Tuesday, August 18, 2015

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ, ΦΙΛΙΠΠΟΙ, Η ΜΙΣΓΑΓΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ



ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

_______

Δημήτρη Αποστολίδη, Φίλιπποι, Η μισγάγγεια των πολιτισμών, εκδόσεις Παρουσία, Ι. Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, Δεκέμβριος 2014, σσ. 308.

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Με την πόλη των Φιλίππων, όπως φανερώνει ο τίτλος, καταπιάνεται ο συγγραφέας, που γράφει με πολλή αγάπη και φροντίδα περισσή για το θέμα του. 

Μετά από τον Πρόλογο του Οικουμενικού Πατριάρχη και του καθηγητή Βασίλειου Κατσαρού μπαίνει το θέμα που τον απασχολεί, δηλάδη την πορεία της πολέως ανά τους αιώνες. Αφού σχολιάζει την ίδρυση  των Φιλίππων και τα σημαντικά γεγονότα που διαδραματίσθηκαν εκεί εισέρχεται στο κύριο θέμα, που είναι η παρουσία του αποστόλου Παύλου στην Πόλη. 

Με οδηγό τις Πράξεις των Αποστόλων αναλύει διεξοδικά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στους Φιλίππους όπως τα περιγράφει ο ευαγγελιστης Λουκάς. Κινείται με πολλή άνεση και αναλύει εξαντλητικά και με αναντίλεκτη επάρκεια το θέμα του. Τονίζει τη διαχρονική σχέση του Παύλου με τους χριστιανούς των Φιλίππων κι από το ένδιαφέρον του δεν ξεφεύγει η προς Φιλιππησίους Επιστολή του Αποστόλου των εθνών την οποία υπομνηματίζει κυριολεκτικά. Σχολιάζει με επάρκεια την προς Φιλιππησίους Επιστολή του  Αγίου Πολυκάρπου Σμύρνης, περιγράφει με γλαφυρότητα τη μετέπειτα πορεία της Πόλης και παρουσιάζει τα  χριστιανικά της μνημεία. Κοντολογίς μας δίνει μια πλήρη είκονα της πόλεως των Φιλίππων. 

Δεν μπορώ να συμφωνήσω με την θέση του συγγραφέα ότι έχουμε μισγάγγεια δηλ. αναμίξη πολιτισμών. Έχουμε απλούστατα άλλο πολιτισμό, το χριστιανικό, που άφησε πίσω του τον παγανιστικό πολιτισμό που βρήκε στην πόλη. Άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για οιουδήποτε είδους συνεταιρισμό. 

Τέλος θα ήταν καλό να απέφευγε ο συγγραφέας τους μετά πλείστης αμετροέπειας ατελείωτους επαίνους προς τον επιχώριο επίσκοπο. Αυτοί αφενός μεν μειώνουν τον γράφοντα αυτούς και δεν προσθέτουν τίποτε στον σεβάσμιο ιεράρχη κ. Πρόκοπιο. Όπως και νά ’χει το πράγμα το βιβλιο είναι όντως απαραίτητος βοήθημα σ’ όποιον θελήσει να γνωρίσει την πόλη αυτή με το αποστολικό παρελθόν και να περπατήσει τ’ αγιασμένα της ερείπια.

No comments:

Post a Comment