Τα παιδιά του ψάλτη μας κ. Πέτρου και τα αδέλφια του διάκου μας π. Ευγένιου, που παραθερίζουν στην Νέα Υόρκη, έδωσαν ένα πολύ κατανυκτικό τόνο στην Ακολουθία. Όλοι με τα ράσα τους συμμετείχαν ενεργά στην Ακολουθία. Μας έδωσαν μια γεύση της πατρίδας, συν τοις άλλοις επειδή της πομπής του Επιταφίου προηγείτο τάλαντο τα χτυπήματα του οποίου μας μετέφεραν νοερά σε Αγιορειτική ατμόσφαιρα.

Απολαύσαμε τα Εγκώμια της Παναγίας μας, τα οποία ακούσαμε χωρίς τη λογοκρισία της “πολιτικής ορθότητας” που ακρωτηρίασε την αντίστοιχη Ακολουθία των Εγκωμίων του Νυμφίου σε πολλούς ναούς στην Ελλάδα. 

Θα μας λείψουν οι Παρακλήσεις και οι άλλες Ακολουθίες της Παναγίας μας.

*****



ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΩ, ΣΥΝ ΘΕΩ, ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.

Π.Μ.Τ.


2 comments:

  1. 1. Κανονικά τα Εγκώμια - είναι γνωστό στους ιερείς - δεν περιλαμβάνονται στο επίσημο τυπικό της εορτής.
    Στο Τυπικό της Μεγάλης Εκκλησίας (Τ.Μ.Ε) σημειώνονται τα εξής;
    «...Συνηθίζεται ενιαχού..., προς πλείονα τάχα δόξαν και τιμήν της Θεοτόκου, ίνα ψάλλωνται τα λεγόμενα εγκώμια της Παναγίας, κατά μίμησιν των του Κυρίου ημών, των ψαλλομένων εν τω όρθρω του Μ. Σαββάτου. Η Μεγάλη Εκκλησία κατακρίνουσα παν ο,τι καινοφανές και κακόζηλον, έστω και γινόμενον προς τιμήν της Θεοτόκου, αποδοκιμάζει ταύτα επισήμως και απαγορεύει μάλιστα αυστηρώς» (Τ.Μ.Ε. σ. 306, υποσ. 4).
    «Το ισχύον Τυπικόν (Τ.Μ.Ε. σ. 306, υποσ. 4) αναφερόμενον εις τα λεγόμενα εγκώμια της Παναγίας, τα θεωρεί καινοφανή και κακόζηλα και δεν επιτρέπει την χρήσίν των» (Δίπτυχα 2008, υποσ. 186.)
    2.Τα εγκώμια της Παναγίας ψάλλονταν αρχικά, όπως φαίνεται, στα Ιεροσόλυμα, στον τάφο της Παναγίας, κάτι που ισχύει μέχρι σήμερα. Κάποια στιγμή "πέρασαν" στη νησιωτική Ελλάδα ,στα Δωδεκάνησα πρώτα και στην Πάτμο, μάλλον, αρχικά. Τα τελευταία χρόνια έγιναν μόδα και στην κυρίως Ελλάδα, διότι στην ακολουθία αυτή αρέσκεται "το ευσεβές πλήρωμα", το οποίο την θέλει και θεαματική! Πρέπει, όμως, να μας προβληματίσει σοβαρά το γεγονός ότι τόσο στο Άγιον Όρος, τον κατεξοχήν θεομητορικό τόπο, όσο και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (μη ξεχνάμε ότι η Πόλη είναι η πόλη της Θεοτόκου) δεν ψάλλονται τα Εγκώμια της Παναγίας
    3. Κανονικά η Ακολουθία των Εγκωμίων της Παναγίας, ψάλλεται ως και του Χριστού (όρθρος Μ. Σαββάτου) μετά την θ' ωδή προ του εξαποστειλαρίου ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως. Το γράφει και ο Διονύσιος Παλαιών Πατρών, που συνέγραψε σχετική ακολουθία το 1541 μ.Χ., στην σχετική τυπική του διάταξη. Άρα τα Εγκώμια δεν πρέπει να ψάλλονται όποτε θέλει ο καθείς, όπως συμβαίνει σήμερα, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

    ReplyDelete
  2. αγαπητε κ.Τελεβαντε,επ ευκαιρια της ονομαστικης σας εορτης,δεχτειτε τις ευχες μου για χρονια πολλα και θεαρεστα!

    ReplyDelete